11 interlopi, reţinuţi în urma percheziţiilor la clanurile „Cămătarii” şi „Sportivii”

DIICOT a emis 11 ordonanţe de reţinere în urma percheziţiilor şi audierilor de vineri în ancheta privind destructurarea grupărilor "Cămătarilor" şi "Sportivilor", în care sunt cercetate 67 de persoane, între care şi Vasile Balint, zis Sile Cămătaru. Vineri după-amiaza, Sile Cămătaru a fost scos de mascaţi cu cătuşe la mâini, din sediul DIICOT, iar înainte de a fi urcat în maşina Poliţiei, Sile Cămătaru a spus că nu ştie pentru ce a fost ridicat şi nici care sunt acuzaţiile ce i se aduc.
Filip Stan
22 feb. 2013, 14:48
11 interlopi, reţinuţi în urma percheziţiilor la clanurile

Poliţiştii şi procurorii DIICOT au efectuat, vineri dimineaţa, 115 percheziţii domiciliare la lideri şi membri ai clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii”, într-un dosar de tentativă de omor, lipsire de libertate şi şantaj.

Potrivit procedurii, după emiterea ordonanţelor de reţinere, valabile 24 de ore, procurorii propun instanţelor de judecată arestarea preventivă pentru 29 de zile.

Şeful Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat că în urma percheziţiilor la membrii grupărilor „Sportivilor” şi Cămătarilor” au fost confiscate arme, droguri şi sume mari de bani, acţiunea de vineri fiind cea mai amplă din Bucureşti.

Şeful DIICOT Olaru a declarat că anchetatorii au procedat distinct, faţă de alte cazuri, în ancheta privind grupările „Cămătarilor” şi „Sportivilor” în sensul că documentarea s-a făcut pe mai multe reţele, destructurarea la fel, asigurându-se astfel operativitatea acţiunii şi siguranţa terţilor.

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Codruţ Olaru, a afirmat, vineri, la bilanţul activităţii DIICOT pe 2012, că în cazul destructurării grupării „Sportivilor” şi „Cămătarilor” s-a procedat „într-o manieră nouă”, în sensul că nu a mai fost documentată informativ operativ activitatea unei singure grupări, ci a mai multor grupări odată.

Sursa citată a arătat că în acest fel s-a asigurat operativitatea mai bună a anchetei, precum şi siguranţa terţelor persoane implicate sau cine ar putea avea de suferit de pe urma acţiunilor de destructurare.

„Maniera în care DIICOT, împreună cu Poliţia Română şi serviciile de profil, a acţionat în această cauză cred că este una nouă şi sper cu timpul să devină o practică, în sensul că nu s-au mai preferat documentarea investigativ-operativă doar a unei grupări infracţionale, ci s-a preferat să se lucreze pe cele mai importante grupări de pe municipiul Bucureşti cu două avantaje majore. În primul rând se asigură în această modalitate scoaterea din mediul infracţional a două grupări de renume, care atrag după ele un nivel ridicat al infracţionalităţii, şi, pe de altă parte, în egală măsură, cred că asigură un minim de riscuri pentru persoanele ce nu sunt agrenate, terţele persoane, persoane ce nu fac parte din astfel de grupări infracţionale şi care la un moment dat nefericit se pot afla într-un loc public, locul public fiind de altfel locul ales de astfel de grupări infracţionale pentru a-şi împărţi teritoriile şi sferele de influenţă. Din punctul meu de vedere această operaţiune este probabil cea mai mare pe care am realizat-o pe teritoriul municipiului Bucureşti, poate mai mare decât cea din 2004-2005 (când au fost arestaţi fraţii Vasile şi Ion Balint, precum şi rude şi locotenenţi ai lor-n.r.) şi au fost angrenate foarte multe forţe din sfera serviciilor şi a Ministerului de Interne”, a declarat Codruţ Olaru.

