„Omul nu trebuie să rănească nicio fiinţă pentru a se hrăni, drept urmare, carnea este interzisă”. Aceasta este una dintre multele reguli ale dietei Zen, o dietă care a apărut o dată cu călugării budişti, cu multe sute de ani în urmă.
Alimentaţia Zen înseamnă să îţi ghidezi mesele după o serie strictă de reguli alimentare. Aşadar, dacă vrei să încerci dieta Zen măcar pentru o scurtă perioadă de timp, află care sunt principiile ce stau la baza ei şi testeaz-o şi tu în 2016:
1. Mănâncă de trei ori pe zi
În trecut, călugării din mănăstirile Zen mâncau doar două mese pe zi, adică luau un mic dejun foarte devreme şi mai mâncau la prânz.
În serile reci de iarnă, călugării obişnuiau să îşi pună o piatră caldă, numită „yakuseki”, pe stomacul lor care chiorăia pentru a calma foamea şi pentru a se încălzi.
În timp, această practică a fost înlocuită cu o masă adevărată, dar masa de seară încă se numeşte „yakuseki” în mânăstirile Zen de astăzi.
2. Să nu ucizi fiinţe. Nu folosi carnea sau peştele în dieta Zen.
3. Omul trebuie să preţuiască tot ceea ce are, aşa că toate părţile unui aliment trebuie să fie folosite.
Citeşte şi Ce cură de slăbire să urmezi în funcţie de personalitate
4. Niciun pic de mâncare nu rămâne în bol sau castron.
5. Omul trebuie să ducă o viaţă ascetică, să fie mulţumit cu puţin, aşa că nu trebuie să foloseşti în dieta Zen alimente puternic aromatizate, cum ar fi prazul, haşma (numită şi şalotă), usturoi sau ceapă, dar nici condimente sau mirodenii.
6. Ingredientele din mâncare sunt fie yin, fie yang sau o combinaţie a acestora. Găseşte echilibrul perfect între yin şi yang, astfel încât tu să mănânci atât ingredientele yin, cât şi ingredientele yang.
Alimentele yin sunt considerate pasive, tăcute, reci şi întunecate şi trebuie să fie cu atenţie alese şi echilibrate cu alte alimente. Ingredientele yang din dieta Zen sunt fierbinţi şi active.
Citeşte mai mult pe feminis.ro.