Diferența dintre laptele UHT, laptele pasteurizat şi cel integral. Laptele crud, muls direct de la vacă, este foarte sensibil la microorganisme, astfel că se poate acri în 48-72 de ore. De aceea, acest tip de lapte nu se găseşte în supermarketuri. De regulă, în magazinele alimentare găsim două tipuri de lapte, cel pasteurizat şi cel UHT, nerefrigerat.
În general, este recomandat să se consume lapte pasteurizat sau UHT, deoarece acestea sunt mai sigure din punct de vedere bacteriologic și pot fi păstrate la temperatura camerei pentru mai mult timp.
Descoperită de Louis Pasteur în secolul al XIX-lea, pasteurizarea presupune încălzirea laptelui timp de 15 până la 20 de secunde între 72°C si 85°C şi apoi răcirea lui imediat. Acest tratament elimină bacteriile patogene, păstrând în cea mai mare parte gustul și calitățile bacteriene. Acest tip de lapte poate fi păstrat în frigider de la 7 până la 15 zile. În industria lactatelor, majoritatea iaurturilor și brânzeturilor sunt făcute cu lapte pasteurizat.
Citeste si Rețetă Shokupan. Cum se prepară celebra pâine japoneză cu lapte
Prin tehnologia sterilizării la temperatură ultra-înaltă (UHT), laptele este încălzit între 140°C si 150°C timp de 2 până la 5 secunde şi apoi răcit. Această tehnologie distruge toate enzimele şi bacteriile. Rapiditatea prelucrării face posibilă păstrarea calităților sale nutritive, dar determină ușoară modificare a gustului.
Laptele UHT poate fi păstrat aproximativ trei luni.
Dezvoltată în Elveția în 1951, sterilizarea la temperaturi ultra-înalte a reprezentat o adevărată revoluție în industria produselor lactate, reducând semnificativ costurile de logistică și deșeurile.
Laptele integral conține toată grăsimea naturală prezentă în lapte. În general, acest tip de lapte are un conținut de grăsime de 3,25%. Laptele integral este o sursă importantă de nutrienți, cum ar fi proteinele, calciul, vitaminele și grăsimile esențiale. De reţinut faptul că laptele integral conține o cantitate mai mare de grăsimi și calorii decât laptele degresat sau semidegresat, astfel încât poate contribui la creșterea în greutate dacă este consumat în exces.
Citeste si Ce trebuie să faci pentru ca laptele să nu mai dea în foc. Trucul celor mai experimentate gospodine