Specialiştii în climatologie de la Serviciul German de Meteorologie (DWD) au anunţat marţi că Germania nu a trecut niciodată în epoca modernă printr-o alternanţă termică atât de mare precum aceea care a fost înregistrată la staţia meteorologică din Gottingen, un oraş din centrul ţării. O temperatură de -23,8 grade Celsius a fost înregistrată la acea staţie pe 14 februarie. Şapte zile mai târziu, pe 21 februarie, meteorologii germani au înregistrat o temperatură de +18,1 grade Celsius, marcând astfel o diferenţă de temperatură de 41,9 grade Celsius.
Citeşte şi PROGNOZA METEO LUNARĂ. Se schimbă vremea. De când se răcesc temperaturile
Pentru a găsi o oscilaţie comparabilă, meteorologii germani au trebuit să meargă mulţi ani în urmă pe firul istoriei. Precedentul record în domeniu a fost stabilit în mai 1880, în perioada primelor zile ale măsurătorilor meteorologice. Atunci, o creştere cu 41 de grade a temperaturii exterioare a fost măsurată într-un interval de şapte zile, a precizat purtătorul de cuvânt de la DWD, citat de The Local Germany.
În nordul Germaniei, alte două recorduri de căldură pentru anotimpul de iarnă au fost doborâte luni.
În oraşul Quickborn a fost atinsă valoarea de 18,9 grade Celsius, doborând recordul precedent de 17,8 grade Celsius, stabilit în urmă cu doi ani.
Citeşte şi Prognoza meteo 23 FEBRUARIE. Temperaturi de primăvara în ultima săptămână din februarie
În regiunea oraşului Hambug, staţia meteorologică Neuwiedenthal a înregistrat o temperatură de 21,1 grade Celsius în cursul zilei de luni. Precedentul record raportat la aceeaşi staţie, care era de 18,1 grade Celsius, fusese stabilit în urmă cu un an şi a fost pur şi simplu „pulverizat”, a adăugat purtătorul de cuvânt de la DWD.
„Pentru prima dată de la debutul măsurătorilor meteorologice, temperatura din Hamburg a trecut de pragul de 20 de grade Celsius în timpul iernii”, a adăugat el.
Göttingen in Germany has recorded a record temperature change within just one week. Between 14-21 February, the city recorded an incredible 41.9C difference between its lowest and highest temperatures. 🌡 pic.twitter.com/tnlhdFGz6K
— BBC Weather (@bbcweather) February 22, 2021