Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune

Oameni de știință, epidemiologi, experți în sănătate publică și specialiști în politici publice se întâlnesc an de an la Varșovia, pentru Forumul Global despre Nicotină. Încă de la începuturile sale, această conferință, ajunsă la a 11-a ediție, s-a concentrat pe rolul produselor cu nicotină care nu ard și sunt mai puțin dăunătoare decât continuarea fumatului și au un potențial ridicat în a ajuta oamenii să renunțe la fumat.
Alina Costache
21 iun. 2024, 12:41
Diminuarea fumatului în UE, reversul unui plan fără viziune
Anul acesta o mare parte a prezentărilor s-a concentrat pe planul UE de combatere a cancerului, iar principalele concluzii sunt de natură să ne îngrijoreze pe toți, mai ales pe fumători.

– Este puțin probabil ca planul UE de combatere a cancerului să-și atingă obiectivul.

– Restricțiile oneroase privind produsele noi cu nicotină ar putea obliga milioane de oameni să se întoarcă la fumat.

– Planul prevede interzicerea aromelor, interzicerea utilizării în spațiului public, ambalare simplă și impozitare ridicată pe produsele mai sigure cu nicotină.

– În unele țări europene, ratele de fumat sunt deja în creștere.

Planul emblematic al UE pentru combaterea cancerului a fost un subiect major de conversație la Forumul Global despre Nicotină. Experții prezenți au ținut să transmită decidenților europeni că interzicerea produselor, impozitarea excesivă și ambalarea simplă care se aplică la țigări nu reprezintă o soluție și pentru alte produse cu nicotină.

Este greu de spus dacă UE se gândește serios să învingă cancerul. Dacă este, trebuie să devină foarte serios în ceea ce privește combaterea fumatului”, potrivit expertului în politicile de tutun Clive Bates. „Asta înseamnă folosirea tuturor mijloacelor posibile pentru a ajuta oamenii să renunțe la fumat, inclusiv pliculețe cu nicotină, tutun încălzit și snus. Instituțiile UE irosesc mult prea multă energie încercând să împiedice oamenii să folosească aceste produse pentru a renunța la fumat”, a mai spus el.

 

Produsele noi reprezintă o oportunitate, nu o amenințare

În Suedia, unde fumătorii au trecut la snus, fumatul a scăzut de trei ori mai repede decât în restul UE. Și în Noua Zeelandă și Japonia, ratele fumatului au scăzut cu jumătate, respectiv cu o treime, după introducerea produselor din tutun încălzit.

Alternativele mai sigure la fumat, cum ar fi tutunul încălzit și pliculețele cu nicotină, trebuie să fie accesibile și ușor de procurat. Experiența altor țări este că aceste produse pot reduce dramatic ratele de fumat și riscul de cancer”, potrivit Dr. Colin Mendelsohn, președinte fondator al organizației caritabile Australian Tobacco Harm Reduction Association.

Scopul Comisiei Europene este de a reduce consumul de tutun la sub 5% până în 2040. Dar progresul este lent. Ratele fumatului au scăzut cu doar șase puncte procentuale între 2006 și 2020. Și în unele țări, precum Slovenia, ratele fumatului au crescut.

„Dacă vrei să stabilești acele ținte având în vedere sănătatea publică, te-ai concentra pe fumat, nu pe tutun. Deoarece produsele din tutun fără fum, cum sunt snusul și tutunul încălzit, prezintă un risc mult mai mic decât fumatul. Deci, dacă cineva dorește să treacă de la o țigară cu risc ridicat la un produs încălzit cu tutun cu risc scăzut, asta este mai bun decât continuarea fumatului. Ar trebui inclus în țintă, dar nu este. Deci, acesta este un fel de greșeală în modul în care a fost specificată ținta. Dar din punct de vedere al sănătății publice și din punct de vedere individual, oamenii ar trebui să fie foarte încrezători în trecerea de la fumat la produsele din tutun încălzit. Este o reducere de cel puțin 90% a expunerii la substanțe toxice atunci când faci asta.”, a declarat în exclusivitate pentru romaniatv.net Clive Bates, expert în politici publice.

„Îngreunarea renunțării la fumat prin prețul de vieți omenești sau făcând produse alternative atât de neatractive încât nimeni nu vrea să le folosească, nu este răspunsul”, a transmis biroctaților europeni dr. Garett McGovern, director medical la Clinica Medicală Priority din Dublin, Irlanda.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Orașul care va scoate asistații sociali la muncă în folosul comunității. Vor trebui să lucreze 3 ore pe zi pentru binele comun
Capital.ro
Călin Georgescu e terminat, e game over! Verdict clar: Nu îl vor susține niciodată!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Zodiile care vor încheia luna cu o despărțire. Nu se vor uita în urma lor
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensiile se majorează între 100 și 400 de lei din februarie. Ce documente trebuie depuse de pensionari?
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu NU va fi președintele României! Anunțul care cutremură scena politică
StirileBZI
Bugetarii pierd sume importante la salariu! Se sporuri se taie
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, investigat de DNA pentru luare de mită
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București