Din ce în ce mai multe accidente grave cu trotinete electrice implicate, în România. Cum arată cifrele + Avertismentul lui Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere | EXCLUSIV

Trotineta electrică a devenit un mijloc de transport foarte practic în România, în special în marile orașe, aglomerate, precum București, Cluj-Napoca și Iași. Din nefericire, alternativa pentru deplasarea rapidă prin Capitală a venit la pachet și cu evenimente nefericite, accidente și decese. 
Andi Miron
31 mai 2022, 14:40
Din ce în ce mai multe accidente grave cu trotinete electrice implicate, în România. Cum arată cifrele + Avertismentul lui Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere | EXCLUSIV

Deplasarea cu trotineta electrică a ajuns o activitate populară în ultimii ani de zile, în Europa. Implicit, nici românii nu au putut sta deoparte de noul „trend” în materie de transport rapid și ieftin, dar și de agrement.

Pentru că trotinetele electrice au apărut ca ciupercile după ploaie, au fost raportate pe bandă rulantă accidente, chiar și mortale, cu noile mijloace de transport implicate. Astfel, acest subiect a ajuns să fie dezbătut la nivelul Uniunii Europene și s-a ajuns la un consens, în ideea că fiecare stat membru trebuie să vină cu reglementări. Abia la finalul anului 2021 s-a pus la punct România, din punct de vedere legislativ.

Printre cele mai importante reglementări se numără:

  • interzicerea circulației cu trotineta electrică pe trotuare. Deplasarea trebuie efectuată pe pistele speciale ori pe carosabil;
  • interzicerea circulației cu trotineta electrică a persoanelor care au vârsta sub 14 ani împliniți;
  • interzicerea circulației cu o viteză mai mare de 25 km/h cu trotineta electrică pe drumurile publice;
  • interzicerea deplasării persoanelor cu vârsta de 14-16 ani fără cască de protecție, pe trotineta electrică;
  • obligativitatea dotării trotinetelor electrice cu sistem funcțional de direcție, dispozitiv de frânare, sistem de avertizare sonoră, echipament/dispozitiv fluorescent-reflectorizant pe timp de noapte, amplasate pe roți, care în mișcare să formeze un cerc continuu.

Primele reglementări cu privire la trotinetele electrice au fost stabilite la începutul anului 2020, însă într-un cadrul sumar. 

În ciuda legislației adoptate, la un click distanță, din magazinele online din România pot fi comandate trotinete a căror viteză poate ajunge și la 100 km/h. 

 

Numărul de accidente și decese cu trotinete electrice implicate, în creștere

 

Pietonii, șoferii și conducătorii de trotinete electrice au în continuare de suferit. Inspectoratul General al Poliției Române a transmis pentru RomâniaTV.net cifre actualizate cu privire la accidentele înregistrate în perioada 2019-2022.

Dacă în 2019 la nivel național nu au fost consemnate accidente rutiere grave, în care să fie implicați conducători de trotinete electrice, în 2020, an marcat de lockdown în contextul covid, au fost înregistrate 53 de accidente rutiere grave. 49 de persoane au fost rănite grav, iar 4 au murit.

În 2021, numărul persoanelor rănite și decedate în urma accidentelor cu trotinete electrice implicate a crescut. Au fost înregistrate 69 de accidente, dintre care 62 rănite grav și 7 decedate.

Și în anul în curs au fost sesizate multe accidente. Până la 25 mai 2022 au fost raportate 38 de accidente, cu 38 de persoane rănite grav.

Potrivit surselor din Poliție, numărul accidentelor zilnice cu trotinete electrice implicate este de ordinul sutelor. 

 

Guvernul a dat legi, dar trebuie să și comunice

 

Unii cetățeni cred că este nevoie de înăsprirea legislației, alții susțin că este nevoie de filtre dese ale Poliției.

