Din România în Siberia și înapoi. Societatea Ornitologică Română a anunțat că gâsca Victoria a revenit în țară după o călătorie dus-întors de peste 13.000 de kilometri.
Citește și: Cum arată cel mai scump brad de Crăciun din România. A costat 100.000 de euro
Anul trecut, Victoria a fost găsită rănită de către localnicii din comuna Kogălniceanu, din județul Ialomița. Aceștia au anunțat specialiștii SOR, care au descoperit că păsara avea râni la aripi și nu putea zbura. A fost tratată de medicii veterinari de la Fundația Visul Luanei, iar după ce s-a recuperat a primit și numele Victoria, dar și un emițător nou, donat de Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.
Victoria a fost eliberată în habitatul ei natural din județul Ialomița, unde se afla un stol de gâște cu gât roșu. În timpul care a urmat, Victoria a trimis date importante pentru ornitologi referitoare la locurile de odihnă de pe traseul de migrație, zonele de cuibărit, durata migrației și habitatele folosite.
Din România în Siberia și înapoi. În 22 noiembrie, emițătorul de pe spatele Victoriei a transmis semnalul că pasărea a ajuns cu bine în comuna Murighiol, județul Tulcea. Migrația de toamnă a durat 74 de zile, în perioada septembrie – noiembrie. În drumul spre România, Victoria a parcurs 7.700 de kilometri pe ruta Peninsula Taimyr, Rusia, Kazahstan, Rusia, Ucraina, România.
„Efectele benefice ale opririi vânătorii sunt deja vizibile. La prima monitorizare efectuată în sud-estul României de către specialiștii SOR, în perioada 21-22 noiembrie, au fost numărate peste 14.000 de gâște cu gât roșu. Este un record absolut acest număr pentru luna noiembrie, unde în ultimii 20 ani erau numărați în medie 5.500 de indivizi”, spune managerul proiectului „Life for Safe Flight” din partea SOR, Emil Todorov.
Gâsca cu gât roșu este o specie aflată în pericol, din cauza vânătorii. Pe glob mai există doar aproximativ 50.000 de exemplare din această rasă.