Din ce în ce mai mulţi români preferă automobilele hibrid în locul celor electrice, care înregistrează o scădere dramatică a vânzărilor, faţă de anul 2023

Anul 2024 se dovedește a fi un an sensibil pentru piața auto din Europa, marcat de o creștere ușoară, dar fără spectaculozitatea altor ani. Factori precum creșterea prețurilor și conflictul din Ucraina continuă să influențeze negativ înmatriculările de automobile noi în Uniunea Europeană (UE). În România, scăderea dramatică a vânzărilor de vehicule electrice contrastează puternic cu creșterea spectaculoasă a varietăților hibrid.
Mircea Filipescu
18 iul. 2024, 13:55
Din ce în ce mai mulţi români preferă automobilele hibrid în locul celor electrice, care înregistrează o scădere dramatică a vânzărilor, faţă de anul 2023

În luna iunie 2024, înmatriculările de autoturisme noi în UE au crescut cu 4,3% față de iunie 2023, ajungând la 1.089.925 de unități, conform datelor furnizate de Asociația Constructorilor de Automobile din România (ACAROM). În primele șase luni ale anului (ianuarie-iunie 2024), creșterea a fost similară, de 4,5% față de aceeași perioadă din 2023.

Dintre autoturismele înmatriculate în UE, 712.637 au fost full electrice, înregistrând o creștere modestă de 1,3%, iar 2.053.365 au fost vehicule hibride, cu o creștere substanțială de 16,64%. Cele mai mari creșteri au fost raportate în Spania, Italia, Germania și Franța.

Situaţia pieţei auto în România

România ocupă poziția a 14-a în UE, cu un volum de 83.505 autoturisme noi înmatriculate în prima jumătate a anului 2024, marcând o creștere de 13,4% comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2023. Din acest total, 5.773 de unități au fost vehicule full electrice, în scădere dramatică cu 17,9%, în timp ce 29.208 unități au fost hibride, înregistrând o creștere impresionantă de 39,5%. Aceasta reflectă o preferință tot mai mare a românilor pentru vehiculele hibride, pe fondul unei rezerve crescute față de vehiculele electrice, cauzată în mare parte de lipsa infrastructurii de încărcare.

În ceea ce privește producătorii de automobile, grupul Volkswagen (VW) domină piața europeană cu 1.761.533 de unități înmatriculate, în creștere cu 3,4%. Urmează grupul Stellantis cu 1.144.814 unități, având o creștere marginală de 0,1%, și grupul Renault cu 672.318 unități, în creștere cu 3,8%.

Marca Dacia, parte a grupului Renault, a înregistrat înmatriculări de 305.713 unități, ceea ce reprezintă o creștere de 3,6% față de aceeași perioadă a anului precedent. Aceste cifre demonstrează o performanță robustă a mărcii românești în contextul european.

În concluzie, piața auto europeană din 2024 se caracterizează printr-o creștere modestă, influențată de factori economici și geopolitici. În timp ce vânzările de vehicule electrice stagnează, vehiculele hibride câștigă teren semnificativ. În România, această tendință este deosebit de evidentă, cu o creștere notabilă a înmatriculărilor de vehicule hibride și o scădere dramatică a celor electrice, subliniind nevoia urgentă de îmbunătățire a infrastructurii de încărcare pentru a sprijini tranziția către vehiculele electrice. Performanțele mărcilor auto, în special ale grupului VW și ale grupului Renault, inclusiv Dacia, indică o adaptare continuă la cerințele și preferințele consumatorilor europeni.

Citeşte şi: România, al doilea cel mai mare exportator de cereale din Europa. Creștere de peste 30% a exporturilor în acest an comercial

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Din ce este făcut sicriul Papei Francisc și ce a fost pus în el. Un obiect din România se află acolo
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
Playtech.ro
Copacii pe care nu ai voie să îi plantezi lângă gardul comun. Vecinul te poate amenda
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Un patron i-a revoltat pe tinerii din Generația Z: „Vă plângeți că luați 2.400 de lei și nici nu puneți bonurile în calcul”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Băsescu, trădat de cine nu se aștepta. Toată lumea aștepta asta
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Obiectul din România care a fost pus în sicriul Papei Francisc
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul vrea banii cetățenilor. Românii au termen limită până pe 25 iunie. Nu poți depăși
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Sicriul Papei Francisc, sărutat la ieșirea din Bazilica Sf. Petru. Gestul de la slujba de înmormântare care a emoționat o lume întreagă
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Trump și Zelenski au pus la punct pacea la Vatican! Înțelegere de ultimă oră
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte