UPDATE: Simona Halep, locul 3 WTA, a pierdut a patra finală jucată la Madrid Open, fiind învinsă, sâmbătă, cu scorul de 6-4, 6-4, de olandeza Kiki Bertens, locul 7 WTA. În urma acestui rezultat, Halep a ratat şi ocazia de reveni pe locul I WTA, însă ea va urca o poziţie, în clasamentul ce va fi publicat luni. Sportiva română a ajuns la 17 finale pierdute din 35 jucate, două în faţa olandezei.
Simona Halep (27 de ani, 3 WTA) o va înfrunta în finala turneului de la Madrid pe Kiki Bertens (27 de ani, 7 WTA). Meciul are o miză imensă pentru româncă, revenirea pe primul loc fiind garantată în cazul unei victorii. Simona Halep și Kiki Bertens s-au întâlnit de cinci ori în circuit, românca fiind în avantaj, 3-2. Ultimul duel direct s-a consemnat în finala de la Cincinnati, câștigată de olandeză în trei seturi.
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 4-6, 3-5, olandeza revine în avantaj
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 4-6, 2-2, Simona revine de la 0-2
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 4-6, 1-2, momente grele pentru Simona
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 4-6, primul set este câştigat de olandeză deşi Simona a copndus cu 4-2.
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 4-5, olandeza revine în meci şi servelşte pentru set
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 4-3, patru break-uri consecutive
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 3-2, Simona face primul break, dar Bertens îl recuperează imediat, în game-ul următor
SIMONA HALEP – KIKI BERTENS 2-1, fiecare jucătoare şi-a luat cu greu serviciul.
UPDATE: Simona Halep va reuși o performanță spectaculoasă, după turneul de la Caja Magica. Începând de luni, ”Simo” se va afla pentru a 277-a săptămână consecutivă în Top 10 WTA și o va depăși la acest capitol pe Serena Williams.
Sportiva din Statele Unite a adunat 276 de săptămâni pe prima poziție a ierarhiei mondiale în perioada 2 aprilie 2012 – 16 iulie 2017.
Simona a pătruns între primele 10 jucătoare ale lumii pe 27 ianuarie 2014 și a rămas acolo până în prezent. Doar Venus Williams, dintre jucătoarele aflate în activitate, are mai multe săptămâni în Top 10 (293).
Pentru a ajuns pe prima poziție în acest top, românca de 27 de ani are nevoie să rămână între cele mai bune 10 jucătoare din tenisul mondial până pe 16 septembrie 2019.
Pe zgură, suprafața pe care se va disputa finala, cele două s-au întâlnit de două ori, scorul fiind egal, 1-1.
Un meci care are o miză suplimentară pentru ambele jucătoare. Constănţeanca redevine lider mondial, în cazul unei victorii, în timp ce olandeza va urca în Top 4 al clasamentului WTA cu un succes în capitala Spaniei. Ar fi cea mai bună clasare din istorie pentru o sportivă din Olanda.
Simona Halep şi Kiki Bertens jucătoarele cu cele mai multe finale pe această suprafaţă, de la începutul lui 2016.
În ultimele patru sezoane, inclusiv cel actual, Halep şi Bertens sunt singurele jucătoare care au mai mult de trei apariţii în ultimul act la turneele pe zgură. Românca a jucat opt finale, în timp ce adversara sa a luptat de şapte ori pentru trofeu.
Portalul Tennis.nl aminteste ca, in cazul in care Simona va pierde, Kiki Bertens va deveni jucatoarea cu cea mai buna clasare WTA din istoria Olandei.
„Va scrie Kiki istorie? Daca va castiga batalia finala diin aceasta seara, ea va scrie istorie deoarece va urca pe locul 4 ini clasamentul WTA. O jucatoare din Olanda nu a ajuns niciodata atat de sus. Betty Stove a fost pe locul 5 in anii ’70.
Simona Halep este adversara lui Kiki, iar suprafata de joc se potriveste cu jocul ambelor sportive. Avem toate ingredientele pentru o finala superba!”, au scris cei de la Tennis.nl.
De asemenea, si cei de la Fox Sports Olanda amintesc ca Bertens lupta diseara pentru a intra in cartea de istorie a tenisului batav.
