Conform statisticilor, în această perioadă, un total de 317.214 români au decis să revină definitiv în țară, în timp ce doar 180.970 au plecat definitiv. Un record al întoarcerilor a fost înregistrat în anul 2018, când numărul celor care s-au repatriat a fost cel mai mare, cu precizarea că Institutul Național de Statistică (INS) nu a înregistrat datele pentru anul 1990, cel care rămâne un reper important în materie de migrație.
Datele INS, analizate de Profit.ro, arată că majoritatea celor care s-au întors în țară între 2017 și 2022 au ales să se stabilească în regiunea Moldovei, care a înregistrat 164.443 de repatrieri. Bucureștiul a fost următoarea destinație preferată, cu 81.072 de întoarceri definitive.
Dumitru Sandu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității din București, specializat în migrație, explică acest fenomen.
„Foarte probabil, este vorba de un efect al pensionării sau apropierii de pensie a unui număr semnificativ de români aflați în străinătate. Tot mai mulți români din străinătate au acumulat un număr mare de ani acolo și au considerat că este vremea să revină în țară”, afirmă Sandu.
El mai adaugă că mulți dintre cei care se întorc o fac pentru a locui în casele pe care le-au construit în România cu banii câștigați în străinătate.
Pe de altă parte, plecările definitive au crescut semnificativ în ultimii ani, atingând în 2022 un nivel comparabil cu cel din perioada de după Revoluție. În 2022, 48.438 de români au ales să emigreze definitiv, un număr apropiat de cel înregistrat în 1991, anul record de după 1990 în ceea ce privește migrația definitivă.
Aproximativ jumătate dintre românii care au plecat definitiv între 2017 și 2022 au vârste cuprinse între 20 și 44 de ani, o categorie demografică ce include tineri activi profesional și potențialii dezvoltatori economici ai țării.
În contextul în care economia României continuă să se apropie de media Uniunii Europene, cu o scădere a diferenței PIB per capita de la 27% în 2021 la 22% în 2023, acest fenomen poate avea un impact semnificativ asupra deciziilor de migrație, atât pentru cei care intenționează să plece, cât și pentru cei care se întorc.