DIICOT anchetează privatizarea Petromidia. Procurorii urmăresc penal 14 persoane în acest dosar

Procurorii DIICOT au demarat ancheta în dosarul Rompetrol doi, care vizează privatizarea Rafinăriei Petromidia. DIICOT au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând  KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostă THE ROMPETROL GROUP NV).
Filip Stan
09 mai 2016, 06:23
DIICOT anchetează privatizarea Petromidia. Procurorii urmăresc penal 14 persoane în acest dosar

Update. DIICOT a dispus urmărirea penală, în dosarul privind modul în care a fost privatizată rafinăria Petromidia, faţă de 14 suspecţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, înşelăciune, complicitate la înşelăciune, delapidare, complicitate la delapidare, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi manipularea pieţei de capital prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare: a) care dau sau ar putea da semnale false sau care induc în eroare în legătură cu cererea, oferta sau preţul instrumentelor financiare b) care menţin prin acţiunea uneia sau a mai multor persoane acţionând împreună, preţul unuia sau al mai multora instrumente financiare, la un nivel anormal ori artificial, utilizare a informaţiei privilegiate.

Prin aceeaşi ordonanţă s-a dispus introducerea în cauză ca părţi responsabile civilmente a KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV (fostă THE ROMPETROL GROUP NV), a SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA (fostă SC ROMPETROL SA) şi a SC ROMPETROL RAFINARE SA.

    În cauză există suspiciunea rezonabilă că în cursul anului 1998, mai multe persoane  au constituit un grup infracţional organizat transfrontalier care a avut drept scop desfăşurarea unor ample activităţi infracţionale în vederea inducerii în eroare a autorităţilor române cu ocazia încheierii şi derulării unor contracte de privatizare, folosirea şi/sau însuşirea sumelor de bani ce erau destinate bugetului consolidat al statului, neevidenţierea în actele contabile ale societăţilor pe care le controlau a operaţiunilor comerciale efectuate şi a veniturilor realizate, spălarea sumelor de bani rezultaţi din activităţile infracţionale şi externalizarea fondurilor astfel obţinute din activităţile infracţionale.

    La grupul infracţional astfel constituit au aderat ulterior sau l-au sprijinit şi alte persoane care prin exercitarea cu rea credinţă sau defectuoasă a atribuţiilor de serviciu au favorizat atingerea scopurilor pentru care a fost iniţiat şi constituit grupul infracţional respectiv dispariţia creanţelor statului din evidenţa contabilităţii publice(creanţa Libia şi Turkmenistan), delapidarea sumelor de bani ce se cuveneau bugetului de stat ca urmare a activităţilor de prelucrare, respectiv vânzare a produselor finite şi a produselor derivate purtătoare de acciză, neplata cu rea credinţă a obligaţiilor fiscale în întregime sau în parte prin  nedeclararea veniturilor, ascunderea obiectului sau a sursei impozabile, stingerea datoriilor către bugetul de stat sub diferite forme, însuşirea, traficarea  şi/sau  folosirea în interesul personal al membrilor grupului infracţiomal sau al entităţilor juridice ce au făcut/fac parte din grupul ROMPETROL a acestor sume de bani,  activitate ce a culminat cu iniţierea, promovarea şi adoptarea odonanţei de urgenţă 118/2003 prin care obligaţiunile bugetare restante  pe care SC ROMPETROL RAFINARE SA le înregistra la data de 30.09.2003 în cuantum de 21.776.998.718.567 lei, aproximativ 603 milioane de dolari, au fost convertite în obligaţiuni subscrise de către Ministerul Finanţelor Publice.

Sechestru pe sume impresionante

    Prin ordonanţa din data de 06.05.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând unui număr de 4 suspecţi cât şi asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând  KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostă THE ROMPETROL GROUP NV), SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fostă SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA în calitate de părţi responsabile civilmente.

