Românii sunt mari amatori de mezeluri, parizerul fiind printre produsele preferate ale acestora. De multe ori, acestea se găsesc la raft la prețuri ieftine, însă costul mic se reflectă adesea și în calitatea proastă a acestora. Multe dintre acestea sunt consumate la micul dejun, pentru că potolesc foamea și se potrivesc de minune între două felii de pâine. Pentru că prețurile mici le fură ochii, mulți români uită să mai citească eticheta, fără să știe că acest obicei poate dăuna grav sănătății.
Citește și: Rețetă de parizer de casă. Roxana Blenche a explicat pas cu pas. Vei adora acest preparat
În prezent, pe piață există o gamă variată de mezeluri. Indiferent de supermarketul la care preferi să îți faci cumpărăturile, fie că e Lidl, Kaufland, Auchan ori Carrefour, e imposibil să nu găsești un salam sau un parizer pe gustul tău și la un preț avantajos. Din păcate, prețul este avantajos doar pentru portofel, nu și pentru sănătate.
Eticheta este „cartea de vizită” a tuturor produselor. Este esențial să citim lista ingredientelor pentru a ști ce consumăm și cât de bun estem de fapt, acel produs.
Dacă vorbim despre mezelurile ieftine din supermarketuri, specialiștii trag un mare semnal de alarmă. Deși prețul mic este extrem de tentant, mai târziu, totul se va plăti cu sănătatea.
Specialiștii în domeniu susțin că mezelurile ieftine care se găsesc acum în magazine sunt pline de chimicale. Acestea sunt folosite pentru a da gust amestecului de carne, dar, sunt foarte periculoase pentru organism.
Cu siguranță, cel mai consumat și ieftin produs din gama de mezeluri este parizerul. În unele supermarketuri, acesta se vinde și cu 5 lei/500 de grame. Pentru că este comercializat la un preț atît de mic, nu e de mirare că ingredientele pe care le conține nu sunt dintre cele mai calitative și sănătoase.
Citește și: Rețetă: Parizer de casă cu ardei, un adevărat deliciu. Cum se prepară cel mai sănătos parizer
Președintele ANPC Costel Stanciu a tras un semnal de alarmă pentru cei care consumă mezeluri des și, în special, parizer. În ultimii ani, au fost făcute mai multe teste pe aceste produse, iar concluziile ar trebui să ne îngrijoreze.
Locul multor ingrediente de bază au fost luate de chimicale, care înainte era făcut numai din carne și condimente. Acum, ingredientele principale sunt cartilagiile, tendoanele și chimicalele.
Ar fi bine ca iubitorii de mezeluri să evite parizerul ieftin. În urma analizelor, s-a descoperit că multe dintre acestea sunt colorate cu extract de gândaci. Lista ingredientelor nocive conține: monoglutamat de sodiu, clorură de potasiu, aromă de fum, dar și multe altele. În compoziția unor mezeluri ieftine au fost descoperiți peste 48 de aditivi alimentari, dar și ingrediente de slabă calitate, precum piele de pasăre, zgârciuri sau cartilagii.