Universitatea Cluj, liderul la zi al Superligii de fotbal, a învins-o fără drept de apel pe Rapid Bucureşti, cu scorul de 2-0 (1-0), luni seara, în Giuleşti, în ultimul meci din etapa a 9-a.
”U” a deschis scorul prin portughezul Berto, care a marcat primul său gol în Superligă (30), după o combinaţie cu Mamadou Thiam. ”Şepcile roşii” şi-au majorat avantajul după pauză, prin Dan Nistor (60 – penalty), după un fault comis de Christopher Braun asupra lui Robert Silaghi.
aspeţii au avut şi o bară, prin senegalezul Mamadou Thiam (64).
Rapid şi-a creat situaţii notabile pe final, prin Alexandru Paşcanu (90), a cărui lovitură de cap a fost respinsă de portarul Edvinas Gertmonas, şi prin estonianul Mattias Kait (90), care a reluat slab din 4 metri la cornerul care a urmat.
La Rapid a debutat în acest meci mijlocaşul norvegian Tobias Christensen. Lovitura de start a meciului a fost dată de fostul rapidist Ovidiu Herea.
Rapid a pierdut primul său meci acasă în acest campionat şi rămâne cu o singură victorie. ”U” Cluj e neînvinsă, are patru victorii consecutive şi nu a primit gol de cinci etape.
Marius Şumudică: Este în totalitate greşeala mea
”Nu am făcut nimic din ceea ce am lucrat trei săptămâni. Nu avem prospeţime, am întâlnit o echipă bună, care joacă împreună. E greu să transformi o echipă care să joace pe Giuleşti şi să menţină jocul. Nu găsim soluţii. Deciziile au fost ale mele, am încercat pe final să joc cu doi atacanţi. ne-au lipsit prospeţimea şi luciditatea. Este de meditat. Vom vedea ce vom face mai departe. Am început jocul bine, dar nu suntem lucizi în deciziile pe care le luăm. Îmi cer scuze în faţa fanilor. Este în totalitate greşeala mea. Trebuia să câştigăm în faţa lor. Nu se poate să nu fi agresiv, în Giuleşti trebuie să dai dovadă de sacrifiiu”, a declarat Şumudică.
Cum s-a marcat:
Min. 59: Silaghi a fost faultat din spate în careul advers, iar Sebastian Colțescu a acordat lovitură de la 11 metri pentru ”U” Cluj. Nistor transformă şi se face 0-2 în Giuleşti
Min. 31 Surpriză în Giuleşti, GOOL U CLUJ, Hildeberto Pereira marchează cu piciorul drept, 0-1
Meciurile etapei a noua a Superligii de fotbal au avut loc de vineri până luni.
Rezultate:
Vineri 13 septembrie
ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe – AFC Botoşani 3-0 (1-0), Arena Sepsi OSK – Sfântu Gheorghe
Au marcat: Gabriel Debeljuh (10), Isnik Alimi (63 – penalty), Dimitri Oberlin (87).
Arbitru: Horia Gabriel Mladinovici (Bucureşti); arbitri asistenţi: Mircea Mihail Grigoriu (Bucureşti), Adrian Vornicu (Iaşi); al patrulea oficial: Cătălin Buşi (Râmnicu Vâlcea)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti)
Observatori: Vasile Bratu (Slobozia) – CCA, Ioan Mărginean (Alba Iulia) – LPF
FC Dinamo Bucureşti – Unirea Slobozia 1-0 (1-0), Stadion Arcul de Triumf – Bucureşti
A marcat: Cătălin Cîrjan (32).