    Prin ordonanţa din data de 06.05.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus instituirea sechestrului asigurător, în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO asupra acţiunilor pe care KAZ MUNAY GAZ INTERNATIONAL NV(fostă THE ROMPETROL GROUP NV) şi   SC OILFIELD EXPLORATION BUSINESS SOLUTIONS SA(fostă SC ROMPETROL SA) şi SC ROMPETROL RAFINARE SA le deţin la societăţi comerciale de pe teritoriul României.

    Prin ordonanţa din data de 06.05.2016 procurorii  Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală  au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului în vederea recuperării pagubei cauzate prin infracţiuni şi a confiscării speciale, în ceea ce priveşte sumele provenite din salarii, până la concurenţa sumelor de  1.724.168.825 Ron, 290.786.616 USD şi 34.941.924 EURO, asupra sumelor de bani aflate în şi cu care vor fi alimentate conturile bancare deschise de către un număr de 4 persoane fizice.

Acțiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au fost suspendate, luni dimineață, de la tranzacționare la Bursa de Valori București.

Acest dosar este disjuns din dosarul Rompetrol, în care a fost judecat şi omul de afaceri Dinu Patriciu.

Pe 17 martie, procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, declara că dosarul Rompetrol disjuns din cel în care a fost judecat Dinu Patriciu are 3.100 de volume şi estima că se vor vedea „progrese” cu privire la această speţă.

„Rompetrol este un dosar de 3.100 de volume, ne ocupă tot subsolul instituţiei. (…) Se lucrează destul de intens în acest dosar, a făcut şi obiectul Inspecţiei Judiciare, este în atenţia conducerii DIICOT odată cu alte câteva zeci de dosare în acest moment. (…) Dosarul e o disjungere (…). E un dosar care implică foarte multă pricepere. E un procuror desemnat care se ocupă îndeaproape zilnic de acest dosar şi cred că în perioada următoare vom vedea progrese. Cred că discutăm de nivelul lunii următoare. Aşteptăm din acel dosar să avem o schimbare de încadrare juridică şi o extindere, dar nu aş vrea să antamez”, declara atunci Horodniceanu.

În 2001, Dinu Patriciu a cumpărat de la FPS pachetul majoritar de acţiuni de la rafinăria Petromidia, iar în anul 2003 Guvernul Năstase a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care datoriile istorice ale Rompetrol Rafinare Constanţa în valoare de 600 de milioane de dolari au fost transformate în obligaţiuni subscrise de către stat.

În anul 2007, Dinu Patriciu a vândut Rompetrol Group companiei kazahe KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde euro, iar în luna mai 2016 compania chineză CEFC a anunţat că va plăti 680 milioane de dolari pentru achiziţia a 51% din acţiunile KMGI (fostul Rompetrol Group).

Marea majoritate a celor se vor prezenta în fața anchetatorilor săptămâna aceasta sunt foşti funcționari ai Fondului Proprietății de Stat despre care DIICOT spune că l-au ajutat pe Dinu Patriciu să preia fraudulos Petromidia.

Sunt nume grele implicate în acest nou dosar, printre ele şi foşti premieri ai României sau miniştri din mai multe guvernări. Prejudiciul este estimat la trei miliarde de lei, scrie şi Antena 3.

Fondul Proprietăţii de Stat a încheiat contractul de privatizare nr.29/31 10 2000 cu The Rompetrol Group BV – firma din Olanda controlată de Patriciu, în condiţiile în care acesta nu îndeplinea calitatea de investitor strategic definit de OUG nr.88/1997 privind privatizarea societăţilor comerciale şi a normelor metodologice de aplicare aprobate prin HG 450/1999.

DailyBusiness
Răsturnări de situație la alegerile prezidențiale! Sociologii anunță surprize URIAȘE
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2024, turul 1. Câte voturi trebuie să recupereze Lasconi pentru a prinde turul doi. Marile orașe au început numărătoarea
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Momente tensionate la referendumul lui Nicușor Dan. Acuzații de obstrucționare a votului în București!
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Rezultate oficiale alegeri prezidențiale 2024. Călin Georgescu îl ajunge din urmă pe Marcel Ciolacu, după numărarea a 75% din procesele verbale
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”