DIFERENŢA dintre femei şi bărbaţi. Vezi ce au descoperit cercetătorii

Structurile din creierele bărbaţilor şi ale femeilor sunt conectate între ele în moduri diferite, dar complementare, afirmă autorii unui studiu realizat de cercetătorii americani, care pare să confirme vechile stereotipuri despre aptitudinile şi comportamentele specifice fiecăruia dintre sexe.
Filip Stan
03 dec. 2013, 16:05
DIFERENŢA dintre femei şi bărbaţi. Vezi ce au descoperit cercetătorii

Studiul, constând într-o serie de cercetări bazate pe scanarea creierului, a fost efectuat de cercetătorii americani şi a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), scrie Mediafax care citează AFP.

„Aceste hărţi ale conectivităţii cerebrale arată diferenţe frapante şi, de asemenea, complementare în arhitectura creierului uman, care contribuie la furnizarea unei baze neuronale potenţiale, explicând de ce bărbaţii excelează în anumite sarcini, iar femeile, în altele”, a afirmat Ragini Verma, profesoară de radiologie la Facultatea de medicină a Universităţii din Pennsylvania, principala autoare a acestor studii publicate în PNAS.

Cercetările, efectuate pe 949 de persoane sănătoase (521 femei şi 428 bărbaţi), cu vârsta de 22 de ani, arată că bărbaţii prezintă o mai mare conectivitate neuronală între regiunea frontală a creierului, sediul coordonării şi al acţiunii, şi regiunea posterioară, unde se află creierul mic, important pentru intuiţie. Imaginile scanate au indicat, de asemenea, un număr mare de conexiuni în fiecare dintre emisferele cerebrale.

Această conectivitate sugerează că creierul masculin este structurat pentru a facilita schimburile de informaţii dintre centrul percepţiei şi cel al acţiunii, consideră profesoara Ragini Verma.

În cazul femeilor, conexiunile leagă emisfera dreaptă, sediul capacităţii de analiză şi al tratării informaţiilor, de emisfera stângă, centrul intuiţiei.

Citeşte şi De ce bărbaţii au nasul mai mare decât femeile. Nu are legătură cu sexul

Cercetătoarea din Pennsylvania a precizat că, în medie, bărbaţii sunt mai capabili să înveţe şi să execute o singură sarcină, cum ar fi ciclismul, schiatul şi navigaţia. Femeile au, în schimb, o memorie superioară şi o mai mare inteligenţă socială, care le fac mai apte pentru îndeplinirea mai multor sarcini şi identificarea soluţiilor pentru un anumit grup.

Studii anterioare au arătat deja diferenţe dintre creierul masculin şi cel feminin, dar autorii acestui studiu subliniază că această conectivitate neuronală din regiunile cerebrale nu a mai fost până acum legată de aptitudinile cognitive în cadrul unui grup atât de mare.

„De asemenea, este frapant să constatăm modul în care creierul feminin şi cel masculin sunt într-adevăr complementare”, a precizat Ruben Gur, profesor de psihologie la Facultatea de medicină a Universităţii din Pennsylvania, unul dintre principalii coautori ai studiului.

„Hărţile detaliate ale conectomului (setul tuturor conexiunilor neuronale, n.r.) din creier ne vor ajuta nu numai să înţelegem mai bine diferenţele dintre modul în care gândesc bărbaţii şi femeile, ci vor şi explica mai bine cauzele tulburărilor neurologice, legate adeseori de sexul pacientului”, a afirmat Ruben Gur.

Următoarele cercetări vor trebui să identifice mai precis conexiunile neuronale specifice fiecărui sex în parte şi care sunt comune amândurora.

Autorii nu au observat multe diferenţe de conectivitate cerebrale între sexe la copiii cu vârsta sub 13 ani. În schimb, diferenţele erau mai pronunţate la adolescenţii între 14 şi 17 ani, precum şi la tinerii cu vârsta peste 17 ani.

Observaţiile efectuate în cadrul acestui studiu corespund rezultatelor unor cercetări anterioare asupra comportamentului efectuate de Universitatea din Pennsylvania, care au pus în evidenţă diferenţe pronunţate între cele două sexe.

Această cercetare a arătat, de asemenea, că femeile sunt superioare bărbaţilor din punctul de vedere al capacităţii de atenţie, al memorării cuvintelor şi chipurilor, precum şi din cel al testelor de inteligenţă socială, dar că bărbaţii au o viteză mai mare de procesare a informaţiilor.

Citeşte şi Cum să faci fericită o femeie? Sfaturi pentru bărbaţi

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Amenințări cu moartea pentru Trump. Cine a întreținut „climatul de ură”, de fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Nicolae Ciucă: România Poate Prelua Postul de Comisar European pe Economie sau Extindere
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'