DIGI SPORT ONLINE CFR CLUJ – HERMANNSTADT LIVE VIDEO, FINALA CUPEI ROMÂNIEI 2025. Război pentru un loc în Europa League!

Echipa de fotbal CFR Cluj întâlnește formația FC Hermannstadt, miercuri, de la ora 20:30, pe Arena „Francisc Neuman” din Arad, în finala Cupei României. CFR Cluj, finalistă din nou după 9 ani, deține un procent de eficiență ridicată în această competiție: patru din cinci finale câștigate. În timp ce Hermannstadt joacă din nou cu trofeul pe masă după 7 ani.
Filip Stan
14 mai 2025, 12:07
DIGI SPORT ONLINE CFR CLUJ - HERMANNSTADT LIVE VIDEO, FINALA CUPEI ROMÂNIEI 2025. Război pentru un loc în Europa League!

CFR CLUJ – HERMANNSTADT LIVE VIDEO, FINALA CUPEI ROMÂNIEI 2025.  Cupa României, competiţia de tradiţie a fotbalului românesc, a ajuns la finalul ediţiei cu numărul 87. Se întâlnesc CFR Cluj şi FC Hermannstadt, miercuri, de la ora 20:30 (DigiSport și PrimaSport).

În premieră, finala Cupei României se dispută la Arad, pe stadionul Francisc Neuman, o arenă de 11.500 de locuri inaugurată în 2020. Aradul a devenit, astfel, oraşul cu numărul 9 în care se joacă ultimul act al competiţiei.

CFR CLUJ – HERMANNSTADT LIVE VIDEO, FINALA CUPEI ROMÂNIEI 2025 DIGI SPORT ONLLINE sau Prima Sport

La trei dintre finale a fost nevoie de rejucare. La prima, cea din 1934, după ce la cea inițială scorul a fost 3-2 pentru Ripensia, cei de la „U” Cluj au contestat-o, pe motiv că au considerat meciul având caracter amical și din acest motiv introduseseră în echipă doi amatori, astfel respectivul meci a fost anulat. La rejucare, când clujenii au considerat finala ca meci oficial l-au pierdut cu… 0-5!

Ilie Năstase lansează provocarea momentului către Papa Leon al XIV-lea. „Eu aş fi dispus, la orice oră, oricând s-ar putea”

La celelalte două motivul a fost altul, neexistând pe-atunci în regulament loviturile de departajare, în caz de egalitate finala se rejuca.

În 1940 acest lucru s-a întâmplat de patru ori, până ce Rapid s-a desprins de Venus. Iar în 1973 de două ori până ce Chimia Râmnicu Vâlcea s-a impus în fața Constructorului Galați.

CFR Cluj

  • Este pentru a 39-a oară în faza superioară a competiției (de când intră prim-divizionarele)
  • A câștigat de 4 ori trofeul (2007/08, 2008/09, 2009/10, 2015/16)
  • A fost o dată finalistă (2012/13)
  • Ocupă locul 14 în clasamentul all-time, având linia: 95. 45. 20. 30. 123-108. 110

Hermannstadt

  • Este pentru a 8-a oară în faza superioară a competiției (de când intră prim-divizionarele)
  • A fost o dată finalistă (2017/18)
  • Ocupă locul 31 în clasamentul all-time, având linia: 32. 20. 6. 6. 60-27. 46

 

CFR CLUJ – HERMANNSTADT LIVE VIDEO, FINALA CUPEI ROMÂNIEI 2025.: Dan Petrescu – Degeaba ajungi într-o finală dacă nu o câştigi

Tehnicianul Dan Petrescu a declarat, marţi, că pentru CFR Cluj ar fi fantastic să câştige Cupa României, miercuri seară, la Arad, în faţa formaţiei FC Hermannstadt.

