Profesorii se pregătesc pentru greva generală, fiind nemulțumiți de salariile pe care le primesc. În același timp, angajații de la Ministerul Educației au sporuri de neimaginat.
Sindicaliștii din Educație au anunțat că de luni, 22 mai, începe greva generală. Printre pretențiile cadrelor didactice se numără majorarea salariilor, instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației, plata orelor suplimentare, acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii.
Salariile cadrelor didactice sunt foarte mici, în timp ce cele ale angajaților din Minsiterul Educației le depășesc cu mult. Aceștia mai primesc și sporuri lunare care se apropie de salariul unui profesor debutant (2.800 lei net pe lună, după spusele Ligiei Deca).
Angajații de la Ministerul Educației primesc spor pentru condiții vătămătoare de muncă, în valoare de 15% din salariu, deși muncesc din fața computerului și din birouri. Profesorii nu primesc acest spor pentru condiții grele de muncă, deși predau la clase și de 30 de elevi.
În tot acest timp, un profesor care ia un salariu de 3.600 de lei net ia un singur spor de suprasolicitare de 280 de lei. Secretarul general de la Ministerul Educației are un spor de condiții vătămătoare de peste 2.000 de lei pe lună.
645759545-Venituri-Angajati-ME-Martie-2023Plafonul de salarizare din mediul educațional a ajuns la maximul posibil în acest moment. În aceste condiţii, conform actualei grile de salarizare, un profesor debutant încasează în 2023 un salariu de aproximativ 2.400 de lei, dacă are superioare de lungă durată.
Începând cu 2019, era prevăzut un prim procent al majorărilor de 15%, ulterior de 12, respectiv 10%, dar aceste majorări nu au mai avut loc, după pandemia de Covid şi după criza generată de războiul din Ucraina.
Astfel, atât cadrele din preuniversitar, cât și cele din mediul universitar au votat în proporție de 80% intrarea în greva generală.
Cert este că, până acum, salariile din învățământ nu au fost majorate, cel puțin nu așa cum prevedea cadrul legal din Legea Salarizării.