Fost vicepreședinte al Dilmei Rousseff, omul puternic al PMDB (centru dreapta) — care a precipitat alungarea de la putere a șefei statului — a depus jurământul în Senat și va conduce o țară în criză până la viitoarele alegeri legislative și prezidențiale de la sfârșitul lui 2018.
La fel de impopular ca și adversara sa, Michel Temer, 75 de ani, a promis în prima reuniune a cabinetului său „să repună Brazilia pe drumul cel bun”.
„Va trebui să plecăm de aici în aplauzele brazilienilor. Va fi dificil”, a recunoscut noul președinte care imediat a luat avionul spre China pentru summitul G20 unde va încerca să restabilească imaginea pătată a primei economii din America Latină.
„Unicul meu interes este să predau succesorului meu o țară pacificată, reconciliată și în creștere economică”, a repetat el într-o alocuțiune înregistrată și transmisă la televiziune în cursul serii de miercuri.
Dilma Rousseff a reacționat virulent după destituirea sa: „Senatul a luat o decizie care intră în istoria marilor nedreptăți. A comis o lovitură de stat parlamentară”, a denunțat ea, reafirmându-și nevinovăția.
Ea le-a promis lui Michel Temer și noilor aliați de dreapta ai acestuia „opoziția cea mai hotărâtă la care se poate aștepta un guvern de puciști”.
O majoritate confortabilă de peste două treimi dintre senatori au votat fără surprize pentru destituirea liderei de stânga, prima femeie care a fost aleasă la conducerea Braziliei în 2010, apoi realeasă la limită în 2014.
Din totalul de 81 de senatori, 61 au votat pentru destituirea ei, iar 20 împotrivă.
„Dilma Rousseff a comis importante crime de responsabilitate (…), a fost condamnată și astfel își pierde mandatul de președinte”, a subliniat președintele Curții Supreme (STF), Ricardo Lewandowski, care a condus dezbaterile din Senatul transformat cu acest prilej în tribunal.
În schimb, Dilma Rousseff și-a păstrat drepturile civile, după un alt vot, unde majoritatea necesară de două treimi nu a fost atinsă. Numai 42 de senatori au votat pentru, 36 împotrivă, iar trei s-au abținut.
„Aceasta înseamnă că rămâne eligibilă. Va putea candida pentru mandate de senator, deputat, dar nu și la președinție în 2018, pentru că a fost aleasă deja pentru două mandate consecutive”, a explicat un specialist brazilian în drept, Rogerio Dultra dos Santos.
„Ne vom întoarce”, a promis în numele stângii fosta șefă a statului, aflată la reședința sa din palatul Alvorada unde a urmărit votul alături de mentorul său, fostul președinte Luiz Inacio Lula da Silva, în prezent cercetat pentru corupție.