Diferența dintre Noua Casă și creditul ipotecar! Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință

În 2024, românii care vor să își cumpere o locuință nouă, dar nu au toți banii necesari pentru achiziția acesteia pot să opteze pentru varianta Noua Casă sau pentru un credit ipotecar. Însă, puțini sunt cei care știu diferența dintre cele două, dar și care este cea mai avantajoasă.
Alina Costache
21 feb. 2024, 11:10
Diferența dintre Noua Casă și creditul ipotecar! Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință
Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință

Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință. La fel ca și în anul precedent, românii nu se înghesuie să își cumpere o locuință nouă din cauza băncilor care au făcut în refinanțări de credite.

Citește și Noua Casă 2024. Câţi bani primesc viitorii beneficiari şi ce condiţii trebuie să îndeplinească

Care este cea mai avantajoasă metodă prin care românii pot să își cumpere o locuință

În 2024, fondurile pentru programul Noua Casă au fost reduse, cu un plafon de garanții în valoare de 1 miliard de lei, cu 0,5 miliarde de lei mai puțin decât anul trecut.

De asemenea, comparativ cu anul precedent, a crescut venitul minim necesar pentru cei care vor să își cumpere o casă prin accesarea unui credit Noua Casă.

Economiștii le recomandă românilor care intenționează să își cumpere în acest an o locuință să acceseze un credit ipotecar.

Irina Chițu, analist financiar și director al platformei Finzoom.ro, este de părere că singurul avantaj al creditului Noua Casă este avansul de 5% pentru locuințele al căror preț este de maximum 70.000 euro, facilitate ce vine în sprijinul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 26 și 35 ani.

„Este esențial să compari ofertele din piață și să optezi pentru cele cu cea mai mică dobândă anuală efectivă (…) În primul rând, indicat ar fi ca o persoană care vrea să acceseze un credit să își facă niște calcule riguroase. Nu e important să se uite doar la tipul de credit sau cât poate primi din bancă, ci este esențial să fie atentă la bugetul propriu, să nu se supraîndatoreze, în sensul că rata nu ar trebui să reprezinte mai mult de 25% din salariu.

Este important să comparăm ofertele care sunt disponibile acum în piață și, atunci când optăm pentru una dintre ele, să încercăm să eliminăm cât mai multe riscuri (…) Trebuie eliminat riscul de dobândă, împrumutându-te cu dobândă fixă, cât mai mică. În prezent, băncile au oferte cu dobândă fixă inițială chiar mai mică decât indicii IRCC și ROBOR. Apoi, există riscul de curs valutar. Nu e recomandat să te împrumuți decât în moneda în care îți câștigi veniturile. Atașând creditului asigurări împotriva șomajului, asigurări de viață sau de sănătate poți elimina riscul de reducere a venitului sau de pierdere a acestuia.

Apoi, compari ofertele din piață și te duci către cele cu cea mai mică dobândă anuală efectivă. Evident, depinde și de propriile venituri. În general, se iau în considerare veniturile de bază, dar mai sunt bănci care, într-un anumit procent, se uită și la veniturile provenite din chirii, din drepturi de autor sau din bonuri de masă.
Fără „bătaie” pe creditele Noua Casă”, a declarat Irina Chițu, într-un interviu pentru Panorama.ro. 

Dintre creditul ipotecar și Noua Casă, analistul financiar a subliniat că prima variantă este cea câșigătoare.

”Da. La Noua Casă te poți duce la 45% grad de îndatorare. Fiecare bancă, în funcție de volumul de credite acordate, poate merge până la 15% din portofoliu, pe grade de îndatorare mai mari. O altă excepție este că, în momentul în care vrei să îți refinanțezi creditul, nu se ține cont de gradul de îndatorare.

De aceea, anul trecut, majoritatea creditelor au fost refinanțări. Din dobândă variabilă, chiar pe Noua Casă, clienții au trecut pe credit ipotecar pe dobândă fixă. Și, prin refinanțare, ori și-au redus rata, ori au redus perioada creditului.

Varianta de credit ipotecar este clar câștigătoare în acest moment. Creditul cu dobândă fixă e mai bun și tu, ca client, ești protejat pentru că, cel puțin un an sau chiar doi, nu vom vedea reduceri semnificative de dobândă.

Banca Națională a României (BNR), chiar dacă va reduce din dobânda cheie, o va face treptat, cu pași mici, pentru a vedea ce se mai întâmplă cu inflația, cum se mai așază în piață dobânzile, se va asigura că nu vor apărea și alți factori externi perturbatori. Sunt mulți bani în bănci și băncile sunt dornice să dea credite”, a mai spus analistul financiar.

Citește și Noua Casă 2024: Mai puțini bani pentru cei care vor să-și ia o locuință anul acesta

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Avertisment pentru cei care stau în blocuri construite înainte de 1990. S-a demontat un mare mit: “N-am reușit să găsim nicio clădire care să aibă așa ceva”
Capital.ro
Reguli noi pentru gunoi. Devine obligatoriu de la 1 Mai. Rezidenții trebuie să obțină un card de la primărie
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Colțul de rai ascuns din România. O comoară neprețuită de care puțini știu
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor a murit. Este doliu în televiziune. A cucerit milioane de telespectatori
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Pensii care trebuie înapoiate. Patru noi situații în care pensionarii sunt obligați să returneze banii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte