Instanţa supremă va judeca, joi, la ora 10.00, cererea anchetatorilor DIICOT Galaţi de emitere a unui mandat de arestare preventivă a deputatului Mihai Boldea. Cererea procurorilor se va judeca în lipsa lui Boldea.
Potrivit DIICOT, la data de 21 martie 2012, procurorii au solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea preventivă în lipsă a lui BOLDEA MIHAIL, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
În motivarea solicitării s-au reţinut starea de pericol concret pentru ordinea publică raportat la gravitatea faptelor reținute în sarcina sa și existența unor indicii temeinice potrivit cărora inculpatul BOLDEA MIHAIL – deputat în Parlamentul României – se sustrage urmăririi penale.
DIICOT mai anunţă şi faptul că Mihail Boldea a părăsit teritoriul României, pe frontiera terestră, la data de 17 martie 2012, anterior datei de 20 martie 2012, dată la care Camera Deputaţilor a avizat, conform dispoziţiilor art. 72 din Constituţia României şi art. 24 din Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cererea D.I.I.C.O.T. de încuviințare a percheziției domiciliare, reținerii și arestării preventive a inculpatului.
După judecarea propunerii de arestare preventivă și în măsura în care se va dispune admiterea cererii, procurorii D.I.I.C.O.T. vor solicita organelor abilitate, darea în urmărire generală și internațională a inculpatului Boldea Mihail.
Procurorii au emis un mandat de aducere pe numele deputatului Mihail Boldea, cercetat într-un dosar de înşelăciuni imobiliare. Boldea este de negăsit de mai bine de 24 de ore, mai exact de când Parlamentul şi-a dat avizul pentru arestarea lui.
Potrivit România TV, poliţiştii au fost miercuri dimineaţă la locuinţa deputatului pentru a-l chema la audieri la DIICOT, dar nu l-au găsit.
Potrivit procurorilor DIICOT sunt date şi indicii rezonabile în legătură cu participaţia penală a deputatului Mihail Boldea, în perioada 2006 – 2011, în obţinerea unor importante foloase materiale, injuste, prin inducerea în eroare a unor persoane, cu ocazia încheierii unor contracte de vânzare-cumpărare ale unor imobile, ascunzând situaţia juridică reală a acestora ori existenţei unor convenţii comerciale în ceea ce priveşte bunurile.
Pentru obţinerea foloaselor materiale injuste, în perioada 2006 – 2008, deputatul Boldea (fost PDL) ar fi constituit un grup infracţional organizat împreună cu Mihaela Cristina Bolboceanu – avocat în cadrul Baroului Galaţi, Aurica Maria Luchiniuc – membru în cadrul Curţii de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie Galaţi şi fost subprefect al judeţului Galaţi, Elena Petrea – secretar în cadrul Cabinetului Individual de Avocatură „Boldea Mihail” şi Tănase Petrică.
Vineri seară, 16 martie, în acest dosar, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au admis propunerea DIICOT şi au emis mandate de arestare preventivă pe numele a şase persoane, respectiv Elena Petrea, secretara cabinetului de avocatură al lui Mihail Boldea, Alexandru Bogdan Boza, fost membru PDL, Tudorel Vrânceanu, Sava Lucian Mirică, Carmen Mirică şi Ştefan Lazăr.
De asemenea, fostul subprefect de Galaţi Aura Luchiniuc şi avocata Mihaela Bolboceanu au primit interdicţia de a părăsi localitatea.
Potrivit DIICOT, în acest caz Mihail Boldea este cercetat pentru că ar fi determinat alte persoane să falsifice o serie de documente oficiale, respectiv patru hotărâri, patru expertize judiciare, adrese ca fiind emise de Primăria municipiului Galaţi, de la Arhivele Naţionale – Direcţia Judeţeană Galaţi sau de la Trezoreria municipiului Galaţi. Ulterior, aceste documente au fost folosite în faţa instanţelor de judecată ori a altor instituţii şi autorităţi în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a dreptului de proprietate asupra unui număr de nouă imobile din municipiul Galaţi.
Astfel, ar fi fost atestate fapte sau împrejurări necorespunzătoare cu adevărul, respectiv s-au pronunţat hotărâri judecătoreşti ori s-au efectuat menţiuni în registrele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Galaţi.
Boldea este acuzat şi de spălare de bani, respectiv că ar fi ajutat terţe persoane în a ascunde ori a disimula proprietatea unor bunuri imobile ori drepturi asupra unor astfel de bunuri, deşi ştia că acestea provin din comiterea unor infracţiuni, cum ar fi fapte legate de traficul de fiinţe umane. Totodată, deputatul ar fi ajutat la dobândirea unor bunuri imobile (terenuri, clădiri şi apartamente), cunoscând că acestea provin din comiterea unor infracţiuni.