În momentul în care se acumulează lichide în cavități și în țesuturi se poate vorbi dspre existența unui edem, ce se resimte mai ales la nivelul picioarelor, a mâinilor cât și a gleznelor.
Această problemă poate avea cauze medicale sau se poate produce pe parcursul sarcinei sau dacă avem un stil de viață foarte sedentar.
Mâncarea sărată, o posibilă cauză
Când vine vorba despre sănătate putem să ne referim la celebra sintagmă „ca sarea în bucate” însă trebuie să ținem totuși cont de faptul că un aport prea mare de sare va activa organismul să își facă depozite de apă. Apa contribuie astfel la creșterea celulelor cu până la 20 de ori mai mari decât în mod normal.
Citeşte şi Top 10 alimente care pot produce cancer si top 10 alimente care previn cancerul
Astfel este necesar un control al cantității de sodiu consumate.
În plus, alimentele procesate vin la pachet și ele cu o cantitate mare de sare pe care din păcate nu o poți controla, motiv pentru care ar fi indicat să limitezi pe cât posibil consumul lor.
Deficiența minerală
Mineralele fac parte din structura de rezistență a organismului, astfel că lipsa sau defciitul lor pot provoca o serie de schimbări deloc plăcute în organism.
Mai ales dacă vorbim despre deficiența de magneziu, acest mineral se regăsește din plin în alimente precum ciocolata neagră, mazărea, spanacul, avocado și nu ar trebui să lipsească din alimentația ta, dacă nu vrei să te confrunți cu apariția edemelor.
De asemenea este indicat să bei apă chiar dacă nu simți senzația de sete.
O altă deficiență destul de seriosă cu care te poți confrunta este vitamina B6 al cărui rol în organism este de a păstra un echilibru al apei.
Citeşte şi Supăraţi pe înfrângerea favoriţilor, fanii unei echipe de fotbal le-au furat mâncarea jucatorilor
Astfel că ai nevoie să consumi produse precum tonul, banane, fructe uscate, semințe de floarea soarelui sau chiar carne de curcan ori de vită macră.
Și potasiul se ocupă cu menținerea echilibrului apei în organism în limite normale. În plus, potasiul contribuie la reducerea nivelului de sodiu când acesta crește și te protejează de apariția retenției de apă.
Deshidratarea, principala cauză
Când nu bei suficientă apă, fiecare gram pe care organismul tău îl primește îl va depozita pentru a-l folosi în caz de urgență, astfel apare retenția de apă.
Temperaturile bruște de la cald la rece sau invers supun organismul la schmbări bruște ce poate perturba inclusiv gradu de hidratare și de gestionare a microelementelor din organismul tău.