Arbitru: Andrei Moroiţă (Ploieşti); arbitri asistenţi: Florian Alexandru Vişan (Galaţi), Daniel Vlase (Galaţi); al patrulea oficial: Ionela Alina Peşu (Mangalia)
Arbitru video: Adrian Viorel Cojocaru (Galaţi); arbitru asistent video: Mircea Orbuleţ (Bucureşti)
Observatori: Andrei Ioniţă (Bucureşti) – CCA, Marian Ivan (Braşov) – LPF
Sâmbătă 14 septembrie
Gloria Buzău – SC Oţelul Galaţi 0-0, Stadion Municipal – Buzău
Cartonaş roşu: Nikola Stevanovic (Oţelul, 90+1).
Arbitru: George Cătălin Găman (Craiova); arbitri asistenţi: Alexandru Vodă (Alba Iulia), Cristian Daniel Ilinca (Craiova); al patrulea oficial: Vlad Baban (Iaşi)
Arbitru video: Sorin Costreie (Voluntari); arbitru asistent video: Lucian Rusandu (Sfântu Gheorghe)
Observatori: Florin Hîncu (Braşov) – CCA, Marcel Vasile (Bucureşti) – LPF
FC Petrolul Ploieşti – FC Farul Constanţa 1-1 (0-0), Stadion ”Ilie Oană” – Ploieşti
Au marcat: Gheorghe Grozav (83), respectiv Denis Alibec (61).
Arbitru: Iulian Călin (Ştefăneşti/Argeş); arbitri asistenţi: Romică Bîrdeş (Piteşti), Nicuşor Marin (Suseni/Argeş); al patrulea oficial: Robert Avram (Piteşti)
Arbitru video: Viorel Nicuşor Flueran (Craiova); arbitru asistent video: Adrian Popescu (Craiova)
Observatori: Irina Mîrţ (Bucureşti) – CCA, Constantin Stătescu (Bucureşti) – LPF
Duminică 15 septembrie
FC Politehnica Iaşi – Universitatea Craiova 2-0 (1-0), Stadion ”Emil Alexandrescu” – Iaşi
Au marcat: Florian Kamberi (30), Tailson (90+10).
Alexandru Mitriţă (Universitatea Craiova) a ratat un penalty (min. 58).
Arbitru: Rareş George Vidican (Satu Mare); arbitri asistenţi: Ioan Alexandru Corb (Satu Mare), George Bogdan Duţă (Bacău); al patrulea oficial: Bogdan Dumitrache (Bucureşti)
Arbitru video: Iulian Dima (Bucureşti); arbitru asistent video: Ciprian Florin Danşa (Satu Mare)
Observatori: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe) – CCA, Viorel Anghelinei (Galaţi) – LPF
FC CFR 1907 Cluj – FC FCSB 2-2 (1-0), Stadion ”Dr. Constantin Rădulescu” – Cluj-Napoca
Au marcat: Louis Munteanu (36, 49), respectiv Alexandru Băluţă (59), Joyskim Dawa (87).
Arbitru: Marian Barbu (Făgăraş); arbitri asistenţi: Ovidiu Artene (Vaslui), Imre-Laszlo Bucsi (Sfântu Gheorghe); al patrulea oficial: George Cătălin Roman (Timişoara)
Arbitru video: Ovidiu Haţegan (Arad); arbitru asistent video: Ferencz Tunyogi (Zalău)
Observatori: Marcel Savaniu (Satu Mare) – CCA, Eduard Alexandru (Ploieşti) – LPF
Luni 16 septembrie
AFC UTA Arad – AFC Hermannstadt 1-1 (0-0), Arena ”Francisc Neuman” – Arad
Au marcat: Joao Pedro (74 – penalty), respectiv Aurelian Chiţu (64).
Arbitru: Ionuţ Coza (Cernica); arbitri asistenţi: George Florin Neacşu (Câmpulung Muscel), Andrei Constantinescu (Bucureşti); al patrulea oficial: Sorin Vădana (Cluj-Napoca)
Arbitru video: Cătălin Popa (Piteşti); arbitru asistent video: Marius Omuţ (Satu Mare)
Observatori: Marian Salomir (Cluj-Napoca) – CCA, Romolus Gabor (Hunedoara) – LPF
FC Rapid Bucureşti – FC Universitatea Cluj 0-2 (0-1), Giuleşti Superbet Arena – Bucureşti
Au marcat: Berto (30), Dan Nistor (60 – penalty).
Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti); arbitri asistenţi: Daniel Mitruţi (Craiova), Sebastian Eugen Gheorghe (Suceava); al patrulea oficial: Ovidiu Robu (Chitila)
Arbitru video: Florin Andrei (Târgu Mureş); arbitru asistent video: Valentin Avram (Bucureşti)
Observatori: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea) – CCA, Ion Căţoi (Bucureşti) – LPF
Pe 26 noiembrie 1933, Universitatea Cluj, antrenată de Adalbert Molnar, s-a impus pe teren propriu cu 2-1, graţie golurilor marcate de Graţian Sepi şi Silviu Ploeşteanu. În returul din Bucureşti, pe 21 aprilie 1934, Rapid a obţinut victoria cu 1-0, printr-un gol marcat de Geza Medve la debutul său. În acel sezon, ambele echipe au acumulat câte 17 puncte, U Cluj terminând pe locul 3 şi Rapid pe locul 4.
Rapid – U Cluj, echipele de start
Rapid: Siegrist – Manea, Săpunaru, Pașcanu, Braun – Grameni, Hromada, Christensen – Micovschi, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Onea, Ignat, Blazek, Borza, Emmers, Vulturar, Kait, Gojkovic, R. Pop, Hasani, Jambor
Antrenor: Marius Șumudică
U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Silaghi, Ov. Popescu, Bic, H. Perreira – Nistor – Thiam
Rezerve: Gorcea, Oancea, Van Der Werff, Mitrea, Lasure, Codrea, G. Simion, Rață, Botă, Tchassem, Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău
Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti)
Asistenți: daniel Mitruţi (Craiova), Sebastian Gheorghe (Suceava).
Arbitru VAR: Florin Andrei (Târgu Mureş).
Asistent VAR: Valentin Avram (Bucureşti)
Stadion: Superbet Arena Giulești
Observator arbitri: Adrian Comanescu (Râmnicu Vâlcea)
DIGI SPORT ONLINE RAPID – U CLUJ LIVE VIDEO. De-a lungul timpului, cele două echipe s-au întâlnit de 96 de ori în SuperLiga României. Rapid a câştigat în 43 de meciuri, Universitatea în 37, iar alte 16 partide s-au încheiat la egalitate. Când Rapid a fost gazdă, statisticile arată un avantaj clar: din cele 48 de meciuri disputate acasă, Rapid a câştigat 31, a obţinut cinci remize şi a suferit doar 12 înfrângeri.
Cea mai recentă confruntare dintre cele două echipe a avut loc pe 27 noiembrie 2023, când Universitatea Cluj s-a impus cu 3-2. Golurile au fost marcate de Jayson Papeau şi Alexandru Ioniţă II pentru Rapid şi de Daniel Popa, Alexandru Chipciu şi Ianis Stoica pentru U Cluj.
Meciul va avea o semnificaţie specială pentru Ioan Ovidiu Sabău. Acesta a evoluat ca jucător la Rapid timp de patru sezoane (1998-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de echipa giuleşteană. De asemenea, Sabău a antrenat Rapid în sezonul 2012-2013.
În primele opt runde ale sezonului, Rapid a utilizat un număr de 25 de jucători, dintre care 12 sunt străini. Pe de altă parte, Universitatea Cluj s-a bazat pe un lot mai restrâns de doar 21 de fotbalişti, şapte dintre ei având prezenţe constante ca titulari.
În cadrul discuției, Șumi a recunoscut că folosește și un ceas inteligent care îl ajută să își contabilizeze somnul. Astfel, se pare că tehnicianul celor de la Rapid este foarte preocupat de starea sa de sănătate.
“Vă arăt ce m-a ajutat zilele astea. V-ar trebui și vouă în perioada în care sunteți stresați. Pe mine m-au doborât astea trei săptămâni. Înainte eram cu Anticârcelul, acum folosesc Cardiozen.
Este un produs extraordinar și îmi echilibrează ritmul caridac. Mi-am cumpărat și un ceas să văd cât dorm, cât sunt de stresat. Am înnebunit de tot.
Nu sunt eu cu tehnologia, dar a început să mă intereseze. Mă uit dimineața să văd cum stau. M-a ajutat mult produsul acesta (n.r. Cardiozen)”, a declarat Marius Șumudică la conferința de presă.
Ovidiu Sabău, înaintea meciului cu Rapid București: „Încercăm să nu mai luptăm la mijlocul clasamentului”
„U” Cluj va juca luni, 16 septembrie, contra echipei Rapid București. Ovidiu Sabău a prefațat meciul cu echipa din Capitală.
Ioan Ovidiu Sabău, antrenorul clujenilor, se pregătește pentru întâlnirea dintre cele două echipe. Sabău revine în Giulești din postura de antrenor și speră ca elevii săi să mențină seria bună din Superligă și să revină cu puncte din capitală. „Ne așteaptă un meci greu, trebuie să arătăm bine, să arătăm curaj, să nu ne intimideze atmosfera. Sper ca abordarea să fie cea corectă, e important să alergăm, să ne câștigăm duelurile. Avem entuziasm, încredere, nu trebuie să fim timizi.
Știm ce ne așteaptă și trebuie să acționăm, nu să reacționăm. Noi ne dorim continuitate în joc, chiar dacă mai avem lucruri de pus la punct. Așteptările au crescut, pe mine mă motivează să știu că fanii noștri adevărați sunt nemulțumiți dacă noi câștigăm, dar nu arătăm bine.
CFR CLUJ – FCSB: 2-2. Remiză în derby-ul Superligii, FCSB a revenit de la 0-2
Le-am transmis și jucătorilor, trebuie să îi motiveze și pe ei, înseamnă că am crescut nivelul. Avem deja relații de joc, merg pe omogenitate, doar când am fost nevoit am schimbat. Sistem e unul destul de delicat, nu e ușor să integrezi jucători.
Nu mai suntem o echipă oarecare, încercăm să schimbăm ADN-ul acestui club. Încercăm să nu mai luptăm la mijlocul clasamentului, putem mai mult. În primul rând trebuie noi să credem. Încercăm să construim o mentalitate de învingător”, a declarat antrenorul.
„Știu că Rapid e o echipă mare, iar antrenorul de aici are încredere în mine. Am vorbit mult cu el înainte să vin aici. Știu că a încercat mult să mă convingă să vin aici. Vreau să dau totul pentru Rapid, sunt bucuros să fiu aici.
Și el (n.r. – Marius Șumudică) și agentul meu, dar și clubul m-au convins să vin. Știam clubul dinainte, iar prietenul meu Clinton N’Jie a venit și el la Rapid, e din aceeași țară ca mine.
Mi-a spus multe lucruri bune despre acest club și acest campionat. Am văzut câteva meciuri și mi-am făcut o impresie bună despre acest campionat. Nu am nimic de comentat în legătură cu acest subiect (n.r. – Zamalek)”, a declarat Boupendza.
Noul antrenor al echipei se află în fața primul meci în Grant de când a preluat echipa, iar suporterii au redevenit plini de speranță. Încheierea campaniei de transferuri cu aducerea lui Grameni, Christensen, N’Jie și a lui Boupendza i-a făcut pe fani să viseze din nou că echipa se poate lupta la primele locuri, iar cel mai bun exemplu este că s-au vândut toate biletele.
Stadionul din Grant are doar 14.000 de locuri, dar cu siguranță că nu la fel s-ar fi întâmplat dacă echipa urma aceeași linie cu cea din perioada nord-irlandezului Neil Lennon.