Studiul, constând într-o serie de cercetări bazate pe scanarea creierului, a fost efectuat de cercetătorii americani şi a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), scrie Mediafax care citează AFP.
„Aceste hărţi ale conectivităţii cerebrale arată diferenţe frapante şi, de asemenea, complementare în arhitectura creierului uman, care contribuie la furnizarea unei baze neuronale potenţiale, explicând de ce bărbaţii excelează în anumite sarcini, iar femeile, în altele”, a afirmat Ragini Verma, profesoară de radiologie la Facultatea de medicină a Universităţii din Pennsylvania, principala autoare a acestor studii publicate în PNAS.
Cercetările, efectuate pe 949 de persoane sănătoase (521 femei şi 428 bărbaţi), cu vârsta de 22 de ani, arată că bărbaţii prezintă o mai mare conectivitate neuronală între regiunea frontală a creierului, sediul coordonării şi al acţiunii, şi regiunea posterioară, unde se află creierul mic, important pentru intuiţie. Imaginile scanate au indicat, de asemenea, un număr mare de conexiuni în fiecare dintre emisferele cerebrale.
Această conectivitate sugerează că creierul masculin este structurat pentru a facilita schimburile de informaţii dintre centrul percepţiei şi cel al acţiunii, consideră profesoara Ragini Verma.
În cazul femeilor, conexiunile leagă emisfera dreaptă, sediul capacităţii de analiză şi al tratării informaţiilor, de emisfera stângă, centrul intuiţiei.
Citeşte şi De ce bărbaţii au nasul mai mare decât femeile. Nu are legătură cu sexul
Cercetătoarea din Pennsylvania a precizat că, în medie, bărbaţii sunt mai capabili să înveţe şi să execute o singură sarcină, cum ar fi ciclismul, schiatul şi navigaţia. Femeile au, în schimb, o memorie superioară şi o mai mare inteligenţă socială, care le fac mai apte pentru îndeplinirea mai multor sarcini şi identificarea soluţiilor pentru un anumit grup.
Studii anterioare au arătat deja diferenţe dintre creierul masculin şi cel feminin, dar autorii acestui studiu subliniază că această conectivitate neuronală din regiunile cerebrale nu a mai fost până acum legată de aptitudinile cognitive în cadrul unui grup atât de mare.
„De asemenea, este frapant să constatăm modul în care creierul feminin şi cel masculin sunt într-adevăr complementare”, a precizat Ruben Gur, profesor de psihologie la Facultatea de medicină a Universităţii din Pennsylvania, unul dintre principalii coautori ai studiului.
„Hărţile detaliate ale conectomului (setul tuturor conexiunilor neuronale, n.r.) din creier ne vor ajuta nu numai să înţelegem mai bine diferenţele dintre modul în care gândesc bărbaţii şi femeile, ci vor şi explica mai bine cauzele tulburărilor neurologice, legate adeseori de sexul pacientului”, a afirmat Ruben Gur.
Următoarele cercetări vor trebui să identifice mai precis conexiunile neuronale specifice fiecărui sex în parte şi care sunt comune amândurora.
Autorii nu au observat multe diferenţe de conectivitate cerebrale între sexe la copiii cu vârsta sub 13 ani. În schimb, diferenţele erau mai pronunţate la adolescenţii între 14 şi 17 ani, precum şi la tinerii cu vârsta peste 17 ani.
Observaţiile efectuate în cadrul acestui studiu corespund rezultatelor unor cercetări anterioare asupra comportamentului efectuate de Universitatea din Pennsylvania, care au pus în evidenţă diferenţe pronunţate între cele două sexe.
Această cercetare a arătat, de asemenea, că femeile sunt superioare bărbaţilor din punctul de vedere al capacităţii de atenţie, al memorării cuvintelor şi chipurilor, precum şi din cel al testelor de inteligenţă socială, dar că bărbaţii au o viteză mai mare de procesare a informaţiilor.
Citeşte şi Cum să faci fericită o femeie? Sfaturi pentru bărbaţi