Miercuri, poliţişti din Brăila, sprijiniţi de jandarmi şi de poliţişti din Galaţi, Bucureşti, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău şi Dâmboviţa, sub coordonarea procurorilor DIICOT, au făcut 34 de percheziţii în municipiul Brăila, în judeţele Galaţi şi Dâmboviţa şi în localitatea Karlsruhe din Germania, la persoane suspectate de trafic de persoane, proxenetism si spălare de bani.
Anchetatorii aveau informaţii că gruparea este coordonată de un nucleu constituit la Brăila, activitatea infracţională fiind în ţări din Uniunea Europeană.
Anchetatorii susţin că în primăvara anului 2012 una dintre persoanele vizate, acţionând sub protecţia naşului său şi împreună cu alţi patru suspecţi, a constituit un grup infracţional organizat, care se ocupa de exploatarea sexuală a unor tinere pe care odată ce le racolau le trimiteau să se prostitueze în ţări precum Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Unele tinerei acceptau de bunăvoie să se prostitueze, altele erau păcălite ori constrânse să accepte să întreţină raporturi sexuale cu diverşi clienţi, contra unor sume de bani. La acest grup infracţional organizat au aderat în cursul anului 2013 şi alte persoane.
Anchetatorii susţin că membrii grupării racolau, transportau, se ocupau de cazarea, transportul şi exploatarea victimelor într-un interval cât mai mic de timp, fapt care le-a asigurat rapid obţinerea unor importante venituri materiale.
Pe fondul presiunilor, ameninţărilor şi şantajului exercitate de către membrii grupării, unele dintre tinerele care intrau în contact cu aceştia cedau şi „acceptau” practicarea prostituţiei, iar banii obţinuţi din această activitate erau folosiţi în cea mai mare parte de catre traficanţi.
”Liderul grupului coordona activităţile externe de trafic de persoane/proxenetism, asigurând protecţia membrilor grupului, dându-le informaţii referitoare la locurile în care pot fi obţinute sume importante de bani şi la modul în care trebuia să le determine pe tinere să se prostitueze, primind în mod direct, sau prin intermediul altor persoane, o parte din banii obţinuţi de persoanele pe care le coordona sau cărora le asigura protecţia”, spun procurorii DIICOT.
Tinerele racolate şi exploatate sexual proveneau, cu precădere, din medii sociale sărace, din familii dezorganizate, fără venituri importante.
În urma percheziţiilor făcute miercuri au fost puse în aplicare 110 mandate de aducere şi vor fi luate măsuri asigurătorii asupra unor imobile, sume de bani, autovehicule, mijloace de transport pe apă, conturi şi alte bunuri de valoare.