DIICOT a clasat dosarul privind arhiva SIPA

DIICOT a clasat dosarul privind arhiva SIPA, decizia procurorilor fiind că nu există indicii sau probe privind săvârşirea vreunei infracţiuni de către membrii comisiilor care au analizat arhiva Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (fostul Serviciu Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie).
Romania TV
25 oct. 2018, 10:33
DIICOT a clasat dosarul privind arhiva SIPA

Anunţul privind clasarea a fost postat de judecătorul Cristi Danileţ pe blogul său, informaţia fiind confirmată de DIICOT.

„Acum un an de zile, EvZ a demarat o campanie împotriva echipei ministeriale care a decis închiderea DGPA (fostă SIPA) şi sigilarea arhivei fostului serviciu secret de informare a ministrului Justiţiei. Am avut onoarea să fac parte din acea echipă care a luat acea decizie istorică, de a opri adunarea de informaţii secrete despre funcţionarii şi magistraţii din justiţie. Am fost acuzat de Dan Andronic şi ziarul său că am comis acte ilegale în legătură cu acea arhivă. Mai mult, s-a făcut speculaţia că cei care au deţinut ilegal acele documente ar fi şantajat magistraţi pentru a se obţine condamnări. Ca urmare, la 16.05.2017 am formulat o plângere penală adresată Parchetului pentru a se analiza dacă s-au comis ilegalităţi de către persoanele care au avut acces la documentele arhivate şi astfel s-a format un dosar penal la DIICOT. Ulterior, DIICOT a primit şi Hotărârea Parlamentului privind raportul final al Comisiei de anchetă privind desfiinţarea DGPA, la 5.07.2018. Cele două dosare au fost conexate. Au fost anchetaţi şi audiaţi ministrul Justiţiei de la acea vreme, toţi membrii comisiilor de inventariere, inclusiv subsemnatul, angajaţi la SIPA/DGPA, precum şi jurnaliştii care au intrat în posesia unor rapoarte clasificate ‘scurse’ de cineva din comisie”, a scris Cristi Danileţ pe facebook.

El spune că, în urma anchetei efectuate, procurorii DIICOT au stabilit că „nimeni din echipa Macovei sau din echipele celorlalţi miniştri ai Justiţiei nu a comis vreo infracţiune legate de documentele din acea arhivă”.

Judecătorul precizează că tot ce s-a scris despre el în ‘Evenimentul zilei’ reprezintă calomnie şi va demara procedura de tragere la răspundere civilă a publicaţiei.

În luna mai, DIICOT a deschis un dosar penal în urma plângerii depuse de judecătorul Cristi Danileţ, în legătură cu informaţiile apărute într-un articol în ‘Evenimentul zilei’, în care se spunea că din arhiva SIPA ar fi fost copiate şi distruse dosare ale unor magistraţi. Jurnalistul Dan Andronic susţinea că fostul ministru al Justiţiei Monica Macovei a desemnat o comisie formată din judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul Paul Dumitriu să inventarieze arhiva SIPA, însă o parte din dosarele magistraţilor ar fi fost copiate şi chiar distruse.

În replică, Cristi Danileţ a depus o plângere penală împotriva autorului articolului, sesizarea sa vizând „deţinerea sau dezvăluirea nelegală a unor informaţii din arhiva SIPA”.

„Nu am modificat, copiat sau divulgat vreo informaţie conţinută în documentele din arhiva SIPA. Monica Macovei este cea care a desfiinţat SIPA şi nu a avut nicio informaţie secretă despre magistraţi. (…) Dezmint orice afirmaţii făcute către public cu privire la modificarea, păstrarea sau divulgarea vreunor date sau informaţii cu care am intrat în contact”, anunţa Danileţ.

El a relatat că, la sfârşitul anului 2005, Monica Macovei, ministru al Justiţiei la acea vreme, a solicitat Guvernului să aprobe desfiinţarea DGPA, acesta fiind singurul caz în România când s-a desfiinţat în mod total un serviciu secret.

Judecătorul mai spunea că s-a înfiinţat o comisie de lichidare a acestui serviciu, din care a făcut parte în calitate de magistrat şi consilier al ministrului Justiţiei, pentru a urmări operaţiunile de preluare a documentaţiei.

„Cu excepţia directorului DGPA, niciun membru nu a venit în contact fizic cu arhiva. Întreg personalul (aproximativ 200 persoane), alcătuit în majoritatea sa din ofiţeri de informaţii preluaţi din alte servicii ale statului, inclusiv fosta Securitate, a fost disponibilizat. Toate dosarele, inclusiv notele informative de la cele 10 servicii teritoriale, au fost depozitate la sediul central, situat în clădirea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, iar încăperea a fost sigilată. Pe baza ordinului dat de ministrul Macovei, pentru a întocmi un raport destinat opiniei publice despre activitatea fostei SIPA (redenumită DGPA sub ministrul anterior), eu am făcut parte şi din comisia de inventariere a documentelor din arhivă, alături de un coleg procuror. Accesul s-a făcut în anul 2007, cu autorizaţie emisă potrivit Legii privind protecţia informaţiilor clasificate şi în condiţii stricte, fiind interzis să intrăm cu aparatură electronică sau cu genţi asupra noastră. Nu am cunoştinţă de existenţa vreunor aparate de copiere sau ca materiale din arhivă să fie depozitate pe alt mediu de stocare decât cel imprimat. S-au completat procese-verbale de desigilare şi resigilare cu ocazia celor trei intrări în incintă”, preciza Danileţ.

Magistratul arăta că inventarierea a avut loc doar parţial, numai cu privire la tipul de informaţii strânse de SIPA, iar raportul nu a mai fost întocmit, deoarece mandatul Monicăi Macovei a fost revocat după trei luni de la intrarea României în UE.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care a devenit lider pe piața europeană. Produsele sale inovative care merg la export sunt foarte apreciate de străini
Capital.ro
Se opresc plățile cash în România? Anunț pentru românii care achită numerar în piețe sau magazine
Playtech.ro
Noua taxă şi rablele din România. Maşinile mai vechi de 15 ani devin tinere
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Îndemnul lui Călin Georgescu de boicotare a hipermarketurilor ar putea îngropa industria alimentară din România. „O să-l ținem minte!”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
De ce românii erau mai supli în comunism: alimentația și stilul de viață activ
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este românul de 24 de ani care a fost împușcat în cap în Roma! Ce făcea acesta și cum s-a petrecut tragedia
Cancan.ro
Este știrea momentului! Medicul care a anesteziat-o pe Monalisa Liuba a fost REȚINUT! Detalii de ultima oră
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Pensiile suplimentate cu câte 300 de lei. Banii acordați de stat după recalculare vor fi plătiți din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Alexandru Rafila se opune testării anti-drog în masă pentru elevi
MediaFlux
Încep negocierile de pace în Ucraina! Donald Trump, anunțul momentului privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști