”La data de 24.11.2021, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Neamţ efectuează un număr de 16 percheziţii domiciliare, dintre care 3 la sediile unor instituţii publice, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals intelectual”, anunţă DIICOT.
Potrivit DIICOT, pe teritoriul României, s-a constituit şi a activat un grup infracţional organizat, ai cărui membri s-au asociat în scopul comiterii de fraude în dauna bugetului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, prin inducerea în eroare a reprezentanţilor acestora şi chiar prin implicarea directă, cu prilejul solicitării decontării de concedii medicale ale unor angajaţi ai societăţilor comerciale pe care le-au folosit în acest scop. Angajarea acestor persoane s-a făcut cu titlu fictiv, societăţile fiind înfiinţate exclusiv în scopul obţinerii acestor sume de bani cu titlu de concedii medicale.
Liderii acestui grup infracţional sunt persoane care prin prisma poziţiilor profesionale deţinute, (consilier cls. I — grad superior în cadrul acestui serviciu (coordonator), în perioada 01.01.2006 — 31.10. 2006 şi de şef serviciu CAS Neamţ în perioada 01.11.2006 — 01.01.2013 sau şef Serviciu Evidenţă Asiguraţi, Carduri şi Concedii Medicale din cadrul CAS Neamţ) au cunoscut modul de funcţionare al decontării concediilor medicale, astfel încât s-au folosit de toate pârghiile cunoscute, în conivenţă cu persoane din sistemul medical şi au folosit persoane din familie sau anturajul apropiat pentru realizarea întregului mecanism care a dus la obţinerea frauduloasă a sumelor de bani corespondente decontării concediilor medicale în cauză.
”Activitatea infracţională a grupului s-a desfăşurat sub mai multe modalităţi, respectiv un palier pe care a avut loc angajarea cu caracter fictiv a unor persoane la anumite societăţi comerciale, pe alt palier obţinerea unor documente medicale, beneficiind de sprijinul unor medici specialişti şi medici de familie, care atestau în mod nereal faptul că persoanele solicitante de concedii medicale prezintau anumite boli, iar pe palierul final aceleaşi persoane s-au adresat concomitent mai multor Case Judeţene de Asigurări de Sănătate de unde au beneficiat simultan, în mod fraudulos, de diverse sume de bani. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 6 milioane de lei”, afirmă reprezentanţii DIICOT.
La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamţ, vor fi duse pentru audieri 12 persoane.