Şeful DIICOT a mai arătat că, în urma percheziţiilor, au fost confiscate droguri şi arme, precum şi sume importante de bani, fiind cunoscut de altfel faptul că grupările se ocupau şi cu camăta, activitate pedepsită de lege.

În 2004, fraţii Vasile şi Ion Balint (cunoscuţi drept Sile şi Nuţu Cămătaru-n.r.) au fost arestaţi pentru tâlhărirea unui om de afaceri israelian, ulterior anchetatorii DIICOT identificând o serie de infracţiuni de cămătărire, proxenetism, trafic de persoane, în care erau implicaţi ei, membri familiei acestora, precum şi subordonaţi ai lor. Instanţa supremă l-a condamnat pe Sile Cămătaru la 13 ani de detenţie, iar pe Nuţu Cămătaru la şase ani. Cei doi au părăsit închisoarea în cursul anului 2012.

În cazul pentru care vineri, 22 februarie 2013, anchetatorii au descins în 115 locaţii, sunt cercetate 67 de persoane, acuzate de constituire a unui grup infracţional organizat, tentativă de omor calificat şi deosebit de grav, lipsire de libertate, şantaj, nerespectarea regimului armelor si muniţiilor, operaţiuni fără drept cu dispozitive interzise, ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice.

Potrivit anchetatorilor, activitatea membrilor grupărilor s-a desfăşurat pe două paliere infracţionale. Astfel, în perioada 2008 – 2012, între membrii celor două grupări rivale au avut loc conflicte stradale în care s-au folosit inclusiv arme de foc, „în scopul asigurării supremaţiei la nivel infracţional în municipiul Bucureşti”, situaţii ce au avut drept consecinţă punerea în primejdie a vieţii şi integrităţii corporale a membrilor grupării, dar şi a altor persoane. De asemenea, membrii celor două clanuri au săvârşit infracţiuni de violenţă, „generatoare de beneficii financiare substanţiale”, în urma recuperării unor împrumuturi de bani daţi cu camătă.

Membrii clanurilor „Cămătarii” şi „Sportivii” sunt în atenţia anchetatorilor după ce, în 7 noiembrie 2012, în oraşul ilfovean Popeşti-Leordeni, în apropierea unei zone în care unul dintre liderii grupării „Sportivii”, Robert Nica, se ocupa de reabilitarea unor blocuri, a avut loc un conflict violent între mai mulţi membri ai clanului controlat de acesta şi doi dintre oamenii de încredere ai lui Nuţu Cămătaru, foşti boxeri, au precizat sursele citate.

Conflictul ar fi izbucnit iniţial la o sală de forţă din Popeşti-Leordeni şi ar fi continuat pe străzile oraşului. Oamenii lui Nuţu Cămătaru au fost atunci atacaţi cu pistoale cu gaze, modificate în aşa fel încât să tragă cu bile din metal, însă în timpul altercaţiei, membrii grupării „Sportivii” s-ar fi împuşcat din greşeală între ei, au mai spus sursele citate.

În urma conflictului, un bărbat a fost împuşcat în piept şi dus de urgenţă la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti, unde a fost operat de urgenţă, iar alţi doi au fost răniţi uşor. Medicii i-au scos un lob pulmonar, printr-o intervenţie foarte dificilă.

Imediat după producerea incidentului, anchetatorii au declanşat o amplă acţiune, iar pe o stradă din sectorul 4 al Capitalei a fost percheziţionată o maşină de teren în care se aflau Robert Nica şi trei apropiaţi ai acestuia, asupra lor fiind găsite pistolul cu gaze modificat şi un cuţit de 35 de centimetri.

Deşi Robert Nica şi cei trei locotenenţi ai acestuia au fost duşi atunci la audieri, incidentul nu a fost urmat de arestări, în condiţiile în care conflictul a fost asociat şi cu alte incidente violente, iar anchetatorii au dorit să constituie un dosar complex în care suspecţii să fie anchetaţi pentru întreaga activitate infracţională, au precizat sursele citate.

Cei doi bărbaţi atacaţi în 7 noiembrie 2012 pe o stadă din Popeşti-Leordeni de membri ai grupării „Sportivii” sunt doi bodyguarzi care lucrează la un restaurantul din sectorul 4 şi sunt cunoscuţi ca făcând parte dintre gărzile personale ale lui Nuţu Cămătaru.

Incidentul dintre grupările „Sportivii” şi „Cămătarii” avea legătură cu un conflict mai vechi izbucnit între „Cămătari” şi clanul „Vancică”. Pentru a se proteja, membrii clanului „Vancică” ar fi apelat la gruparea „Sportivilor”. În acest context, atât în Bucureşti cât şi în judeţul Ilfov au avut loc mai multe conflicte violente, însă de cele mai multe ori acestea nu s-au concretizat şi cu plângeri la poliţie.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, tensiunile au început încă de când Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, a ieşit din închisoare, în condiţiile în care aceste grupări preluaseră o parte dintre afacerile pe care Cămătarii le abandonaseră odată cu arestarea lor, în anul 2004.

Membri ai grupării „Cămătarilor” l-ar fi bătut, la Constanţa, pe şeful clanului Vancică, cunoscut sub numele de Lică, pe care l-ar fi întâlnit întâmplător la o gală de K1 organizată pe litoral.

Ulterior, mai mulţi membri ai clanului Vancică l-ar fi agresat, în Centrul Istoric, pe ginerele lui Balint.

Potrivit surselor citate, liderii clanului Vancică ar fi făcut atunci o alianţă cu gruparea Sportivilor. În paralel, aceştia ar fi investit inclusiv în achiziţionarea de autoturisme şi arme de foc pe care să le folosească la nevoie.

Ulterior, pe fondul acestor tensiuni, în luna august 2012, Fane, unul dintre nepoţii lui Lică Vancică, l-a înjunghiat, într-un hotel de lux, pe Mihăiţă Cămătaru, fiul adoptiv al lui Sile Cămătaru.

La scurt timp după acest incident au avut loc ciocniri răzleţe între clanuri, scandalurile intensificându-se, spun sursele citate, în luna noiembrie 2012, când în cartierul Berceni, fieful grupării Sportivilor, ar fi avut loc trei bătăi generate de raiduri organizate de oamenii „Cămătarilor”. Două dintre aceste scandaluri s-ar fi consumat în zona Văcăreşti, iar al treilea lângă ştrandul Moteşti.

DailyBusiness
Românii mai scot bani din buzunar! Va intra în vigoare pe 1 ianuarie 2025
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Exit Poll, ora 14:15 – Alegeri Prezidențiale 2024, turul 1. Rezultate surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și CIRA
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Playtech.ro
Dezvăluiri tulburătoare despre ultimele zile ale lui Gabriel Cotabiță. Familia l-a internat în mare secret, prietenii nu mai știau nimic de el
DailyBusiness
România și Bulgaria, controale la granițele terestre încă 6 luni după aderare!
Adevarul
Cum ne sărăcește statul doar ca să-și astupe propria incompetență. Profesor de economie: „Ne uităm ca și curca la lemne și nu înțelegem”
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
De ce Klaus Iohannis nu a mai oferit declarații după ce a votat. Care ar putea fi motivul
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă la retragerea de numerar. Anunț pentru cei care scot banii cash de la bancomat
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
substantial.ro
Poliția din București investighează filmările europarlamentarei Diana Șoșoacă din cabina de vot
MediaFlux
S-A ÎMPUȘCAT în CAP în DRUM SPRE SECȚIA de VOTARE! ALERTĂ în ROMÂNIA de ALEGERI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Captură neobișnuită: Poliția olandeză a descoperit un pitic de grădină din… MDMA,o substanță cunoscută și sub numele de ecstasy