Analizele au scos la iveală caracteristica inedită, pe care experţii o compară cu creasta unui cocoş. Ei sugerează că ornamentele de pe cap erau folosite pentru a a-şi atrage partenerii.
„Aceasta este prima dovadă a unei creste din ţesut moale la dinozauri. Crestele din oase sunt binecunoscute, dar pielea se fosilizează foarte rar şi chiar atunci când s-a întâmplat asta, nu am găsit niciodată pe craniu„, a declarat dr. Phil Bell de la Universitatea din New England, Australia.
Specimenul a fost descoperit de co-autorul studiului, geologul Frederico Fanti de la Universitatea Bologna din Italia.
E. regalis este membrul familiei Hadrosauridae, adică dinozauri cu cioc de raţă. Ei au trăit în America de Nord în urmă cu 75-65 de milioane de ani şi îşi foloseau ciocurile lungi pentru a paşte vegetaţie.
Ţesuturile moi sunt de multe ori pierdute în procesul de fosilizare, dar în ultimii ani experţii au reuşit să găsească astfel de ţestuturi la hadrosauri. Experţii sugerează că atunci când un animale era îngropat brusc în anumite sedimente, descompunerea avea loc foarte încet în lipsa oxigenului, iar ţesuturile moi erau mineralizate.
În urma reconstrucţiei realizate de experţi, creasta era puternic colorată. „Comparând cu păsările din ziua de azi, crestele precum cea a Edmontosaurului erau folosite probabil pentru a atrage parteneri”, a spus dr. Phill Bell.
„De cele mai multe ori, cea mai mare şi cea mai colorată creastă câştiga fata„, a mai spus expertul.