Este un meci important! Este în ADN-ul clubului să existe mereu presiune, să câştigi trofee. Băieţii ştiu că şansele sunt 50-50 într-o finală. Degeaba ajungi într-o finală dacă nu o câştigi. Ar fi fantastic pentru toţi cei care iubesc CFR-ul să câştigăm un trofeu. Mă gândesc mereu la jucătorii pe care i-am antrenat şi care au ajuns antrenori. Sunt mulţi. Măldărăşanu era un băiat serios şi, de obicei, dacă eşti jucător serios, poţi să fii şi un antrenor serios. Clubul este unul extraordinar acolo, iar Măldărăşanu sigur va ajunge mai departe decât unde este acum”, a declarat Dan Petrescu.

Dan Petrescu a cucerit, ca jucător, Cupa României în ediţia 1988-1989, dar ca antrenor niciodată. A jucat o singură finală şi a pierdut-o chiar în faţa CFR-ului în ediţia 2007-2008, aflându-se pe banca tehnică a Unirii Urziceni.

Căpitanul clujenilor Mario Camora, a cucerit acest trofeu o dată, în 2016, după o finală decisă în urma loviturilor de departajare în faţa celor de la Dinamo Bucureşti.

De asemenea, internaţionalul român a suferit şi o înfrângere în ultimul act al acestei competiţii în 2013, 1-0 cu Petrolul Ploieşti.

Emoţii ai tot timpul. Ne aşteaptă un meci foarte greu, cu trofeul pe masă. Încercăm, noi, cei cu experienţă, să-i ajutăm şi pe ceilalţi. Vrem, la final, să ridicăm trofeul. Ei sunt o echipă omogenă, au antrenor foarte bun şi joacă împreună de mult timp. Este o echipă periculoasă, dar suntem pregătiţi. Vrem să facem un cadou suporterilor care vin aici, nu e uşor nici pentru ei să plece de la serviciu în timpul săptămânii, să facă atâtea ore pe drum. Presiune este tot timpul la CFR Cluj, ăsta e ADN-ul clubului”, a precizat Camora.

Finala Cupei României, CFR Cluj – FC Hermannstadt, are loc miercuri, de la ora 20.30, la Arad.

Cupa României 2025: Marius Măldărăşanu – Este o finală pe care vrem s-o jucăm cu sufletul, să ne bucurăm de ea, dar s-o câştigăm

Antrenorul echipei FC Hermannstadt, Marius Măldărăşanu, a declarat, marţi, că îşi doreşte ca jucătorii săi să se bucure de finala Cupei României cu CFR Cluj, dar şi să o câştige.

Aş vrea să mă uit în urmă, acum 4 ani, când am ajuns la Sibiu. Echipa era în Liga 2, iar obiectivul era promovarea. Când au început meciurile în Cupa României le spuneam să viseze la trofeu. Odată cu trecerea anilor, am ajuns în acest sezon şi le-am cerut nu doar să viseze, ci să creadă. Crezând, am ajuns ca mâine să jucăm o finală. Cred că suntem meritat aici. Este o finală pe care vrem s-o jucăm cu sufletul, să ne bucurăm de ea, dar s-o câştigăm. Câştigând trofeul… ar fi încununarea întregii munci. A mea, a staff-ului, a băieţilor, a oamenilor din club. Este un club înfiinţat destul de devreme, în 2015, are deja o finală jucată, aceasta este a doua. Vrem să câştigăm pentru oraş, suporteri, se creează emulaţie. Am câştigat acest trofeu ca jucător, este normal să mi-l doresc şi ca antrenor”, a spus Măldărăşanu.

Ca jucător, Marius Măldărăşanu a cucerit de trei ori trofeul în tricoul celor de la Rapid Bucureşti (2002, 2006, 2007).

Ionuţ Stoica, fotbalist legitimat la sibieni din 2017, pe teren la finala Cupei României Betano din 2018 pierdută de AFC Hermannstadt în faţa Universităţii Craiova, a prefaţat şi el duelul cu CFR.

