„Eu cred că acest lucru este și unul simbolic. Nu cred că au fost alese întâmplător aceste zone. Este un atac la proiectul european. Să nu uităm că proiectul european a fost un proiect gândit eminamente pașnic. A fost un proiect social mai degrabă. S-a gândit o Europă socială, o Europă a coeziunii și solidarității, între țări, între etnii. De aceea, Europa a fost foarte deschisă în a primi foarte multe populații alogene, care au venit în această zonă. A existat o politică de integrare foarte clară și cu foarte multe resurse. În acest moment este încercarea de a se demonstra falimentul unui proiect european„, a spus ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, potrivit Agerpres.
Vasile Dîncu a apreciat că acest moment necesită solidaritate, în vederea unui proiect operativ și pragmatic, care va presupune însă și costuri.
„Eu cred că țările trebuie să gândească împreună costurile integrării, dar și costurile securității. Este simplu să spui: eu mă aflu la marginea Europei și aici la noi nu o să vină un aflux de refugiați. Toți suntem în pericol, inclusiv cetățenii noștri care circulă în Europa, dar și România va fi în pericol dacă nu vom gândi solidar cu celelalte țări europene un proiect foarte operativ și, după părerea mea, foarte pragmatic, în care vor fi costuri și va trebui să acceptăm aceste costuri„, a mai declarat Dîncu.
El a remarcat că orașele europene s-au pregătit în special pentru amenințări precum suprapopularea, lipsa locurilor de muncă, supradensitatea urbană, mobilitatea, fără a se pune accent pe mecanismele de securitate.
„Terorismul însă, ca o manifestare regulată deja, ca o manifestare, să spunem, devenită destul de cotidian, nu a existat până în acest moment în zona aceasta. Ba, ne aducem aminte, primele rețele de camere de luat vederi pentru securitate din Londra au dus la un protest public destul de important. Eu cred însă că în acest moment, în foarte scurt timp și cred că în regim de alertă, și dezvoltarea va trebui gândită din perspectiva mecanismelor de securitate„, a precizat vicepremierul.
Aceia care pun la cale acte teroriste, consideră el, mizează tocmai pe posibilitatea de a crea frică, iar panica se creează cel mai bine în mediul urban. A apreciat că pe viitor ar putea fi redusă și ponderea turismului ca sursă de profit.
„În acest moment, serviciile de securitate din țările europene au fost pregătite pentru un anumit nivel de amenințare, cu camere de supraveghere în spațiile publice, cu un anumit control al identităților prin cărți de identitate, care folosesc ca și card acolo unde se mișcă un posibil suspect. În momentul acesta, însă, eu cred că apar provocări noi și va trebui regândit spațiul public și spațiile de mobilitate, de securitate. Cum vom asigura mobilitatea, de exemplu, între anumite zone din orașe. Va dispărea probabil o parte din confortul pe care îl vor avea turiștii, cei care vor intra într-o țară sau într-un oraș foarte populat. Cu siguranță că vor trebui gândite și economii alternative, pentru că nu sunt sigur că turismul va mai fi, cum este pentru multe țări, o foarte importantă forță de producție, o sursă importantă de profit„, a mai spus el.