Dîncu: Locuirea în România este precară; timp de 26 de ani nu am avut o politică coerentă în domeniu

Locuirea în România este precară, iar în acest domeniu, timp de 26 de ani, nu a existat o politică coerentă, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu, joi, la dezbaterea publică a proiectului de hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei Naționale a Locuirii.
Filip Stan
10 nov. 2016, 15:14
Dîncu: Locuirea în România este precară; timp de 26 de ani nu am avut o politică coerentă în domeniu

„Ne uităm în datele noastre și ne dăm seama că locuirea în România este precară. (…) Avem un tip de precaritate care este unul dintre cele mai grave lucruri ale traiului de zi cu zi, (…) pornind de la supraaglomerare la condițiile de calitate a locuirii. (…) Dar, (…) peste 70% dintre oameni sunt mulțumiți de propria locuință. De ce? Pentru că își asumă acest lucru ca fiind o parte din proiectul lor personal. (…) Ca sociolog știu că nu este așa. (…) Atunci când este vorba de locuire, (…) peste 90% din populație este determinată de anumite condiții pe care le găsește în societate”, a afirmat Dîncu, la dezbaterea organizată la MDRAP.

Potrivit vicepremierului, la țară, doar 37% din persoane au baie în case. „Restul sunt locuințe care nu se deosebesc foarte mult de locuințele dinainte de secolul XX”, a spus Dîncu, potrivit Agerpres.

El a atras atenția că în domeniul locuirii România a rămas foarte mult în urmă.

„În România, timp de 26 de ani, nu am avut o politică coerentă în domeniul locuirii. (…) Față de alte aspecte sociale, (…) cred că am rămas cel mai în urmă cu acest domeniu. (…) Politicile de locuire se asociază cu sărăcia în general a unei țări, cu nivelul de trai scăzut”, a completat Dîncu.

În opinia sa, există „o situație paradoxală” în ceea ce privește numărul de locuințe raportat la numărul de locuitori și în conexiune cu migrația masivă din ultimii ani.

„Eu cred că datele noastre și datele de la Statistică nu sunt 100% precise, pentru că așa cum avem și o (…) piață neagră a chiriilor, (…) așa cred că și înregistrarea mișcării populației, internațională, (…) nu este foarte bine definită. (…) Știm că avem peste 8 milioane de locuințe și 7,2 milioane de familii. Asta înseamnă că avem un surplus de 16% de locuințe vacante care într-un fel nu sunt introduse în circuitul social, care probabil că produc costuri, dar nu produc beneficii sau care se deteriorează în acest timp. Deci statul este obligat, dacă este un stat inteligent, să găsească soluții pentru a stimula (…) o dinamică a locuințelor”, a spus Dîncu.

El a precizat că trebuie valorificat potențialul existent. „În primul rând, este vorba de o supraîncărcare financiară a populației. În general, în studiile sociologice și în politicile europene se consideră că, dacă costurile locuinței (…) depășesc 40% din venitul unei familii, atunci acest lucru este disfuncțional și intrăm în (…) o precaritate a locuirii. Nu avem o securizare cred foarte bună a dreptului la posesie. (…) Aproape 90% — din studiile noastre — din locuințe sunt destul de vechi, adică sunt construite înainte de 1989”, a arătat Vasile Dîncu.

Conform vicepremierului, trebuie rezolvat și „haosul urbanistic”. „Cred că săptămâna viitoare vom reuși să aducem în Guvern o modificare importantă pentru legile fundamentale care definesc construcția (…) din spațiile urbane”, a anunțat Dîncu.

El a precizat că o nouă lege a locuinței ar trebui „să interzică segregarea spațială”, izolarea unor tipuri de populație de restul spațiului urban.

„Am văzut și anul acesta câteva proiecte în țară în care primari din orașe au construit în afara orașului, undeva în no man’s land, de exemplu, locuințe pentru tineri sau pentru (…) familii defavorizate. (…) Acest lucru ar trebui să-l interzicem în viitor”, a opinat Dîncu.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
De sâmbătă, 17 august 2024, de la ora 10, patru zodii trec printr-o mare transformare. Destinul lor se schimbă, nimic nu va mai fi la fel
Capital.ro
Statul taie banii. N-ai dreptul să refuzi inspecția. Nu mai primești niciun leu un an întreg
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Viața la bloc. Este interzis în 2024. Amenzile pot ajunge la 1.500 lei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
A încercat la Ramona Gabor! Pescobar a aruncat lanseta, dar şi-a luat-o peste bot 😂 Imaginile sunt fabuloase
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Se oprește mașina la ITP. Îți reține talonul și actele: Dacă te prinde, nu poți să pleci
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...