Dîncu: De foarte multe ori, guvernarea se face cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni

Guvernarea se face de foarte multe ori, în România, "cu fața la alegeri și mai puțin cu fața la cetățeni", a afirmat, joi, vicepremierul Vasile Dîncu.
Iulian Tudor
17 nov. 2016, 09:45
Dîncu: De foarte multe ori, guvernarea se face cu faţa la alegeri şi mai puţin cu faţa la cetăţeni

„De foarte multe ori, la noi, guvernarea (…) se face cu gândul la alegeri și se face cu gândul la alegeri din primul an al celor patru ani de guvernare, nu în ultimul an. Că se întâmplă în ultimul an, (…), asta este aproape de înțeles, dar se întâmplă o guvernare care este legată de alegeri, cu fața la alegeri și mai puțin cu fața la cetățeni chiar în primul an (…). Facem guvernări pompieristice, se guvernează în funcție de criză și mai este un lucru care (…) este disfuncțional — guvernarea prin bugete, guvernarea prin ideea de finanțare (…). Una este să faci o guvernare și să ai un sistem transparent — așa cum am realizat noi (…)—, dar este foarte important să ne întrebăm mai degrabă ce nevoi au comunitățile și să descoperim adevăratele nevoi ale comunităților și în funcție de asta să facem bugetarea”, a declarat Vasile Dîncu la lansarea analizei OECD cu privire la cinci domenii cheie ale guvernanței publice și reformei administrative în România, care are loc la Palatul Victoria, informează Agerpres.

Potrivit lui Dîncu, printre „sursele de blocaj” din România se numără în primul rând „comportamentul politic propriu-zis, o inapetență pentru acțiunea strategică”.

„Se cere mereu în România să avem lideri providențiali (…). Este foarte simplu pentru întreaga societate politică, pentru întreaga administrație să mute responsabilitatea pe ideea venirii unui singur om, dar un singur om, (…) chiar și o singură echipă, nu poate (…) să schimbe România”, a subliniat Vasile Dîncu.

El a spus că există „o inadecvare culturală” în România față de un model de guvernanță deschisă.

„Cea mai mare problemă pe care o avem este una culturală, vedem statul ca o organizare deasupra societății (…). Noi vorbim despre guvernare în România, rareori vorbim despre guvernare locală (…). Statul întărește de multe ori birocrația centralistă”, a mai spus Dîncu.

Conform acestuia, trebuie regândit modul în care sunt distribuite resursele societății.

„Avem rezervorul central, care este la Guvern, și din păcate, în ultimii ani, am mers pe ideea că direct de la rezervorul central vom pune niște robinete mici (…), care vor da cu grijă în teritoriu resursa. Ar trebui să putem gândi niște rezervoare intermediare, un inel al regiunii sau un inel al descentralizării, care să permită ca să nu cuplăm toate aceste robinete mici la robinetul central, pentru că asta duce până la urmă la pixul ministrului, metafora care obsedează politica noastră și politica de reformă din ultimii 15 ani, de la Mischie încoace (…), deci un mecanism clientelar în locul unor mecanisme intermediare între puterea centrală și puterea locală. Încă funcționează (…) un model feudal al puterii (…). De aceea, în România, am avut foarte multe reforme avortate”, a afirmat Dîncu.

Totodată, Dîncu a arătat că există „insule de autoritate în administrație”. „Una din capcanele (…) pe care le-am găsit și noi în administrație și nu am reușit (…) până în acest moment să le dezamorsăm (…) este separarea pe domenii, separarea competențelor, construcția de insule de autoritate în administrație”, a precizat Dîncu.

Vasile Dîncu a mai afirmat că statul se reformează greu și există o inerție instituțională destul de mare.

„Există o mare greutate de a-i antrena pe funcționarii, mai ales înalții funcționari, la procese de reformă, pentru că a face reformă înseamnă o anumită imprevizibilitate, mai ales legată de viitor”, a mai afirmat Dîncu.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Horoscop Mihai Voropchievici. Gemenii, Balanțele și Vărsătorii trebuie să știe asta!
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. I-a spulberat pe toți. A fost lovitură de stat
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Anul începe cu un coșmar pentru șoferi. Îi vor ustura buzunarele
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
Cine a fost de vină în cumplitul accident de pe E85? Constantin, Teodora și Sofia au murit cu zile
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat. Ce se întâmplă cu alegerile prezidențiale
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Sindicatul Europol solicită schimbarea încadrării juridice pentru șoferii în stare de ebrietate după accidentul de la Borșa
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă