Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 au adus multă bucurie în rândul românilor, însă în „plan local” au demonstrat și care este clasamentul cluburilor sportive de la noi din țară. Dinamo a reușit performanța de a bate eterna adversară, Steaua, în ceea ce privește numărul de medalii.
Acum, că cea mai mare competiție sportivă a lumii s-a încheiat, putem să facem o retrospectivă a reușitelor obținute de sportivii români. La o scurtă aruncare de privire lucrurile stau în felul următor: România a pus mâna pe nouă medalii la Paris, respectiv trei de aur, patru de argint şi două de bronz.
Dacă analizăm cu atenție vom putea remarca de unde provin sportivii care au făcut performațe notabile la această ediție a Jocurilor Olimpice, punând din nou România pe harta sportului mondial.
Dinamo a făcut istorie de această dată, dacă ținem cont de faptul că a avut un număr mai mic de sportivi trimiși la Paris, însă a obținut un număr mai mare de medalii. Clubul din Ștefan Ce mare a avut 37 de sportivi, în timp ce veșnica adversară, CSA Steaua a trimis 42 de conurenți. În delegația României de la Paris au mai fost prezenți și alți 7 sportivi de la CSM București și 5 de la CS Rapid, conform bilanțului realizat de ProSport.
În total, 107 sportivi români s-au bătut pentru a obține un loc pe podium, cu 6 în plus comparativ cu ediția precedentă de la Tokyo din anul 2021. De amintit este faptul că Florentina Iușco a fost descalificată, chiar înainte de începerea competiției, fiind depistată la furosemid.
David Popovici a câștigat aurul la 200 de metri liber – înot, Andrei Cornea și Marian Enache au obținut aurul la dublu vâsle masculin – canotaj, iar echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuța Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereș, Ioana Vrînceanu, Simona Radiș, Victoria Ștefania Petreanu) a obținut, de asemenea, aurul. Ancuța Bodnar și Simona Radiș au câștigat argintul la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin în categoria ușoară. De asemenea, Mihaela Cambrea a obținut argintul la categoria 49 kg în haltere. David Popovici a câștigat bronzul la 100 de metri liber, iar Ana Maria Bărbosu a câștigat bronzul la sol în gimnastică.
Dacă ar fi să analizăm cu onestitate rezultatele României la J.O. 2024, am remarca fără să stăm prea mult pe gânduri faptul că duelul a fost unul clar Dinamo – Steaua, singura sportivă de la alt club care a reușit să obțină o medalie, fiind Mihaela Valentina Cambei la haltere, care provine de la CSM Onești.
De altfel, Dinamo se află pe o pantă ascendentă extraordinară în ultimii ani, odată cu venirea la cârma clubului sportiv a lui Ionuț Adrian Popa, care a reușit să aducă un suflu proaspat clubului istoric. Mai mult, acest „suflu proaspăt” invocat anterior va fi vizibil și în refacerea integrală a stadionului istoric, după ce Guvernul României a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea acestuia, în valoare de 172.000.000 euro, din centrul Bucureștiului. Implicarea și dedicarea lui Ionuț Adrian Popa sunt cuantificabile în rezultatele excelente pe care clubul le are în ultima perioadă, fapt care demonstrează că investițiile făcute de acesta sunt relevante și cel mai important productive și utile pentru tinerii care își pun speranțele într-o carieră în sport.
Ionuț Popa a vorbit, de curând, despre eforturile uriașe făcute în ultimul an pentru refacerea clubului Dinamo, astfel încât acesta să fie adus la un anumit nivel, demn de urmat, așa cum un club istoric cu asemenea renume merită.
„A fost o muncă titanică, grea. Am format un grup de lucru, s-au strâns două încăperi de acte. Le mulțumesc celor din conducerea clubului că nu au renunțat niciodată. Acesta a fost obiectivul mandatului meu. Nu m-am lăsat intimidat, de nimeni, nu am de ce. Când esti corect, vrei să-și îndeplinești un target, anumiți oameni nu trebuie să te blocheze. Poziția geografică a clubului este una destul de bună. Acum suntem într-un moment bun, trebuie să privim în față. Nu am reușit ceva ieșit din comun, am făcut ceva normal. Fiecare metru pătrat din Dinamo avea o istorie controversată. Am reușit să închidem toate probleme. Conform auditului Curții de Conturi Dinamo este un club curat, fără probleme majore. Misiunea de astăzi înainte este un frumoasă, a trebuit să reparăm mult”.
Omul care se află în spatele reușitelor Dinamo a continuat: „Acest complex va fi ceva nemaivăzut. Avem hotel, restaurant, muzeu, cabinete de recuperare, zona de birouri pentru antrenori, spații pentru fiecare echipă, camere pentru echipament pentru fiecare echipă în parte. Avem Arena Națională pentru o capacitate mai mare. Îmi doresc ca arena Dinamo să fie full, cred că 25.000 sunt locuri suficiente”.
Acum urmează faza de licitație, demolare, proiectare. După ce CNI va semna contractul. Se va semna în august, anul acesta sigur va începe demolarea. Nu va fi o demolare totală, începem să construim și să demolăm în altă parte. Se începe pe o parte, se va construi pe alta. Pentru a câștiga timp. Nu voi lipsi la tăierea panglicii. Asta e sigur. Dacă banii vor fi alocați de Guvern, iar constructul va fi plătit etapizat, nu vor fi probleme ca termenul să fie respectat – Ionuț Popa