„Kiki Bertens poate atinge apogeul carierei sambata seara. Ultima intalnire directa a fost castigata de Bertens, la Cincinnati, dar turneul de la Madrid este de o categorie superioara. La Madrid, Bertens a cedat doar 27 de game-uri in cinci meciuri. Ea le-a invins in doua seturi pe Katerina Siniakova, Jelena Ostapenko, Anastasija Sevasatova, Petra Kvitova si Sloane Stephens”, a comentat sursa citata.
Amintim ca Simona a ajuns in finala turneului de la Madrid dupa ce a invins-o pe Belinda Bencici cu 6-2, 6-7 (2), 6-0.
Finala cu Kiki Bertens va avea loc sambata, de la ora 19:30, si va fi transmisa in direct de Ziare.com.
Scorul intalnirilor precedente este 3-2 pentru Simona, dar Bertens a castigat ultima partida disputata, anul trecut la Cincinnati.
Daca se va impune in finala de la Madrid, Simona va reveni pe primul loc in clasamentul WTA.
Simona are in palmares inca doua titluri la Madrid, dar si o finala pierduta in fata Mariei Sharapova.
Kiki Bertens a învins-o vineri seara, în semifinale, pe americanca Sloane Stephens, nr. 8 WTA, în două seturi, 6-2, 7-5, după o oră și jumătate de joc. Ea și-a apărat punctele, pentru că este finalista de anul trecut a turneului, când a pierdut titlul la Madrid în fața Petrei Kvitova, pe care anul acesta a eliminat-o în sferturi. Olandeza de 27 de ani își va dori cu atât mai mult să obțină acum trofeul competiției.
Având atât de aproape perspectiva de a redeveni nr. 1 WTA, și Simona Halep este extrem de motivată. Ea a ajuns în finala Mutua Madrid Open 2019 după ce a învins-o, vineri, pe Belinda Bencic, din Elveția, 22 de ani, locul 18 WTA. A fost o partidă câștigată în decisiv, după un prim set câștigat ușor de Simona Halep și un set 2 mult mai disputat, câștigat la tie-break de elvețiancă. În setul al treilea, Simona Halep și-a lăsat rivala fără replică. Scor final: 6-2, 6-7 (2-7), 6-0, după două ore de joc.
Până la finală, Simona Halep a trecut la Madrid Open 2019 de Margarita Gasparyan, scor 6-0, 6-4, Johanna Konta, scor 7-5, 6-1, Viktoria Kuzmova, scor 6-0, 6-0, Ashleigh Barty, scor 7-5, 7-5 şi Belinda Bencic, scor 6-2, 6-7 (2), 6-0.
În ceea ce o privește pe Kiki Bertens, ea a trecut de Katerina Siniakova, scor 6-3, 6-2, de Jelena Ostapenko, scor 6-4, 6-3, de Anastasija Sevastova, scor 6-1, 6-2, de Petra Kvitova, scor 6-2, 6-3 şi de Sloane Stephens, scor 6-2, 7-5.
Kiki Bertens, extrem de emoționată după meciul câștigat vineri seara în semifinalele competiției de la Madrid împotriva americancei Sloane Stephens (nr. 8 WTA), a vorbit despre duelul cu Simona Halep. „Este formidabil să fiu din nou în finală. A fost un meci dificil, dar e incredibil că am ajuns aici. Am jucat contra lui Halep de mai multe ori, sigur va fi un duel încrâncenat, dar sunt pregătită, mai am de dat un ultim asalt. Sper să fie anul meu la Madrid, am progresat față de anul trecut”, a declarat la final jucătoarea clasată pe locul 7 în lume.
Pe de altă parte, Simona Halep a analizat la rece partida care o așteaptă: „Kiki a jucat finală anul trecut aici, are încredere, îi place. A făcut rezultate bune în ultima perioadă, are încredere mare. Este o jucătoare extraordinară, aşa că trebuie să îmi văd de treabă, să mă concentrez pe mine şi pe jocul meu”, a spus Simona Halep, în exclusivitate pentru Digi Sport.
Olandeza Kiki Bertens a învins-o anul trecut pe Simona Halep în finala de la Cincinnati, moment în care reușea a 13-a victorie din carieră în fața unei jucătoare din top 10. Simona Halep era primul lider mondial care cădea în plasa celei supranumite „devoratoarea”.
