Vasile Dîncu a încheiat, marți, lucrările Forumului Administrației Publice Locale recomandând construcția unui nou proiect de țară, pornind de la capitalul de încredere de care beneficiază primarii, dar a sugerat totodată și un management care să valorifice calitățile oamenilor, potrivit Agerpres.
„Am auzit de la un primar un lucru foarte înțelept pe care eu, ca specialist în marketing, nu l-am uitat niciodată, față de multe cărți pe care le-am uitat. Mi-a spus: „îmi place să îi conduc pe oameni pornind de la calitățile lor”. (…) Mulțumindu-vă pentru această minunată ocazie de a schimba idei și a de pune fundamentul unui nou mandat, dați-mi voie să folosesc un mesaj pe care să îl înțeleagă și nepoții noștri și copiii noștri. Mi l-a spus un copil azi dimineață: „Haideți să dăm un „like” României„, a declarat ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, la încheierea forumului.
Pe de altă parte, vicepremierul a apreciat că în aceste zile s-a consolidat încrederea între cei din administrația centrală și cei din administrația locală. El a adăugat că încrederea, care „e un animal fricos” și riscă să fie pierdută foarte repede, poate fi consolidată prin leadership.
„Primarii sunt — și asta v-o spun ca sociolog — cei mai iubiți dintre pământeni. În sondaje, cea mai mare încredere — exceptând președintele României — o are primarul din localitate. Media depășește întotdeauna 55%. Asta înseamnă că am putea, pentru un nou proiect de țară, să ne gândim la reconstrucția încrederii, pornind de la capitalul pe care îl aveți dvs, primarii. Cred că acest capital poate să fie pus la fundația unui nou proiect de țară. Și o să încercăm să ne aducem contribuția pentru ca dvs să puteți acționa ca lideri creativi ai comunităților„, a spus el.
Vicepremierul a remarcat că administrația locală este creativă, inovativă, dar de foarte multe ori „nu a avut condiții să își manifeste această creativitate”. Dîncu a menționat că la forum au fost prezenți mulți primari aflați la primul mandat și a arătat că pentru dezvoltarea României e nevoie de proiecte, de mijloace concrete prin care visele să fie materializate. Pe de altă parte, el și-a exprimat mulțumirea legată de faptul că discuțiile cu structurile asociative ale primarilor nu au pus un prim accent asupra salariilor.
„E un lucru pe care îl recunoaștem: avem o mare responsabilitate și o datorie pentru cei care lucrează în administrația locală în acest moment. Sper ca, în scurt timp, în anii viitori să găsim resurse pentru a salariza decent pe cei care lucrează acolo, pentru că le vom cere din ce în ce mai multă performanță„, a subliniat el.
Dîncu a constatat o fericită coincidență în faptul că, în timp ce președintele Klaus Iohannis invita la Cotroceni șefii partidelor politice și principalii oameni din stat, pentru a lansa ideea unui proiect de țară, în Palatul Parlamentului o mie de reprezentanți ai administrației publice locale își prezentau la rândul lor proiectele de comunitate.
„Mi se pare că e un moment astral, cum spune un scriitor austriac, un moment astral pe care sper să nu îl ratăm de astă dată”, a spus el.
Vicepremierul a adăugat că Guvernul va pune accent în perioada următoare pe oferirea expertizei în teritoriu pentru proiecte de dezvoltare zonală, mai ales în zonele cele mai sărace, cu decalaj mare de dezvoltare. El a mai precizat că Executivul nu își dorește „o administrație locală supusă, clientelară, subordonată”, ci una „vie, autonomă și puternică”, un actor principal al dezvoltării.