„Este o stare pozitivă în sânul echipei. Ne doream să ajungem într-o finală foarte mult şi, de asemenea, să câştigăm un trofeu, asta ne-am propus de la început. Ne vom juca şansa. Este a doua finală pentru mine cu Hermannstadt. Ar fi o performanţă uriaşă pentru noi. Repet, ne-am propus şi ne dorim acest trofeu”, a subliniat Stoica.

FC Hermannstadt joacă finala Cupei României cu CFR Cluj, miercuri, de la ora 20.30, la Arad.

Citeşte şi: O gimnastă campioană olimpică a părăsit România şi s-a alăturat „Martorilor lui Iehova”. „După aurul de la JO 2004 am început să studiez Biblia”

CFR CLUJ – HERMANNSTADT LIVE VIDEO, FINALA CUPEI ROMÂNIEI 2025: Măsuri speciale de ordine publică și recomandări pentru suporteri

Jandarmii Grupării Mobile Timișoara, alături de alte forțe de ordine, vor fi prezenți în număr cât mai mare la Arad pentru a asigura ordinea publică în contextul finalei Cupei României, disputate între CFR Cluj și FC Hermannstadt. Forțele de ordine vor fi mobilizate nu doar în incinta stadionului, dar și pe traseele de deplasare ale suporterilor.

În vederea menținerii siguranței publice, Jandarmeria a transmis o serie de recomandări: sosirea din timp la stadion pentru evitarea aglomerației, respectarea indicațiilor forțelor de ordine, evitarea implicării în incidente, interzicerea materialelor pirotehnice și a consumului de alcool în incinta arenei.

„Ne dorim ca această finală să fie o sărbătoare a sportului, fără incidente. Suporterii adevărați susțin echipa, nu provoacă violență”, se arată în comunicatul emis de Compartimentul Informare, Relații Publice și cu Publicul din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Timișoara.

Trofeul pe care îl primeşte învingătoarea împlineşte 23 de ani. Cupa actuală este oferită începând din anul 2002, atunci când Ion Ţiriac, fostul mare jucător de tenis şi fostul preşedinte al Comitetului Olimpic Român, l-a donat Federaţiei Române de Fotbal.

Trofeul, o cupă care are la bază o minge de fotbal, este realizat din argint masiv şi a fost creat de un bijutier din Germania, care şi-a dorit să rămână anonim. Măsoară 60 de centimetri în înălţime şi cântăreşte 12 kilograme.

Parcursul celor două finaliste:

CFR Cluj pare favorită în finala Cupei României Betano, ediţia 2024-2025, în faţa celor de la FC Hermannstadt, echipă din play-out. Clujenii au un ADN de învingători în această competiţie întrucât şi-au trecut în palmares 4 astfel de trofee din 5 finale.

În acest moment, în vitrina „feroviarilor” se află trofeele cucerite în sezoanele 2007-2008 (victorie 2-1 contra Unirii Urziceni), 2008-2009 (victorie 3-0 în faţa Politehnicii Timişoara), 2009-2010 (victorie la penalty-uri, 5-4, după 0-0 în 120 de minute în faţa celor de la FC Vaslui) şi 2015-2016 (victorie la penalty-uri, 5-4, în faţa celor de la Dinamo Bucureşti după 2-2 în 120 de minute).

Echipa din Cluj are o singură finală disputată şi pierdută în Cupa României Betano. Se întâmpla în sezonul 2012-2013, când Petrolul Ploieşti a cucerit trofeul după un ultim act în care prahovenii s-au impus la limită, cu 1-0.

Drumul trupei pregătite de Dan Petrescu în sezonul 2024-2025 al Cupei României Betano a început direct din faza grupelor. Formaţia ardeleană a fost repartizată, alături de Rapid Bucureşti, FC Botoşani, CS Afumaţi, Ceahlăul Piatra Neamţ şi CFC Argeş în grupa A.