În acest sezon, Bertens are patru victorii în fața jucătoarelor din top 10, singurul eșec venind tot în fața Petrei Kvitova, în semifinalele de la Stuttgart.
Kiki Bertens, 27 de ani, a început să joace tenis de la șase ani, la ATV Berkenrode, un club de tenis unde au jucat și unchiul și mătușa ei. Antrenorul de la club, Martin van der Brugghen, și-a dat seama de capacitățile lui Kiki încă de când avea 7 ani și a antrenat-o pe bani puțini tocmai pentru că voia să vadă până unde poate ajunge. Are două surori, ea fiind cea mijlocie. Bertens a primit prea puțin sprijin din partea federației olandeze de tenis și ca junioare nu prea a jucat în competiții internaționale. A intrat în tenisul profesionist în 2009.
Din 2015 îl are ca antrenor pe Raemon Sluiter. Kiki Bertens e înaltă, are 1,82 metri, şi stăpânește un serviciu redutabil. În ciuda acestei arme, preferă zgura, specialiştii considerând-o printre jucătoarele care se adaptează cel mai bine la această suprafaţă. Are în palmares şi o semifinală la Roland Garros 2016. Atunci, a fost învinsă după o dispută extrem de echilibrată de Serena Williams, scor 7-6(7), 6-4.
Semifinalistă la Turneul Campioanelor 2018, Bertens a strâns în carieră peste 7 milioane de dolari şi se află la apogeul carierei. Sora mai mare a lui Kiki este consultant de afaceri și ea este cea care îi administrează banii. La începutul lunii aprilie, Kiki Bertens ajunsese până pe locul 6 WTA (acum e pe 7). Fără set pierdut la Madrid, sportiva olandeză va fi cu siguranţă o adversară grea pentru Simona Halep.
Kiki Bertens are în palmares nu mai puţin de opt titluri WTA la simplu şi 10 la dublu. Anul acesta a câștigat turneul de la Sankt Petersburg.
Titluri WTA pentru Kiki Bertens la simplu: 2019 – St. Petersburg; 2018 – Charleston; 2018 – Cincinnati; 2018 – Seul; 2017 – Gstaad; 2017 – Nürnberg; 2016 – Nürnberg; 2012 – Fes.
Kiki Bertens, ajunsă acum pe locul al 7-lea în lume, a trăit momente de coşmar cu patru ani în urmă, scria Adevărul. În 2015, în timpul turneului de la Miami, şi-a făcut câteva analize şi a reieşit că are o umflătură la gât, asemănătoare cu o tumoră. „Îndoiala doctorilor era dacă e malignă sau beningnă. Am trăit momente cumplite, pentru că alte teste spuneau că e doar o iritaţie. Să fac operaţie ar fi însemnat alte riscuri, aşa că am decis să nu fac nimic şi să continui să joc. (…) Un an nu am putut să joc cum trebuie. Nu dormeam noaptea, nu mă odihneam. Eram într-un stres cumplit. O parte din mine trăia cu gândul că am cancer“, a povestit Bertens. După un an prin spitalele olandeze, s-a întors în SUA, iar verdictul a ridicat povara de pe umerii ei: umflătura poate rămâne aşa, nu e nici cel mai mic risc. În cel mai rău scenariu, se poate face o operaţie peste 15-20 ani. „Când mi s-a spus asta, plângeam. Plângeam de bucurie, a fost o explozie emoţională. Îmi amintesc că apoi dormeam câte 12 ore, trupul meu avea nevoie de recuperare“, a povestit Kiki Bertens.
Simona Halep rămâne neînvinsă pe zgură în acest sezon și în semifinala de vineri a pierdut un prim set după șase partide. De la finala de la Roland Garros din 2017 românca nu a mai cedat în fața unei jucătoare clasate mai slab de locul 16. Atunci, Halep a fost învinsă la openul francez de Jelena Ostapenko, aflată în acel moment pe locul 47 în lume.
„Am fost răcită şi nu am putut să mă antrenez atât de mult. Dar am o bază solidă, toată perioada asta am muncit. Îmi place această suprafaţă, zgura, şi încerc de fiecare dată să fac tot ceea ce pot. La sală merg zilnic, îmi fac exerciţiile pentru spate, pentru genunchi, pentru glezne, pentru a preveni accidentările şi pentru a-mi întări zonele mai slabe”, a spus Simona, în exclusivitate pentru Digi Sport.
