Situat în Gori, unde s-a născut dictatorul Iosif Visarionovici Stalin, în 1878, Muzeul Stalin „este pur şi simplu incompatibil cu prezentul şi viitorul”, a declarat ministrul georgian al Culturii, Nicoloz Rurua, pentru televiziunea georgiană, în timpul unei vizite la muzeu. „Istoria nu poate fi ştearsă, iar această pagină foarte dificilă din memoria ţării noastre trebuie reprezentată în mod corespunzător între aceşti pereţi”, a adăugat acesta în cadrul unei vizite la muzeu.
Muzeul a fost inaugurat în 1937 chiar în casa unde s-a născut „tatăl cel mic al poporului”. O structură impunătoare din granit şi marmură a fost construită în 1975 pentru a proteja această casă şi a adăposti o expoziţie ce îl glorifica pe Stalin.
În 2010, regimul pro-occidental al preşedintelui georgian Mihail Saakaşvili a dărâmat o statuie gigantică a lui Stalin care domina piaţa centrală din Gori încă din 1952, cu un an înaintea morţii dictatorului, iar o lege adoptată anul trecut de către Georgia le interzice foştilor comunişti şi membri ai KGB să ocupe posturi în funcţiile publice.
Din 2011, s-a decis să se sărbătorească anual „Ziua ocupării sovietice”, când se comemorează invazia Armatei Roşii în Georgia, care era atunci independentă şi după aceea a fost inclusă în Uniunea Sovietică. Din 2006, Georgia are deja, la Tbilisi, un Muzeu al Ocupării sovietice. În fosta Uniune Sovietică şi mai ales în Rusia, muzeele dedicate victimelor represiunilor staliniste sunt foarte rare.