Dacă totul va merge bine, în 2015 proiectul va fi gata, astfel încât şoferii vor putea merge pe autostradă de la Piteşti la mare, fără a mai traversa Bucureştiul. Totodată, din 2015, cei care vor beneficia de luxul şoselelor, la fel ca în străinătate, vor plăti acea taxă de autostradă despre care s-a tot vorbit de-a lungul timpului.
Astfel, potrivit calculelor jurnaliştilor de la Adevărul, va trebui să plătim următoarele taxe:
– 3-5 euro de la Piteşti la Bucureşti (100 km)
– 7,5-12,5 euro de la Bucureşti la Constanţa (250 km)
– 12-20 euro de la Piteşti la Constanţa (400 km cu tot cu centura Bucureşti în regim de autostradă)
Asta în condiţiile în care vecinii noştri unguri, care au mult mai mulţi kilometri de autostradă decât avem noi, plătesc pentru o vigneta pe 4 zile, plătesc 5,82 euro, pentru una de o săptămână plătesc 9,7 euro, pentru una lunară, 15,87 euro, iar pentru o vignetă valabilă un an, 141,10 de euro.
În Austria, taxa de autostradă este cuprinsă între 10 şi 28 de euro, potrivit site-ului Theaa.com. Italienii plătesc între 2.20 şi 48.80 de euro, potrivit aceleiaşi surse.
Potrivit studiului menţionat, acest proiect este fezabil pentru a fi realizat prin concesiune, potrivit normelor EUROSTAT, întrucât „poate fi finanţat într-un sistem mixt – 31% plăţi de disponibilitate de la Guvernul României şi 69% venituri realizate din taxarea directă a utilizatorilor”, se arată într-un comunicat al CNADNR – Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale.
Primul an de operare al întregii secţiuni Piteşti-Constanţa este estimat a fi 2015, durata de concesiune fiind stabilită la 30 de ani, potrivit datelor preliminare. Costul de capital total aferent construcţiei este de 1,13 miliarde de euro, reprezentând costurile pentru construirea Centurii Sud a Municipiului Bucureşti, reabilitarea Autostrăzii Bucureşti – Piteşti şi realizarea dotărilor necesare taxării.
În acelaşi timp, CNADNR a lansat licitaţia pentru achiziţionarea de Servicii de consultanţă (asistenţă tehnică, financiară şi juridică) în scopul reactualizării Studiului de Fezabilitate, elaborării documentaţiei de atribuire şi asistarea Autorităţii Contractante în procesul de atribuire a contractului de concesiune pentru obiectivul Autostrada Bucureşti – Braşov, tronsonul Comarnic – Braşov.
Consultantul va actualiza Studiul de Fezabilitate, va elabora studiile şi analizele necesare fundamentării deciziei de concesiune, ca şi documentaţia de atribuire a contractului de concesiune, va recomanda structura financiară optimă care va atrage oferte competitive din sectorul privat. Totodată, câştigătorul licitaţiei va asigura asistenţa tehnică, juridică şi financiară în pregătirea, lansarea şi atribuirea contractului de concesiune, precum şi asistarea în etapa de închidere financiară, şi va întocmi documentaţia aferentă contractului dintre sectorul privat şi Autoritatea Contractantă.
Valoarea estimată a contractului este de 23.665.714 lei fără TVA, iar durata 20 de luni. Proiectul va fi finanţat din Bugetul de stat al României.