Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune

Oameni de știință, epidemiologi, experți în sănătate publică și specialiști în politici publice se întâlnesc an de an la Varșovia, pentru Forumul Global despre Nicotină. Încă de la începuturile sale, această conferință, ajunsă la a 11-a ediție, s-a concentrat pe rolul produselor cu nicotină care nu ard și sunt mai puțin dăunătoare decât continuarea fumatului și au un potențial ridicat în a ajuta oamenii să renunțe la fumat.
Alina Costache
21 iun. 2024, 12:41
Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune
Anul acesta o mare parte a prezentărilor s-a concentrat pe planul UE de combatere a cancerului, iar principalele concluzii sunt de natură să ne îngrijoreze pe toți, mai ales pe fumători.

– Este puțin probabil ca planul UE de combatere a cancerului să-și atingă obiectivul.

– Restricțiile oneroase privind produsele noi cu nicotină ar putea obliga milioane de oameni să se întoarcă la fumat.

– Planul prevede interzicerea aromelor, interzicerea utilizării în spațiului public, ambalare simplă și impozitare ridicată pe produsele mai sigure cu nicotină.

– În unele țări europene, ratele de fumat sunt deja în creștere.

Planul emblematic al UE pentru combaterea cancerului a fost un subiect major de conversație la Forumul Global despre Nicotină. Experții prezenți au ținut să transmită decidenților europeni că interzicerea produselor, impozitarea excesivă și ambalarea simplă care se aplică la țigări nu reprezintă o soluție și pentru alte produse cu nicotină.

Este greu de spus dacă UE se gândește serios să învingă cancerul. Dacă este, trebuie să devină foarte serios în ceea ce privește combaterea fumatului”, potrivit expertului în politicile de tutun Clive Bates. „Asta înseamnă folosirea tuturor mijloacelor posibile pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, inclusiv pliculețe cu nicotină, tutun încălzit și snus. Instituțiile UE irosesc mult prea multă energie încercând să împiedice oamenii să folosească aceste produse pentru a renunța la fumat”, a mai spus el.

 

Produsele noi reprezintă o oportunitate, nu o amenințare

În Suedia, unde fumătorii au trecut la snus, fumatul a scăzut de trei ori mai repede decât în restul UE. Și în Noua Zeelandă și Japonia, ratele fumatului au scăzut cu jumătate, respectiv cu o treime, după introducerea produselor din tutun încălzit.

Alternativele mai sigure la fumat, cum ar fi tutunul încălzit și pliculețele cu nicotină, trebuie să fie accesibile și ușor de procurat. Experiența altor țări este că aceste produse pot reduce dramatic ratele de fumat și riscul de cancer”, potrivit Dr. Colin Mendelsohn, președinte fondator al organizației caritabile Australian Tobacco Harm Reduction Association.

Scopul Comisiei Europene este de a reduce consumul de tutun la sub 5% până în 2040. Dar progresul este lent. Ratele fumatului au scăzut cu doar șase puncte procentuale între 2006 și 2020. Și în unele țări, precum Slovenia, ratele fumatului au crescut.

„Dacă vrei să stabilești acele ținte având în vedere sănătatea publică, te-ai concentra pe fumat, nu pe tutun. Deoarece produsele din tutun fără fum, cum sunt snusul și tutunul încălzit, prezintă un risc mult mai mic decât fumatul. Deci, dacă cineva dorește să treacă de la o țigară cu risc ridicat la un produs încălzit cu tutun cu risc scăzut, asta este mai bun decât continuarea fumatului. Ar trebui inclus în țintă, dar nu este. Deci, acesta este un fel de greșeală în modul în care a fost specificată ținta. Dar din punct de vedere al sănătății publice și din punct de vedere individual, oamenii ar trebui să fie foarte încrezători în trecerea de la fumat la produsele din tutun încălzit. Este o reducere de cel puțin 90% a expunerii la substanțe toxice atunci când faci asta.”, a declarat în exclusivitate pentru romaniatv.net Clive Bates, expert în politici publice.

„Îngreunarea renunțării la fumat prin prețul de vieți omenești sau făcând produse alternative atât de neatractive încât nimeni nu vrea să le folosească, nu este răspunsul”, a transmis biroctaților europeni dr. Garett McGovern, director medical la Clinica Medicală Priority din Dublin, Irlanda.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!