Este pentru a patra oară când Simona Halep ajunge în finală la Madrid. În 2014, Simona Halep pierdea finala turneului contra Mariei Sharapova, în trei seturi. De atunci, campioana noastră s-a impus de două ori în capitala Spaniei, în 2016 (finală disputată cu Dominika Cibulkova) și în 2017 (finală împotriva Kristinei Mladenovic), a cucerit Roland Garrosul şi a devenit numărul unu în lume. Întrebată cât de diferită se simte acum faţă de acum 5 ani, constănţeanca a enumerat capitolele la care a progresat.
„Sunt mult mai diferită din toate punctele de vedere. Mă bucur că acest sport a făcut din mine un om mai bun, un om cu mai multă experienţă, un om mai matur. Am ajuns la nivelul în care mă bucur pentru fiecare punct şi pentru fiecare meci jucat”, a declarat Simona Halep.
În 2019, Simona Halep a jucat o finală, cu Elise Mertens, la Doha, pe care a pierdut-o.
In cazul in care castiga cu Bertens, ia peste 1,2 milioane de dolari! O infrangere ii asigura doar jumatate din bonus.
Indiferent daca ia sau nu titlul, Simona depaseste 30 de milioane de euro castigati din tenis. Ajunge pe locul 5 al banilor all-time in circuitul feminin numai daca se impune contra olandezei. In cazul unei victorii, Halep ajunge la 30 146 177 de dolari!
E inca la ani-lumina de Serena Williams, care conduce detasat. Are aproape 90 de milioane de dolari castigati din tenis!
Top 5 daca Simona trece de Bertens
1. Serena Williams 88 673 097
2. Venus Williams 41 325 475
3. Maria Sharapova 38 560 323
4. Caroline Wozniacki 33 736 515
5. Simona Halep 30 146 177
Kiki Bertens şi Simona Halep s-au mai întâlnit de cinci ori până acum, iar românca s-a impus de trei ori. Ultima oară, cele două au disputat finala de Cincinnati în 2018, când Bertens s-a impus cu scorul de 2-6, 7-6(6), 6-2.
Meciurile de până acum dintre cele două jucătoare:
Finală Cincinnati 2018: Kiki Bertens – Simona Halep 2-6, 7-6(6), 6-2
Semifinală Roma 2017: Simona Halep – Kiki Bertens 7-5, 6-1
Turul 4 Wimbledon 2016: Simona Halep – Kiki Bertens 6-4, 6-3
Semifinale Fes 2012: Kiki Bertens – Simona Halep 6-3, 6-4
Sferturi Torhout 2010: Simona Halep – Kiki Bertens 7-6(2), 6-2
Finala Mutua Madrid Open 2019 este cu mize uriașe pentru ambele jucătoare. Nu e vorba numai de un premiu consistent în bani, ci și de locuri importante pe care le-ar putea ocupa de luni în clasamentul WTA. Dacă victoria îi revine româncei, ea ajunge pentru a treia oară nr. 1 mondial, dacă va câștiga olandeza, Kiki Bertens va face un salt în clasamentul WTA până pe locul 4, în timp ce Simona Halep rămâne pe locul 2.
Aparent, olandeza are acum câteva avantaje față de Simona Halep: nu are niciun set pierdut la Mutua Madrid Open 2019, a petrecut mai puțin timp pe teren în meciul precedent, are un titlul WTA câștigat anul acesta. În plus, Simona Halep a avut unele probleme de sănătate la începutul turneului: a răcit și a fost pe tratament cu antibiotice. Pe de altă parte, Simona Halep are argumente puternice pentru a-și dori să câștige turneul și a arătat că a ajuns la un nivel foarte matur și performant al jocului.
Simona Halep poate pleca acasă, dacă va câștiga titlul la Mutua Madrid Open 2019, cu un cec de 1,2 milioane de euro și cu 1.000 de puncte WTA, care ar propulsa-o de luni, 13 mai 2019, pentru a treia oară în carieră, în fruntea clasamentului WTA.
