Archaeopteryx a fost considerat multă vreme cea mai veche formă de pasăre. Specialiştii în evoluţie au strâns totuşi în ultimii ani elemente care duc la ideea că era în realitate un banal dinozaur terestru cu pene, cum existau mulţi alţii în Jurasic, acum 145 – 200 milioane de ani. În schimb, culoarea penelor sale nu era cunoscută de paleontologi până acum., potrivit Agerpres.
O echipă de cercetători americani, condusă de Ryan Carney, a efectuat o serie de analize pe pana fosilizată a primului exemplar de Archaeopteryx descoperit în Bavaria, în 1861. După mai multe încercări eşuate, cercetătorii au reuşit să izoleze structurile celulelor care conţin pigmenţii, păstraţi prin fosilizare timp de 150 de milioane de ani.
În acest caz, au fost melanozomi care produc cel mai răspândit pigment în regnul animal: melanina, de culoare închisă. Acest pigment se găseşte în penele tuturor păsărilor actuale, cu excepţia exemplarelor albinoase, arată studiul, apărut în revista ‘Nature Communications’.
Le mai rămânea cercetătorilor să afle mai precis culoarea penajului. Au comparat aceşti melanozomi de la Archaeopteryx cu cei de la cele 87 de specii de păsări actuale, cu pene de patru tipuri: negre, gri, brune şi cele caracteristice pinguinilor.
‘Am descoperit, cu o siguranţă de 95%, că pana este neagră’, spune Ryan Carney într-un comunicat difuzat de Universitatea Brown (SUA). Echipa s-a gândit şi la ce i-ar fi putut folosi dinozaurului culoarea neagră. Negrul i-ar fi fost folositor în reglarea temperaturii, prin protejarea pielii de razele solare, i-ar fi putut servi de camuflaj sau, dimpotrivă, ca semnal. Culoarea neagră l-ar fi putut ajuta şi să zboare.
‘Nu spunem că este dovada că Archaeopteryx era un dinozaur zburător. Putem spune totuşi că aceşti melanozomi dau o forţă mai mare şi o mai bună rezistenţă penelor păsărilor actuale’, arată cercetătorul menţionat.
‘Dacă Archaeopteryx dădea din aripi sau plana, prezenţa melanozomilor ar fi determinat o mai bună structură a penelor’, ceea ce ar fi fost un avantaj pentru dinozauri în evoluţia spre zbor, încheie el.