„În perioada 5 — 9 decembrie, EUROPOL și autoritățile de aplicare a legii din Australia, Belgia, Franța, Ungaria, Lituania, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii au desfășurat o acțiune comună care a vizat utilizatorii Distributed Denial of Service (DDoS) — instrumente de atacuri informatice”, informează un comunicat al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Pe parcursul acțiunii, Centrul European Cybercrime al EUROPOL a sprijinit țările în identificarea persoanelor suspecte atât în Europa, cât și în afară, în mare parte tineri cu vârste sub 20 de ani, prin organizarea de întâlniri operaționale, coroborarea informațiilor obținute, precum și cu suportul analitic.
Țările participante au acționat sub coordonarea EMPACT (European Multidisciplinary Platform against Criminal Threats).
Au fost desfășurate diferite activități, în funcție de legislațiile naționale, respectiv audieri, luarea unor măsuri preventive, percheziții domiciliare și s-au aplicat amenzi.
„S-a reținut că mai multe persoane față de care s-au luat măsuri preventive au plătit servicii de stressers și booters pentru lansarea malițioasă de software, pentru a demara atacuri DDoS care încarcă site-urile și serverele cu multe informații, făcându-le inutilizabile pentru utilizatori”, se arată în comunicat.
Instrumentele folosite sunt o parte a facilităților infracționale de tip „DDoS de închiriat” pentru care hackerii pot plăti și le pot îndrepta spre țintele alese, acest mod de operare fiind identificat în rândul tinerilor pasionați de jocuri video.
„La nivel național, la data de 8 decembrie, procurorii DIICOT — Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale și al EUROPOL, au efectuat două percheziții domiciliare pe raza județelor Galați și Sibiu”, precizează documentul citat.
În urma perchezițiilor, au fost ridicate mai multe unități de calcul, laptopuri, HDD-uri, stick-uri de memorie și telefoane mobile.
Potrivit anchetatorilor, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2013 și până în prezent, suspectul T.M.I. a lansat de pe teritoriul României atacuri informatice de tip DDoS, utilizând servicii de tip stresser — programe informatice care facilitează lansarea de atacuri informatice de către utilizatorii lor, având de obicei drept țintă site-uri sau servicii de găzduire pe servere cu cerințe înalte cum ar fi cele ale băncilor, platformelor pentru plăți cu carduri de credit, etc.
„Începând cu anul 2013 și până în prezent, suspectul a achiziționat ‘timp de atac’ totalizând peste 250 de ore, pentru utilizarea platformelor care pun la dispoziție servicii de tip stresser, efectuând aproximativ 2.000 de atacuri informatice distincte împotriva unor adrese IP sau site-uri din străinătate. De asemenea, în perioada decembrie 2013 — mai 2014, suspectul a lansat 35 de atacuri de tip DDoS prin diverse metode, perturbând astfel grav, fără drept, funcționarea unor sisteme informatice alocate unei instituții publice”, mai arată DIICOT.
Procurorii efectuează cercetări în acest caz pentru săvârșirea infracțiunilor de perturbare a funcționării sistemelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice.
La activități au participat și polițiști din cadrul structurilor de combatere a criminalității organizate din Galați și Sibiu, precum și luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul IPJ Galați.