Bărbații refuză de obicei relațiile dacă sunt mai tineri decât partenera. De fapt, atunci când o femeie este cu un anumit număr de ani mai mare decât soțul ei, șansele ca el să inițieze un divorț pot crește brusc. Dacă un bărbat este căsătorit cu o femeie mai în vârstă decât el cu trei ani sau mai mult, probabilitatea ca el să fie cel care va cere divorțul crește cu 87 la sută.
Într-un studiu din 2016 publicat în Journal of Marriage and Family, cercetătorii au vrut să afle cum diferențele de vârstă pot afecta probabilitatea divorțului. Profesorul Paula Ingland și echipa sa au analizat datele a 3.622 de cupluri, intervievate pentru Sondajul Național pentru Familie și Gospodărie, din 1987 până în 1988, 1992 – 1994 și din 2001 până în 2002. La un moment dat, un total de 747 dintre aceste cupluri au divorțat. Partenerii au fost apoi chestionați despre cine a inițiat divorțul și care era diferența de vârstă dintre soți.
Rezultatele au arătat că bărbații care sunt căsătoriți cu femei în vârstă au șanse mai mari să renunțe la căsnicie. Dacă un bărbat e căsătorit cu o femeie mai în vârstă decât el cu trei ani sau mai mult, șansele ca el să depună divorț pot crește cu 87 la sută. Pe de altă parte, şansele ca o femeie să caute divorțul cresc cu 38 la sută atunci când este căsătorită cu un bărbat mai tânăr.
Pe de altă parte, dacă un bărbat e însurat cu o femeie mai tânără, șansele de a cere divorțul sunt reduse cu 50 la sută. Acest studiu a mai constatat că o diferență prea mare de vârstă poate fi un semn rău. Mai exact, pentru fiecare an în plus în care o femeie este mai în vârstă decât soțul ei, riscul ca acesta să ceară divorţul poate crește cu opt la sută.
Un alt studiu a constatat că bărbații sunt „cel mai mulțumiți” atunci când soțiile lor sunt mai tinere decât ei. Într-un studiu din 2017 publicat în Journal of Population Economics, experții au investigat modul în care diferența de vârstă dintre parteneri poate afecta în timp o căsătorie.
Rezultatele au arătat că pentru fiecare an în care soțul este mai în vârstă decât soția, satisfacția sa conjugală poate crește. Nu a fost însă şi cazul femeilor, care sunt în general nemultumite atunci când sunt căsătorite cu soți mai în vârstă și sunt mulțumite mai ales dacă sunt căsătorite cu soți mai tineri.
Studiul a mai arătat că bărbații cu femei mai tinere nu erau întotdeauna fericiți în căsniciile lor. De fapt, nivelul ridicat de satisfacție al bărbaților a dispărut destul de repede. Astfel, în decurs de șase până la zece ani, nivelul de satisfacție conjugală al acestor bărbați a scăzut drastic.
De-a lungul timpului, persoanele care sunt căsătorite cu un soț mult mai în vârstă sau mai tânăr tind să aibă o scădere mai mare a satisfacției în timp, comparativ cu cei care sunt căsătoriți cu soți de vârstă similară.