Sughiţul este manifestarea clinică a contracţiilor spastice apărute la nivelul diafragmei, contracţii ce se repetă de mai multe ori pe minut. Sughiţul este o acţiune involuntară, reflexă, spasmul muscular care stă la baza sughiţului determinând pătrunderea aerului în plămâni, aceasta fiind ulterior oprită brusc prin închiderea epiglotei.
„Sughiţul se produce la nivelul diafragmului. El poate să apară în episoade scurte sau în episoade prelungite. Este frecvent întâlnit la copilul sugar din cauza imaturităţii de centrii nervoşi. De obicei, la sugar, pentru a-l calma, se dau câteva picături de lămâie. La sugar trebuie să avem grijă după ce mănâncă, pentru că el înghite odată cu laptele foarte mult aer şi atunci din cauza aceasta se poate declanşa acest reflex. După ce mănâncă trebuie să avem grijă să-l ţinem un pic în sus şi să-l masăm pe spate, pentru a elimina aerul”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Sorina Chitic, medic de familie.
Citeşte şi CURIOZITĂŢI şi SUPERSTIŢII despre STRĂNUT. Ce se întâmplă atunci când strănutăm
În cazul adulţilor, „sughiţul poate fi din cauza ingestiei de aer. De asemenea, şi la cei care consumă alcool se poate declanşa acest reflex. Stresul poate determina şi el episoade de sughiţ. Sughiţul poate să fie şi expresia unor afecţiuni ale sistemului nervos central sau poate să apară şi ca urmare a lezării nervului frenic sau a nervului vag. În momentul în care este un sughiţ cronic, trebuie investigat, trebuie făcută o examinare imagistică a acestei zone a toracelui”, a precizat medicul.
Sughiţul poate fi declanşat şi din cauza unor tulburări de natură metabolică, cum ar fi scăderea de sodiu, scăderea de calciu, scăderea de potasiu, hiperglicemiile, febra, creşterea ureei în sânge. De asemenea, şi anumite medicamente pot să declanşeze sughiţul.
Majoritatea atacurilor dispar de la sine în doar câteva minute sau chiar ore şi nu necesită un tratament specific. În situaţiile în care sughiţul nu trece de la sine, se impune administrarea unui tratament de specialitate.
Citeşte şi Ţi se întâmplă des să ai CÂRCEI? Iată din ce CAUZĂ se produc şi cum poţi să scapi de DURERE
„Ţinerea respiraţiei şi după aceea o respiraţie frecventă sau respiraţia într-o pungă de hârtie ar fi la dispoziţia tuturor. Ca medicaţie, clorpromazina este medicamentul de primă alegere şi mai sunt şi tranchilizante ca fenitoina, carbamazepina„, a explicat, pentru RomaniaTV.net, medicul de familie.
Iată alte metode eficiente:
Tratamentele naturiste sunt valabile numai în cazul sughiţului trecător.
Citeşte şi De ce tresar oamenii în somn. Vezi explicaţiile medicilor