În această fază a competiţiei, CFR Cluj a disputat trei meciuri în care a obţinut două victorii (2-1 în deplasare cu Ceahlăul Piatra Neamţ şi 2-0 în deplasare cu Rapid Bucureşti) şi un egal (2-2 la Mioveni, cu CFC Argeş).

La finalul celor 3 partide, CFR Cluj a câştigat grupa A, cu 7 puncte acumulate, şi avea să întâlnească pe Universitatea Craiova în sferturile de finală. După 120 de minute şi două goluri marcate de Ştefan Baiaram (minutul 50) şi Mohammed Kamara (minutul 59), clujenii au avut nervii mai tari şi s-au impus în urma loviturilor de departajare.

În semifinale, ardelenii s-au impus uşor la prima vedere, 4-1 în faţa celor de la Farul Constanţa după golurile marcate de Daniel Graovac (minutul 1), Aly Abeid (minutul 42), Louis Munteanu (minutul 45) şi Lindon Emerllahu (minutul 51), respectiv reuşita lui Denis Alibec (minutul 36).

Lotul feroviarilor pentru finala Cupei României Betano

Portari: 1. Rareş Gal, 12. Mihai Pînzariu, 21. Mihai Popa, 30. Alexandru Borbei, 89. Otto Hindrich;

Fundaşi: 3. Aly Abeid, 4. Leo Bolgado, 5. Daniel Graovac, 6. Sheriff Sinyan, 13. Simao Rocha, 16. Ioan Barstan, 20. Alexandru Ţîrlea, 23. Flavius Iacob, 27. Matei Ilie, 45. Mario Camora, 71. Andrei Peteleu, 78. Costel Avram;

Mijlocaşi: 10. Ciprian Deac, 11. Adrian Păun, 18. Lindon Emerllahu, 25. Moustapha Name, 77. Panagiotis Tachtsidis, 82. Alin Fică, 88. Damjan Djokovic, 90. Răzvan Gligor;

Atacanţi: 2. Luka Juricic, 7. Mohammed Kamara, 9. Louis Munteanu, 17. Meriton Korenica, 93. Virgiliu Postolachi, 96. Beni Nkololo, 97. Andres Sfaiţ, 99. Stipe Juric.

Antrenor: Dan Petrescu.

AFC Hermannstadt va bifa al doilea astfel de meci din istoria scurtă a clubului fondat în 2015. În sezonul 2017-2018, fiind în Liga 2, echipa din judeţul Sibiu a produs mai multe surprize pe parcursul competiţional din cupă şi a ajuns până în ultimul act.

Din partidele disputate atunci a rămas, cu siguranţă, în memoria suporterilor sibieni victoria din sferturile de finală ale competiţiei în faţa celor de la FCSB, scor 3-0. Bogdan Rusu (dublă în minutele 11 şi 62) şi Ştefan Blănaru aduceau victoria divizionarei secunde.

 

Mai mult, la meciul respectiv, pentru FCSB a intrat pe parcurs un tânăr jucător de nici 16 ani, Ianis Stoica, astăzi unul dintre cei mai importanţi fotbalişti de la echipa pregătită de Marius Măldărăşanu.

În ultimul act, disputat pe 27 mai 2018 pe Arena Naţională, sub privirea a peste 30.000 de spectatori, AFC Hermannstadt a fost nevoită să se recunoască înfrântă în faţa Universităţii Craiova. Brazilianul Gustavo şi Alexandru Mitriţă au punctat pentru o victorie scurtă dar sigură a oltenilor, scor 2-0.

Din tururile preliminare direct în finala Cupei României Betano

Sigur, formatul competiţional s-a schimbat între timp din acel sezon 2017-2018, dar există cel puţin o similitudine: şi atunci, şi acum, AFC Hermannstadt a ajuns în ultimul act începând din tururile preliminare.

Astfel, AFC Hermannstadt a debutat în ediţia 2024-2025 a Cupei României Betano în play-off-ul pentru accederea în grupele competiţiei. O victorie la scor de forfait, 3-0, în faţa celor de la CSM Focşani a asigurat sibienilor prezenţa în grupa C, alături de Farul Constanţa, Politehnica Iaşi, Unirea Ungheni, Sănătatea Cluj şi UTA.

