Scheletul său a fost descoperit într-un şantier din China şi identificat de experţii de la Universitatea Edinburgh, Marea Britanie. Marele prădător a fost denumit oficial Qianzhousaurus sinensis şi a trăit în urmă cu 66 de milioane de ani.
„Pinocchio” arată foarte diferit faţă de alţi tyrannosauri. „Avea rânjetul cu colţi tipic pentru T. rex, dar botul său era lung şi subţire, cu mai multe coarne pe el”, a declarat dr. