Diferenţele dintre „Noua Casă” şi „Prima casă”. Ce modificări sunt în noul program de garantare a creditelor

Programul de finanțare "Prima Casă" a fost modificat pentru a doua oară, după ce prima schimbare, adoptată prin lege, nu s-a aplicat niciodată. Guvernul a adoptat o nouă schemă de finanţare, care are o serie de modificări faţă de versiunile anterioare, conform avocatnet.ro.
Romania TV
10 aug. 2020, 11:27
Diferenţele dintre

Programul „O familie, o casă”, cel care a înlocuit cunoscutul program „Prima Casă”, a fost modifica numindu-se „Noua casă”. De fapt, programul va înlocuit direct programul Prima Casă, în condiţiile în care, în practică, programul „O familie, o casă” nu s-a aplicat, chiar dacă a fost oficializat în aprilie, conform avocatnet.ro.

Citeşte şi: „Noua casă” scumpeşte locuinţele. Anunţul făcut de consilierul guvernatorului BNR îi pune pe români pe gânduri

Cea mai importantă modificare a programului „Noua Casă” față de versiunea anterioară,”O familie, o casă” , vizează pragurile de finanțare. Prin urmare, prin programul „Noua Casă” se pot achiziţiona locuinţe de până la 140.000 de euro, atunci când vorbim despre imobile construite sau consolidate cu cel mult cinci ani înainte de cumpărare și cel mult 70.000 de euro, în cazul altor categorii de locuințe, adică majoritatea apartamentelor de bloc.

Programele anterioare, „Prima Casă” și „O familie, o casă”, prevedeau un singur preț maxim al unei locuințe, respectiv 70.000 de euro, indiferent de cât de veche sau nouă era respectiva locuință.

O altă schimbare este legată de avansul minim, care va fi între 5% și 15%, în funcție de tipul de locuință achiziționat.  Minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor, locuințe noi și consolidate și minimum 5% – alte tipuri de locuințe.

De asemenea, programul elimină limita maximă a veniturilor celor care vor să obțină un credit garantat de stat pentru locuințe, întâlnită în programul „O familie, o casă”. Programul  înlocuit recent impunea persoanelor interesate de obținerea unui credit garantat de stat un venit net lunar de până la 4.500 de lei, iar familiilor cu unul sau mai mulți copii, venituri de până la 7.000 de lei. De altfel, această limită nu exista nici în programul inițial „Prima Casă”.

Citeşte şi: Programul „Prima Casă” va fi SCHIMBAT. Plafonul pentru creditele pentru achiziţia de locuinţe noi se DUBLEAZĂ. Noile condiţii

Din noul program de finanţare dispar subvențiile acordate familiilor cu copii, respectiv reducerea ratei dobânzii creditului garantat de stat cu 0,5%, în cazul famiilor cu un copil și cu 1%, în cazul celor cu doi sau mai mulți copii. Măsura se regăsea doar în programul „O familie, o casă”, nu și în „Prima Casă”.

Pe de altă parte, se păstrează, de la vechiul program „O familie, o casă”, posibilitatea de refinanțare a creditelor. Concret, creditele ce vor fi obținute prin noul program se vor putea refinanța, așa cum stabilește OUG 60/2009, „prin alte instrumente de finanțare, cu excepția altor credite acordate în cadrul Programului”. În „Prima Casă” nu exista această posibilitate.

DailyBusiness
Cele două zodii care își găsesc iubirea vieții lor în ianuarie 2025. Soarele răsare pe strada amorului pentru acești nativi
Spynews
Irisha, primul interviu despre iubitul care o răsfață cu zeci de trandafiri și cadouri scumpe. Ce nu ar putea să îi ierte niciodată partenerului de viață
Bzi.ro
A fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu! Au fost amanți timp de 7 ani!
Fanatik.ro
Creatura care a fost observată pe teritoriul României de mai mulți oameni. Vine să ierneze, dar pleacă imediat cum se încălzește. E deosebită și lumea o fotografiază mereu
Capital.ro
S-a aflat cine îl va înlocui pe Călin Georgescu. EL va profita total când Georgescu va primi interzis
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Benzină la discreție. Cât consuma președintele Senatului înainte de tăierile lui Bolojan
Adevarul
Povestea lui Mauriciu Brociner, eroul de la Plevna care a plecat la război locotenent și s-a întors român: „E un erou, măcar că e ovrei“
wowbiz.ro
Jaf ca-n filme: Coiful de la Coțofenești, furat după o explozie la muzeu! Ce s-a întâmplat cu hoții după comiterea infracțiunii |
Spynews
Cum a reacționat Beni, după ce a văzut-o pe Dana Roba alături de alt bărbat. Primele declarații: ”Este istorie” | VIDEO
Spynews
Aterizare de urgență pe Aeroportul Otopeni. Două avioane au cerut să se întoarcă la sol!
Evz.ro
Se taie acest venit pe care îl iau mulți români. Banii vor fi mai puțini
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
kanald.ro
Pensiile speciale ar putea fi tăiate: Toată lumea va lucra până la vârsta de 65 de ani, fără excepție
Cancan.ro
EA a fost marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Designerul i-a fost amant timp de 7 ani
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lacrimi pentru Elena Udrea. Ce a făcut Alexandrov, în timp ce ea stă închisă. Au apărut imaginile
StirileBZI
Acești pensionari primesc bani în plus în 2025, chiar dacă s-au îngheţat pensiile! Ministrul Muncii vine cu lămuriri legate de „mica recalculare”
Prosport.ro
FOTO. Ludovica e una dintre cele mai frumoase soții de fotbalişti și are peste 4.000.000 de fani pe Instagram
stirilekanald.ro
Adevărata cauză a morții asistentei din Iași. Carmen a fost găsită fără suflare în casa vecinului, iar necropsia a scos la iveală motivul decesului: "Am găsit-o moartă la mine"
substantial.ro
Piese din tezaurul dacic furate din Muzeul Drents, surprinse de camerele de supraveghere
MediaFlux
CADOU 200.000 de euro fonduri europene! CEA MAI BUNĂ VESTE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cele mai bune filme epice care merită fiecare minut din timpul tău