După 5 puncte acumulate, o victorie (2-1 cu Unirea Ungheni), două egaluri (1-1 cu Farul Constanţa şi 0-0 cu Politehnica Iaşi) şi egalitate perfectă cu ieşenii, sibienii au fost nevoiţi să joace baraj pentru locul 2 şi avansarea în fazele eliminatorii.

Disputat la final de februarie 2025, pe 26, meciul a fost decis târziu, în prelunigiri, de golul lui Ianis Stoica marcat în minutul 111. În sferturile de finală, AFC Hermannstadt a învins într-o manieră categorică pe ACSM Reşiţa, scor 4-0 (goluri marcate de Nana Antwi, Ianis Stoica, Sergiu Buş şi Cristi Neguţ) şi a mers în semifinale.

Aici, echipa pregătită de Marius Măldărăşanu s-a impus în prelungiri cu un gol marcat de Sergiu Buş în minutul 90+4 în faţa Rapidului. Anterior acestei reuşite, Tiago Goncalves deschisese scorul în minutul 16, iar Borisav Burmaz egalase în minutul 85.

Astfel, meciul de miercuri va reprezenta a doua finală de Cupa României Betano pentru AFC Hermannstadt din existenţa de un deceniu a clubului.

Lotul celor de la AFC Hermannstadt pentru finala Cupei României Betano

Portari: 22. Ionuţ Alin Pop, 25. Cătălin Vasile Căbuz, 31. Vlad Ionuţ Muţiu;

Fundaşi: 2. Vahid Selimovic, 4. Ionuţ Stoica, 5. Florin Bejan, 15. Tiago Goncalves, 27. Valerică Marius Găman, 30. Nana Antwi, 51. Alexandru Laurenţiu Oroian, 66. Tiberiu Ionuţ Căpuşă;

Mijlocaşi: 6. Kalifa Kujabi, 8. Alessandro Murgia, 10. Cristian Daniel Neguţ, 17. Dragoş Petru Iancu, 20. Ianis Alessio Gândilă, 23. Ianis Alexandru Mihart, 24. Antoni Valeri Ivanov, 29. Ciprian Ionuţ Biceanu, 45. Robert Marian Popescu, 96. Silviu Nicolae Balaure;

Atacanţi: 7. Ianis Ilie Stoica, 9. Aurelian Ionuţ Chiţu, 11. Sergiu Florin Buş.

Antrenor: Marius Măldărăşanu.

Andrei Chivulete va arbitra meciul de la Arad

Comisia Centrală a Arbitrilor l-a delegat pe „centralul” în vârstă de 38 de ani pentru a conduce finala dintre CFR Cluj şi Hermannstadt, programată miercuri, 14 mai, de la 20:30, la Arad.

Din brigada lui Andrei Chivulete mai fac parte asistenţii Andrei Constantinescu şi Romică Bîrdeş, al patrulea oficial Rareş Vidican, în timp ce în camera VAR se vor afla Sorin Costreie şi Iulian Dima. Observator de arbitri va fi Marcel Savaniu.

Este prima finală de Cupă din cariera lui Andrei Chivulete, care s-a mai aflat la centru la o Supercupă, în 2023, atunci când Sepsi a învins-o pe Farul Constanţa, 1-0, la Ploieşti.

Pe arena din Arad, imnul României va fi intonat de soprana Diana Birta, de la Filarmonica Arad.