A mai avut această șansă, de a se reinstala în fruntea tenisului mondial feminin, și la turneul de anul acesta de la Miami, în semifinale, dar a pierdut meciul cu Karolina Pliskova care i-ar fi readus fotoliul de lider WTA. O altă posibilitate de a reveni nr. 1 WTA ar fi fost să câștige turneul Indian Wells 2019, dar Simona Halep a fost eliminată aici încă din faza optimilor de Marketa Vondousova.
Simona Halep a pierdut, la 28 ianuarie 2019, prima poziţie în clasamentul WTA în care s-a aflat 48 de săptămâni consecutive, 64 în total, după ce a fost eliminată în optimile de finală ale Australian Open de Serena Williams. Ea a coborât direct pe locul al treilea, cu 5.582 de puncte, fiind întrecută de Naomi Osaka şi Petra Kvitova.
Pe de altă parte, dacă sâmbătă ar obține victoria în finala de la Madrid cu Kiki Bertens, Simona Halep ar egala recordul stabilit anul trecut de Petra Kvitova și ar deveni a doua sportivă din istorie care câștigă de trei ori trofeul competiției organizate de Ion Țiriac.
Palmares Simona Halep în 2019
Simona Halep se află la Madrid Open 2019 la a 35-a finală din carieră și joacă al 30-lea meci la simplu de la începutul acestui an. Raportul este 23 de meciuri câștigate, șase pierdute.
Rămasă fără antrenor în primele luni ale lui 2019 și revenind pe teren după o pauză luată la sfârșitul lui 2018 din cauza unor probleme la coloană, Simona Halep a fost eliminată în turul al doilea la Sydney de Ashleigh Barty.
A mers apoi la Australian Open 2019, unde a jucat patru meciuri, fiind eliminată în optimi de Serena Williams.
La Doha a ajuns în finala turneului, unde a fost învinsă de Elise Mertens.
Trei meciuri a jucat Simona Halep la Dubai, unde a fost eliminată în sferturi de Belinda Bencic.
La Indian Wells 2019 a ajuns până în optimi, iar la Miami Open 2019 a avut cinci meciuri, fiind scoasă din competiție în semifinale de Karolina Pliskova.
De asemenea, Simona Halep mai are patru partide jucate anul acesta în Fed Cup, cu Cehia și Franța, toate câștigate.
Finalele anterioare jucate de Simona Halep sunt următoarele:
Titluri WTA de simplu: 18 – Montreal (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Shenzhen (WTA), toate trei în 2018, Madrid (Premier Mandatory), în 2017, Montreal (Premier 5), Bucureşti (WTA), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2016, Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), Indian Wells (Premier Mandatory), toate trei în 2015, Doha (Premier 5), Bucureşti (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) şi Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele şase în 2013;
Finale WTA de simplu: 16 – Doha (Premier) – 2019, Cincinnati (Premier 5), Roma (Premier 5), Australian Open (Grand Slam) – în 2018, Beijing (Premier Mandatory), Cincinnati (Premier 5), Roland Garros (Grand Slam), Roma (Premier 5) – în 2017, Rogers Cup (Toronto), Cincinnati (ambele de categorie Premier 5) – în 2015, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory) – toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 şi Fes (WTA), în 2011 şi 2010.
Săptămâna viitoare, Simona Halep se va afla la Roma. Ea şi Mihaela Buzărnescu vor evolua direct pe tabloul principal la turneul de la Roma, în timp ce Irina Begu va juca în calificări.
Simona Halep va avea pauză în runda inaugurală, iar în turul doi va evolua cu învingătoarea dintre sportivele cehe Marketa Vondrousova şi Barbora Strycova.
Mihaela Buzărnescu va evolua în primul tur contra letonei Jelena Ostapenko. În calificări, Irina Begu o va întâlni în primul tur pe australienca Daria Gavrilova. La masculin, Marius Copil va juca în runda inaugurală a calificărilor împotriva lui Nicolas Jarry, din Chile.
Cea mai bună performanţă a Simonei Halep la Roma e accederea în finală (2017 şi 2018). Anul trecut, ea s-a înclinat, scor 0-6, 4-6, în faţa Elinei Svitolina, în timp ce acum doi ani era învinsă tot de ucraineancă, scor 6-4, 5-7, 1-6. Atunci, Simona Halep a acuzat o accidentare la gleznă.
Turneul de la Roma este transmis în direct la Digi Sport, de săptămâna viitoare.