Cunoscutul magistrat a declarat într-un interviu că acum trăiește dintr-o „chetă” a judecătorilor și a procurorilor. În plus, cunoscutul magistrat a mai precizat că decizia în privința sa este nedreaptă. Astfel, va contesta la Curtea Supremă.
„Aștept și motivarea acestei de-a doua hotărâri și apoi să o contest la Curtea Supremă, unde sper că cineva va citi legea. Să vadă clar ce are voie și ce nu are voie să facă un magistrat.
Între timp, trăiesc în baza unui venit lunar făcut prin cheta judecătorilor și procurorilor din România. Lunar, sunt câteva zeci de judecători care adună o sumă și mi-o trimit în cont, ca să am din ce supraviețui. Unde mai pui că am și un copil student în întreținere și o mamă în întreținerea mea legală. Ce să zic? Suntem într-o situația kafkiană de-a dreptul: cu legea în față tu le spui lor ceva, iar ei la vot spun că nu e așa. În CSM sunt două grupări care se bat una cu alta.
Sunt două tabere în CSM care se războiesc, iar victime le sunt judecătorii și procurorii care le ajung la judecată. Asta nu are de-a face cu dreptatea, cu justiția. Practic, eu pot să știu de dinainte ce soluție se va da. Va fi un 5 la 4 în defavoarea mea, asta e!”, a declarat Cristi Dănileț, pentru Investigatoria.
Dănileț susține că este victima unor decizii politice, iar pe lista „victimelor” se vor înscrie și alți magistrați.
„Și mai urmează… Am supărat, am deranjat. În urmă cu câțiva ani am fost unul dintre cei care au inițiat protestele din justiție împotriva ciuntirilor din Parlament. Mai mult, în afară de a organiza judecătorii și de a-i convinge să iasă în fața tribunalelor, am făcut parte dintr-o delegație care a plecat la Bruxelles, formată din 30 de judecători și procurori și ne-am întâlnit cu autoritățile europene de cel mai înalt nivel și le-am spus situația din România.
Urmarea a constat în câteva rapoarte critice la adresa Parlamentului, Guvernului și CSM-ului cu privire la acele modificări. Vă aduceți aminte că ele au fost dezbătute în spațiul public și atacate la Curtea Constituțională, cred că s-au dat în total vreo 9 decizii ale CCR despre cum pot fi îndreptate acele propuneri.
Lucrurile astea nu pot fi uitate ușor. Atunci am arătat că Inspecția Judiciară este, practic, condusă de un om pus politic, am arătat că înființarea SIIJ-ului este o prostie juridică și iată că asta s-a și confirmat, pentru că a fost desființată o formă a ei, am arătat atunci că mărirea vechimii necesare pentru a ajunge procuror DNA nu este în regulă, că pensionarea judecătorilor la 20 de ani vechime, cum se intenționa, ne va arunca sistemul în aer și lucrurile astea nu au fost uitate.
Și în justiție, ca și în societatea românească sunt diverse facțiuni, diverse grupuri și eu am fost întotdeauna de partea reformiștilor și a celor care promovează valorile europene. De partea cealaltă sunt, ca să le spunem așa, conservatorii, tradiționalii, cei care sunt deranjați dacă le vorbești de corupția judiciară, de incompetență, de valori europene, de independență. Și s-au găsit căi prin care toți liderii de atunci informați ai protestelor să fie investigați și sancționați”, a mai transmis Danileț.