CFR CLUJ – HERMANNSTADT LIVE VIDEO, FINALA CUPEI ROMÂNIEI 2025. Elemente istorice ale finalelor

# Apropo de această din urmă finală, a fost singura la care au lipsit echipele de prim eșalon, Chimia Râmnicu Vâlcea fiind din al doilea, iar Constructorul Galați din al treilea.
# Metalul Reșița (1954), Arieșul Turda (1960/61), Chimia Rm.Vâlcea (1972/73), Rapid București (1974/75) și Corvinul Hunedoara (2023/24) sunt echipele din eșalonul secund care au câștigat finala. CFR Turnu Severin ocupase locul 1 în seria I a Diviziei B în ediția 1940/41. Însă în 1942/43 când a câștigat Cupa, nu mai exista campionat intern din cauza războiului. În afara acestor patru echipe, au mai ajuns în ultimul act din eșaloanele inferioare: CAMT Timișoara (1937/38), Flacăra Mediaș (1951), Energia Metalul Câmpia Turzii (1956), CSM Baia Mare (1958/59), Dinamo Obor (1959/60), Siderurgistul Galați (1962/63), Foresta Fălticeni* (1966/67), Constructorul Galați* (1972/73), CSU Galați (1975/76), FC Baia Mare (1981/82), Hermannstadt Sibiu (2017/18). Echipele care au * proveneau din al treilea eșalon.
# Cele mai multe finale le-a câștigat Steaua, 23.
# Cele mai multe consecutive au revenit Rapidului, 6.
# Cele mai multe finale pierdute le are Dinamo, 9.
# În 1935, CFR București – Ripensia 6-5, a fost finala cu cele mai multe goluri, 11, e drept jucată cu prelungiri. Finala fără prelungiri cu cele mai multe goluri a fost cea din 1990, Dinamo – Steaua 6-4, deci 10.
# Cele mai dezechilibrate finale: Rapid – „U” Cluj-Sibiu 7-1 (1941/42), Steaua – Foresta Fălticeni 6-0 (1966/67) și Univ. Craiova – „Poli” Timișoara 6-0 (1980/81).
# Cel mai des scor întâlnit în finală, 2-1, de 18 ori.
# Va fi a 25-a finală la care lipsesc echipele bucureștene. Va fi abia a 3-a finală între echipe ardelene. Precedentele două au fost: cea din 1956, Progresul Oradea – Energia Metalul Câmpia Turzii 2-0 și cea din 2022/23, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – Universitatea Cluj 0-0 (5-4, d.l.dep.).
# Trofeul a fost câștigat de 24 echipe aparținând de 18 localități (București, Craiova, Cluj, Ploiești, Timișoara, Arad, Turnu Severin, Reșița, Oradea, Turda, Râmnicu Vâlcea, Petroșani, Bistrița, Giurgiu, Voluntari, Ovidiu, Sfântu Gheorghe, Hunedoara).
# Fotbalistul cu cele mai multe finale jucate este Marius Lăcătuș, 10, tot el alături de rapidiștii Ion Bogdan, Vintilă Cossini și Gheorghe Rășinaru având cele mai multe trofee câștigate, câte 6.
# Bogdan Stelea a apărut în finală cu cele mai multe echipe, 4 (Dinamo, Steaua, Rapid și Unirea Urziceni).

7 arbitri străini până acum la centru

# Mircea Lucescu este antrenorul care a apărut în cele mai multe finale, 7, în timp ce Ioan Andone a câștigat cele mai multe, 4. Raportându-ne la prezent, pentru Dan Petrescu este a doua finală, prima fiind cea in 2008 pierdută cu Unirea Urziceni chiar în fața echipei pe care o conduce acum, CFR Cluj. Pentru Marius Măldărășanu este o premieră.
# Finala din 1949 a fost prima condusă de un arbitru din afara Bucureștiului, Adalbert Kincs din Lugoj.
# 7 finale au fost conduse de arbitri străini: Andries van den Leeuwen (Olanda) în 1964 (Dinamo – Steaua); Erwin Vetter (Germania de Est) în 1966 (Steaua – UTA); Marc Batta (Franța) în 1999 (Steaua – Rapid); Urs Meier (Elveția) în 2001 (Dinamo – Rocar); Alain Sars (Franța) în 2003 (Dinamo – Național); Laurent Duhamel (Franța) în 2005 (Dinamo – Farul); Daniele Orsato (Italia) în 2012 (Dinamo – Rapid).
# Emil Kroner a condus cele mai multe finale, 5 (între 1938/39, două din 1939/40, 1942/43 și 1947/48), e drept, una a fost o rejucare (cea din 1939/40. Este urmat cu câte 4 de Cristian Balaj (2001/02, 2003/04, 2008/09 și 2012/13), Dan Petrescu (1982/83, 1983/84, 1984/85 și 1988/89) și Denis Xifando (1933/34, 1934/35, 1936/37, 1937/38).