Lucian Diniță, fost șef al Poliției Rutiere, se numără printre foștii oficiali ai MAI care a pledat pentru adoptarea de reglementări, în contextul popularizării transportului cu trotinetele electrice.

Acum, polițistul susține că Guvernul trebuie să treacă la nivelul următor, desfășurarea unor ample campanii de comunicare, pentru evitarea situațiilor nefericite de pe drumurile publice.

„Această evoluție a trotinetelor a început să fie o problemă și pentru UE. Nu se ține cont de indicatoare, nimeni nu este întrebat de permis de conducere. Vine sezonul estival, iar numărul persoanelor care se deplasează cu aceste mijloace de transport va crește. 

Autoritățile au găsit căile legale, dar dacă legislația este ignorată?! Este nevoie de campanii de comunicare, de educație rutieră. Altfel, degeaba există legislație. Până la urmă, este vorba despre promovarea unui spirit de conviețuire pe șosea. Trebuie educație, dar ‘ca picătura chinezească’. Poliția Rutieră trebuie să interacționeze cu media, cu asociațiile, ONG-urile. 

Chiar și la 25 de kilometri de oră pe șosea se pot produce accidente nefericite. Am înțeles că este o întreagă industrie, dar este nevoie de eforturi susținute pentru a evitarea tragediilor”, a transmis pentru RomâniaTV.net fostul șef al Poliției Rutiere.

DailyBusiness
Senatul a dat undă verde. Medicamentele care DEVIN droguri periculoase
Spynews
10 sfaturi pentru părinți pentru a crește un copil inteligent. De ce este bine să le citești povești celor mici
Bzi.ro
Ce religie are Gabriela Cristea: Vedeta vrea să fie incinerată!
Fanatik.ro
Ele sunt zodiile care au o șansă unică până în decembrie. Trei nativi pot da de bani și de noroc
Capital.ro
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Playtech.ro
Ramona Olaru se mută într-un apartament de 300.000 de euro. A investit o avere în noua locuință
DailyBusiness
Programul Family Start oferă cel mai avantajos credit de pe piață
Adevarul
Sexul oral, vinovat de creșterea numărului cazurilor unui tip de cancer. Care este explicația
wowbiz.ro
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor majora
Spynews
Ce pensie are Saveta Bogdan! Artista de muzică populară încasează puțin peste veniturile medii din România: ”Cu ce mai cânt, mă descurc”
Spynews
Un fotbalist a murit pe teren, după ce a fost lovit de un fulger! Alți cinci jucători au fost grav răniți. Tragedia a fost filmată | VIDEO
Evz.ro
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ego.ro
După ce ar fi gafat cu Marica, Ioana Tamaș și-a expus trupul perfect! Imaginile cu ea arată de ce nu i-aputut rezista fostul tricolor
Prosport.ro
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
kanald.ro
Unde va petrece sărbătorile Vlad Pascu. Judecătorii au luat o decizie în cazul celui care a provocat tragedia de la 2 Mai
Cancan.ro
Gigi Becali și-a băgat ginerele în anchetă după dezvăluirile din CANCAN! Milionarul i-a întocmit rechizitoriul monden lui Mincu și…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de circulație
StirileBZI
Se dau tichete sociale de Crăciun 2024: Românii primesc 125 de lei pentru masa de Sărbători!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu Eugenie Bouchard. Cum a putut să apară îmbrăcată, mai mult dezbrăcată
stirilekanald.ro
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau cunoscute în Târgu Mureș
substantial.ro
Statele Unite cer Israelului să ia măsuri împotriva violenței coloniștilor israelieni în Cisiordania
MediaFlux
Se VERIFICĂ TOATE PENSIILE! CASA de PENSII a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Concidența coincidențelor: Doi frați au murit la un an distanță, călcați de același taxi care transporta același pasager
Puterea.ro
Mugur Isărescu este mai ,,sărac” cu un milion de lei, dar așteaptă câștigurile din dobânzi