Diminuarea perioadei pe care un copil adoptabil o petrece în grija statului, propusă de doi liberali

Deputaţii PNL Radu Ţîmpău şi Florica Cherecheş au iniţiat o propunere legislativă pentru modificarea Legii privind procedura adopţiilor care prevede reducerea perioadei în care un copil poate fi adoptat şi introducerea concediul plătit post-adopţie.
Iulian Tudor
26 mart. 2014, 16:50
Diminuarea perioadei pe care un copil adoptabil o petrece în grija statului, propusă de doi liberali

Radu Ţîmpău a precizat miercuri că modificările sunt menite să reducă perioada de timp pe care copiii aflaţi în grija statului o petrec în acest sistem, făcându-i cât mai repede adoptabili, informează Agerpres.

„În prezent, aproximativ 60.000 de copii se află în grija statului. Spre exemplu, în 2012 existau 57.480 de copii instituţionalizaţi şi doar 1.400 de familii care deţineau atestatul de persoană sau familie aptă să adopte. În ultimii cinci ani, doar 7.698 de copii au fost declaraţi adoptabili, conform datelor prezentate de către Oficiul Român pentru Adopţii. Din rândul acestora doar 2.448 de copii au fost încredinţaţi spre adoptare. (…) Minimizarea perioadei petrecute de copii în grija statului contribuie la confortul emoţional şi stabilitatea de care aceştia au nevoie în dezvoltarea lor, precum şi realizarea unor economii la bugetul de stat prin micşorarea cheltuielilor cu întreţinerea acestor copii”, a explicat Ţîmpău motivele pentru scurtarea termenelor şi eficientizarea procedurilor pentru adopţii.

Citeşte şi Aleşii au votat ca ziua de 2 Iunie să fie Ziua Naţională a Adopţiilor

Deputatul PNL Florica Cherecheş, mamă a patru copii, a subliniat importanţa creşterii armonioase a copilului într-o familie, şi nu într-un centru de plasament.

Ea a propus acordarea unui concediu de până la un an şi a unei indemnizaţii pentru mama care adoptă egală cu media veniturilor nete din ultimele 12 luni, pentru facilitarea integrării copilului în familie.

Referitor la adopţiile internaţionale, Cherecheş a propus reducerea la şase luni a perioadei pe care un copil trebuie să o petreacă în sistemul de stat pentru a fi adoptabil.

„Până acum, copiii care sunt deschişi adopţiei internaţionale de către români sunt cei care au stat doi ani în sistem şi nu au fost adoptaţi de o familie din România. Vrem să reducem acest termen de la doi ani la şase luni, tocmai pentru a da şansa mai multor copii să fie adoptaţi de familii de români stabiliţi în străinătate”, a spus deputatul PNL.

Ea a mai propus ca rudele care doresc să adopte, prin adopţie internaţională, să fie de cel mult gradul al treilea, faţă de gradul al patrulea, ca în prezent.

Spynews
Guess Who, prins cu substanțe interzise, în toaletă la Untold! Artistul, implicat într-un nou scandal
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce este, de fapt, certificatul de viață. Fără el nu veți putea lua pensia. Cum trebuie semnat și unde
Capital.ro
Viitoarea forță mondială e vecină cu România. Descoperirea ce poate schimba soarta unei națiuni
Playtech.ro
ȘOC! Florin Piersic NU mai arată cum îl știai! A ajuns de nerecunoscut ACUM, AVEM imaginile
DailyBusiness
Apar abonamente gratis pentru români. Compania care distruge concurența cu noua ofertă
Adevarul
Operațiunea de la Kursk, șansa ucrainenilor să încercuiască forțele ruse din Donbas. General român: „Cea mai bună apărare e ofensiva”
Spynews
Meteorologii, anunț de ultimă oră! Cod galben de ploi și vijelii în 16 județe din România. Care sunt zonele vizate / FOTO
Spynews
Costel Biju vrea să ia fetița pe care o are cu amanta de lângă mamă, la 5 ani după ce s-a aflat că are un alt copil. De ce o acuză pe Florentina Ioniță de neglijență
Evz.ro
Cea mai mare spaimă a lui Nicolae Ceaușescu. Făcea totul în secret
Ego.ro
Imagini incendiare cu concurenta de la Insula Iubirii care i-a furat iubitul celei mai bune prietene FOTO
Prosport.ro
FOTO. Fosta cumnată a lui Ilie Năstase arată senzațional la 43 de ani!
wowbiz.ro
Florin Piersic, apariție șoc! Cum a ajuns să arate? Problemele de sănătate l-au transformat complet
Cancan.ro
Florin Piersic, TRANSFIGURAT total de problemele de sănătate... Actorul parcă s-a „topit” pe picioare, abia îl mai recunoști
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Cutremur cu magnitudinea de 4,7 în Arad! Unda seismului s-a resimțit în mai multe orașe din vestul țării, precum Cluj și Baia Mare
Capital.ro
Rămâi cu zero lei în contul bancar. Nu lasă urme. Avertisment nou pentru cei cu telefon mobil
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Rebela tenisului feminin românesc s-a pozat într-o pereche de pantaloni mult prea mulați şi a postat imaginile controversate pe internet
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Incendii de amploare în Grecia: Pompierii români intervin în zona Attica
MediaFlux
Marius Budăi anunță când vin pensiile majorate la seniori: „Este acea convenție cu Poșta Română”
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!