#Pentru Andrei Chivulete, arbitrul actualei finale, este o premieră. El devine astfel al 53-lea arbitru care va oficia într-o finală de Cupa României, al 26-lea care reprezintă Bucureștiul.
# Arbitri autohtoni care au condus finala au provenit din 17 localități: 25 din București; 3 – Brașov; 2 – Arad, Râmnicu Vâlcea; 1 – Alba Iulia, Baia Mare, Bârlad, Carei, Cluj, Constanța, Craiova, Drobeta Turnu Severin, Lugoj, Oradea, Pitești, Timișoara, Vaslui.
# Finala din 2023 a fost prima cu sistem VAR.
# 73 dintre finale s-au jucat la București, stadionul care le-a fost de cele mai multe ori gazdă fiind fostul „23 August” devenit ulterior Național, în 39 de rânduri (două meciuri fiind la finala rejucată din 1973). Dacă le adăugăm și pe cele 6 de pe Arena Națională, acel loc ridică la 79 numărul găzduirilor.
# În afara Bucureștiului, doar alte 7 orașe au mai găzduit ultimul act: Ploiești de 4 ori, Brașov și Sibiu de câte 2 ori, Timișoara, Piatra Neamț, Târgu Jiu și Iași. Acum, Arad va deveni al 8-lea.
# Finala din 1952, CCA – Flacăra Ploiești, a fost prima în care s-au făcut schimbări de jucători.
# Finala din 1960, Progresul București – Dinamo Obor, a fost prima care a permis acces câștigătoarei în cupele europene.

Sunt 14 finale cu cartonașe roșii

# Finala din 2020, FCSB – Sepsi, s-a jucat fără spectatori, din cauza pandemiei de covid 19. De asemenea, a fost prima în care s-au făcut 5 înlocuiri de jucători. Și finala din 2021, CSU Craiova – Astra, s-a jucat cu public redus, tot din cauza pandemiei.
# Cele mai multe goluri într-o finală au reușit 5 jucători, cu toții câte o „triplă”: Gheorghe Georgescu (CFR București) în 1935, Mircea Dridea (Petrolul) în 1963, Gheorghe Tătaru (Steaua) în 1971, Florin Răducioiu (Dinamo) în 1990 și Sabin Ilie (Steaua) în 1997.
# Finala din 1965, Știința Cluj – Dinamo Pitești, a fost prima disputată în nocturnă.
# Marcatorul primului gol din penalty dintr-o finală a fost surprinzător un portar, William Zombory de la Ripensia, în finala din 1935 cu CFR București.
# În aceeași finală a avut loc primul autogol din ultimul act, Ladislau Újlaky de la CFR București.
# În 14 finale s-a lăsat cu eliminați: 1961, 1975, 1985, 1987, 1991, 1993, 1996, 1998, 2000, 2002, 2003, 2007, 2019 și 2020.
# Dumitru Macri de la Rapid a devenit primul jucător eliminat într-o finală, cea din 1961, contra Arieșului.
# Finalele cu cei mai mulți eliminați, câte trei, au fost, culmea, cele două dintre Rapid și Universitatea Craiova, de fiecare dată câte un jucător de la giuleșteni și doi de la olteni: prima din 1975, Al. Neagu, respectiv Deselnicu și Berneanu; a doua din 1998, Nanu, respectiv Năstasie și Val. Suciu.
# Iugoslavul de origine ungară Wilim Šipoš a devenit primul fotbalist străin prezent într-o finală și totodată câștigător al Cupei României, cea din 1939, Rapid – Sp. Stud. 2-0. Albanezul Roland Agalliu a devenit primul fotbalist străin prezent într-o finală și totodată câștigător al Cupei României din perioada postbelică, cea din 1991, Univ. Craiova – FC Bacău 2-1.

