Dîncu, despre descentralizare: Încă avem în viziunea politică a unora ideea că localul este un duşman al naţionalului

Vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a afirmat luni că nu există o incompatibilitate între național și ceea ce înseamnă guvernare locală, precizând că, din păcate, încă există în viziunea politică a unora ideea că localul este "un fel de dușman al naționalului".
Filip Stan
17 oct. 2016, 14:13
Dîncu, despre descentralizare: Încă avem în viziunea politică a unora ideea că localul este un duşman al naţionalului

„Eu nu cred că există o incompatibilitate între național și ceea ce înseamnă guvernare locală. Eu cred că guvernările locale până la urmă pun în practică strategii naționale foarte bine și în fiecare moment (…). Din păcate, avem în acest moment încă în viziunea politică a unora (…) această idee că localul este un fel de dușman al naționalului, ceea ce mi se pare că este de domeniul trecutului”, a declarat Vasile Dîncu la reuniunea Adunării Generale a Asociației Municipiilor din România.

Dîncu a făcut aceste afirmații în contextul în care a prezentat mai multe aspecte legate de proiectul Strategiei generale de descentralizare.

„În acest an, (…) am supus consultării publice proiectul Strategiei generale de descentralizare, care este un document cadru ce stabilește direcțiile strategice ale Guvernului cu privire la continuarea procesului de descentralizare și am încercat în acest an să ne concentrăm pe piatra de încercare a procesului de descentralizare, care este transferul de competențe, de la nivelul administrației centrale la nivelul autorităților administrației publice locale. (…) Am conchis până la urmă că următoarele domenii pot fi supuse procesului de descentralizare: agricultură, aici inclusiv pescuit și acvacultură, cultură, turism, mediu, sănătate, educație, inclusiv activități extrașcolare, tineret și sport. În data de 21 septembrie 2016 am avut o reuniune a comitetului tehnic interministerial pentru descentralizare, care s-a mai întâlnit și în anii trecuți, în alte mandate ale altor guverne, și n-a ajuns niciodată la o concluzie, adică n-a reușit să obțină un consens. Vestea bună este că în acest an, în 21 septembrie, (…) proiectul de descentralizare a fost avizat”, a spus Dîncu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, pentru prima dată există un astfel de document. „Sigur că unele rezerve (…) ale ministerelor au fost rezerve mai vechi, altele au fost stimulate oarecum tot de la nivel central, pentru că în timpul dezbaterii noastre un consilier de la Cancelaria premierului a distribuit niște criterii pe care le propune și care au fost după aceea ușor îmbrățișate de unele ministere pentru a refuza descentralizarea. Sigur că nu e niciun secret că structurile centrale doresc să rețină puterea cât se poate, uneori chiar irațional”, a afirmat Dîncu.

El a precizat că, dacă primăriile și consiliile județene au proiecte legate de infrastructură din domeniul culturii sau sportului, Executivul le poate ajuta.

„Ceea ce a promis data trecută domnul premier Cioloș, aici, că suntem deschiși ca, dacă (…) primăriile, consiliile județene vin cu proiecte în care cer o serie de elemente de infrastructură, din domeniul culturii sau sportului, care există pe teritoriul lor, putem face foarte repede printr-o hotărâre de guvern o trecere a acestor elemente de patrimoniu fără să mai așteptăm (…) nu știu câți ani sau câte semestre (…). Împreună cu doamna ministru al Sporturilor lucrăm deja la o listă din cererile dumneavoastră și nu numai din cereri pe care le-ați făcut, dar și ofertăm o listă de baze sportive și alte elemente de infrastructură care sunt în acest moment la minister și care (…) nu-și pot îndeplini ca lumea funcția pentru care au fost create, pentru că ministerul nu are bani de investiții în teritoriu și acceptăm trecerea lor la nivel local”, a mai spus Dîncu.

DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Spynews
Incredibil! Ce a postat un șofer de ridesharing pe Tiktok după ce Ruby i-a fost clientă: “Ai fi putut să…” | FOTO
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Insula din Grecia mai ieftină decât Mykonos sau Santorini. Nu mulți români au auzit de ea
Capital.ro
Noua TAXĂ s-a votat. Decizie în România începând cu 1 ianuarie 2026. Se plătește pe persoană
Playtech.ro
Mișcarea „istorică” făcută de Prințul William la funeraliile Papei Francisc. Viitorul rege a avut o reacție senzațională, abia acum s-a aflat
DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Adevarul
Momente de teroare pentru o femeie din Brooklyn, atacată de un grup de evrei ortodocși. „Amenințau cu violul, scandau «moarte arabilor»”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Bogdan Mocanu nu scapă! Cum răspunde artistul acuzațiilor conform cărora ar fi fost în vacanță cu Andra Volos: "Da, am fost în Italia..."
Spynews
Încă o aroganță marca Tzancă Uraganu! Și-a aprins trabucul cu o bancnotă de 100 de dolari. Reacția fanilor | VIDEO
Evz.ro
Zodii care ies în mare pagubă. Se anunță pierderi grele
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Trei români și-au pierdut viața într-un accident rutier, în Ungaria! Aceștia urmau să ajungă la muncă, în Franța
Cancan.ro
Klaus Iohannis nu mai arată așa cum îl știai. Cum s-a schimbat fostul președinte, după ce a demisionat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Înregistrare și declarație la ANAF. Fiscul nu mai permite evitarea plății. Ordin până pe 31 decembrie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
Ea este Andreea Cristiana, eleva de clasa a XI-a din Iași care s-a speriat de un urs și s-a înecat în Lacul Frumoasa din Harghita
Explozie uriașă la cel mai mare port din Iran! Sunt zeci de morți și peste 700 de răniți
MediaFlux
Cel mai nou sondaj pentru alegerile prezidențiale. Scade diferența dintre primii doi candidați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Un nou SUV poate fi comandat în România, începând de azi. Ce preţ are faţă de Dacia Bigster