Diferențe uriașe între salariile românilor. Care sunt salariile medii cele mai mari și cele mai mici, în funcție de domeniu de activitate

Institutul Național de Statistică (INS) a publicat joi date privind câștigurile salariale medii nete pe ramură, evidențiind discrepanțe majore între cele mai mici și cele mai mari salarii din România.
Mircea Filipescu
13 sept. 2024, 11:15
Diferențe uriașe între salariile românilor. Care sunt salariile medii cele mai mari și cele mai mici, în funcție de domeniu de activitate

Cele mai mari salarii medii nete au fost înregistrate în domeniul fabricării produselor de cocserie și a produselor din prelucrarea țițeiului, cu 13.052 de lei, în creștere cu 25,2% față de luna precedentă. Pe locul al doilea se află activitățile de servicii IT și informatice, cu 11.636 lei, urmate de transporturile aeriene, cu un câștig mediu net de 11.030 lei, în creștere cu 18,4%.

În continuare, domeniul extracției petrolului brut și al gazelor naturale a înregistrat un salariu mediu net de 10.402 lei, iar sectorul general IT a atins 10.095 lei net.

La polul opus, cele mai mici salarii medii nete au fost în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, cu 3.054 lei, urmate de fabricarea mobilei (3.516 lei), prelucrarea lemnului (3.732 lei), fabricarea produselor textile (3.747 lei) și industria alimentară (3.857 lei).

Salariul mediu net în România a depășit 1.000 de euro

Câştigul salarial mediu net a crescut la 5.242 lei în luna iulie a acestui an, fiind mai mare cu 66 de lei, respectiv 1,3%, faţă de luna iunie 2024, în timp câştigul salarial mediu brut a ajuns în iulie la 8.580 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 100 lei (+1,2%), conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de statistică (INS).

Indicele câştigului salarial real a fost 108,9% în luna iulie 2024 faţă de luna iulie 2023, iar indicele câştigului salarial real a fost 100,7% în iulie 2024 faţă de luna iunie 2024.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2024.

Citește și: Facturile la întreţinere s-ar putea DUBLA la iarnă. Cei cu centrală proprie vor plăti şi 900 de lei pe lună

INS menţionează că în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde, atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei, precizează INS.

Totodată, în luna iulie 2024, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-a datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Citește și: Frații Pavăl deschid un nou magazin Dedeman în România. Va avea 10.000 de metri pătrați

Spynews
Anamaria Prodan spune de ce și-a cerut foștii parteneri în căsătorie. Ce sfaturi le-a oferit sexy impresara femeilor
Bzi.ro
Aceasta este relația dintre Cătălin Botezatu și Adrian Nartea, de la Asia Express 2024! Creatorul de modă a recunoscut tot!
Fanatik.ro
Drumul de vis aflat într-o zonă montană superbă care va face legătura între două județe ale României. Șoseaua va străbate peisaje de poveste
Capital.ro
Informație pentru românii care stau la bloc. E interzis! Trebuie să verifice caloriferele
Playtech.ro
Alfred Bulai a ieșit din închisoare! Ce a declarat când a aflat că e cercetat în arest la domiciliu
DailyBusiness
Marcel Ciolacu vorbește despre planul fiscal. Fără taxe noi, dar surprizele sunt pe drum!
Adevarul
Febra și metoda „șosetelor umede”. Ce spun specialiștii despre remediul natural la modă pe tot globul
Spynews
Încă o țară din Europa va implementa taxă pentru turiști. Ce sumă va trebui scoasă din buzunar pentru vacanță
Spynews
Anunț ANM de ultim moment! Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Evz.ro
Doliu la Hollywood. A murit „Dutch”, din Karate Kid
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Cine e femeia din casa lui Alexandru Ciucu. Afaceristul, vacanțe în Italia și Grecia alături de doamna Mădă și de soțul ei, după despărțirea de amantă
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Decizie de ultimă oră privind recalcularea pensiilor. Anunțul vine din partea Ministrului Muncii: „Nicio pensie..”
Capital.ro
S-a stins marele actor! Toți l-am iubit și l-am urmărit la TV
StirileBZI
Poți avea un salariu de 5.000 de lei pe lună, chiar și fără studii superioare! Unde poți găsi aceste locuri de muncă
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
"Inima și sufletul meu" Durere imensă la înmormântarea Denisei, tânăra ucisă de Șacalul din Constanța! Este condusă pe ultimul drum astăzi, într-un sicriu alb, înconjurată de flori albe, plânsă de familie și prieteni!
substantial.ro
Christopher Miller, fost șef al Pentagonului: România, model de colaborare NATO în fața agresiunii ruse
MediaFlux
PUTIN a LANSAT AVERTISMENTUL FINAL: NATO va fi în război cu RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...