9 antrenori străini au cucerit trofeul

# Antrenorul Universității Craiova din 1998, fostul mare internațional spaniol Alexanko, a devenit primul tehnician străin de după război prezent într-o finală a Cupei României.
# Au cucerit trofeul 9 antrenori străini: „Toni” António da Conceição Silva Oliveira și Cristiano Bergodi – de câte 2 ori; Dario Bonetti, Jenö Konrád, Kálmán Konrád, Andrea Mandorlini, Devis Mangia, Marinos Ouzounidis și Josef Uridil – câte o dată.
# Portughezul Semedo și argentinianul Ruiz au devenit primii străini care au înscris într-o finală de Cupa României, cea din 2008 (pentru CFR Cluj împotriva Unirii Urziceni). După ei alți 10 au făcut-o: Peralta și Culio în 2009; Bokila în 2013; Juan Carlos, Cristian López și Gnohéré în 2016; Gustavo în 2018; Eric în 2019; Boé-Kane în 2021; Rušević în 2024.
# Finala din 2021/22, Sepsi – FC Voluntari, a fost prima care a opus doi frați, István Fülöp vs Lóránd Fülöp.

DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
De ce a vărsat lacrimi Andreea Marin ultima dată! „Despărțirea este mult, mult mai grea!“
Fanatik.ro
Podul peste Dunăre de la Brăila se scufundă. Cea mai lungă construcție suspendată din România are deja probleme: ”Fenomene de tasare”
Capital.ro
Udrea, OUT din închisoare?! Anunț de ultimă oră din justiție. Tribunalul a stabilit data
Playtech.ro
Țara de lângă România care și-a majorat substanțial rezervele de aur. Creștere record, recunoscută la nivel mondial
DailyBusiness
Noi scumpiri pentru români. Facturi mai mari la energie, bilete de tren şi fructe mai scumpe
Adevarul
O comună din Sibiu, în plină dezvoltare datorită viitoarei conexiuni la două autostrăzi. „Tineri din alte părți aleg să se mute aici”
wowbiz.ro
Alex Bodi, PRIMELE DECLARAȚII exclusive pentru WOWbiz despre așa zisul amantlâc cu soția lui Dan Alexa
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Criză majoră. Rații la mai multe produse, rafturile se golesc
Ego.ro
Cătălin Bordea, reacție total neașteptată! Ce a spus după ce Livia și Spike s-au despărțit
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
kanald.ro
Momentul îngrozitor în care un bărbat cade dintr-un balon cu aer cald, care a luat foc
Cancan.ro
Cântăreața din România care a fost amantă timp de 7 ani 😲 A recunoscut TOT abia acum: 'Eu l-am părăsit'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Adio, Călin Georgescu. Au găsit acum dovada finală. Dezvăluirea care îl îngroapă definitiv
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
stirilekanald.ro
Oana a fost găsită fără suflare în baie, la doar 30 de ani. Mama tinerei susține că fiica sa a murit din cauza condițiilor și a stresului de la serviciu: "A muncit non-stop și și-au bătut joc de ea"
Dr. Ovidiu Bojor: „Sa mancam asta des, deoarece previne infarctul, intareste sistemul imunitar, stimuleaza rinichii si ficatul si calmeaza sistemul nervos”
MediaFlux
Lovitura pentru 8 milioane de români! Pensiile au scăzut drastic
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un nou studiu arată că sfârşitul Universului se va produce mai devreme decât se prevedea