Iarna se apropie cu pași repezi, ceea ce înseamnă că toți șoferii trebuie să își echipeze autototurismele cu cauciucuri de iarnă. Cauciucucurile all season sunt și ele acceptate, dar există diferențe importante între cele două tipuri de anvelope.
De obicei, șoferii aleg cauciucurile all season pentru a nu fi nevoiți să le schimbe pe cele de vară, cu cele de iarnă. Anvelopele all season combină proprietățile celor de vară și celor de iarnă, însă materialul din care sunt compuse este mai apropiat de cel utilizat pentru cauciucurile de iarnă. Ele au fost create pentru regiunile din Europa cu climă moderată.
Acest tip de anvelope sunt optimizate în așa fel încât să fie acceptabile, indiferent de sezon, în ceea ce privește aderența și manevrabilitatea, dar nu excelează, în comparație cu anvelopele de iarnă, conform specialiștilor.
Cauciucurile all season se pot uza mult mai repede pe timp de vară, iar iarn aoferă o aderență mult mai mică, făcând ca tracțiuea să fie una deficitară. Pneurile all season au un profil de iarnă, cu blocuri distanțate pentru aderență pe zăpadă în mijloc și blocuri apropiate, atât pentru o mai bună aderență când este cald, cât și pentru a păstra un nivel de zgomot redus. Sunt recomandate pentru vehiculele cu putere redusă și pentru șoferii liniștiți în trafic.
Cauciucurile de iarnă au fost gândite pentru a putea face față condițiilor meteorologice extrem. Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa cât mai bine mâzga, zăpada şi apa. Au şanţuri speciale şi caneluri tridimensionale adaptate carosabilelor umede din timpul iernii.
Autoturismele echipate cu pneuri de iarnă se conduc foarte ușor pe zăpadă, datorită unei stabilităţi bune şi a unei tracţiuni puternice atât în condiţii umede, cât şi în condiţii uscate.
Anvelopele acceptate în România pe timpul iernii sunt cele pe suprafața cărora sunt inscripționate unul dintre simbolurile: MS, M+S, M.S. sau M&S – M (mud = noroi) și S (snow = zăpadă). De asemenea, pe talonul cauciucului trebuie să apară alte două simboluri: „creastă de munte” și fulgul de nea.