Proiectul Green Deal al Comisiei Europene prevede că „pentru un viitor prosper, modern, competitiv și neutru din punct de vedere influențelor climatice, toate autoturismele noi introduse pe piața UE trebuie să aibă emisii zero începând cu anul 2040 pentru a îndeplini obiectivele privind atingerea neutralității climatice în 2050 și solicită un cadru politic coerent și proiecte de tranziție care să sprijine acest lucru.”
Rezoluția intră la votul final miercuri, după ce Comisia Europeană a prezentat un plan de un trilion de euro pentru „înverzirea Europei” (Green Deal). Acest proiect are un impact major asupra economiei, în special în ceea ce priveşte sectorul auto.
„Viitoarea strategie pentru mobilitate durabilă și inteligentă prevede ca toate modurile de transport (rutier, feroviar, aviație și transport pe apă) vor trebui să contribuie la decarbonizarea sectorului transporturilor, în conformitate cu obiectivul de atingere a unei economii neutre din punct de vedere climatic, afirmând în același timp că aceasta va fi atât o provocare cât și o oportunitate”, prevede proiectul de rezoluție din Parlamentului European.
Propunerile pentru combaterea poluării generate de autovehicule prevăd standarde de emisii poluante mai stricte începând cu viitoarea normă Euro 7, în special în spectrul emisiilor de CO2, pentru toate categoriile de autovehicule (autoturisme, autoutilitare, camioane). Norma de poluare Euro 7 va intra în vigoare în anul 2025, în viitorul apropiat urmând a fi definitivați parametrii acesteia.
Proiectul Green Deal ţine de politica de mediu a UE prin care uniunea intenţionează să devină neutră până în 2050 neutră din punct de vedere al gazelor cu efect de seră.
Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a prezentat pe 11 decembrie strategia „The European Green Deal”, o comunicare ce stabilește cele mai ambițioase ținte anti-poluare din istorie.
Citeşte şi: Motoarele diesel, pe cale de dispariţie în Europa. Volvo trece la producţia de maşini electrice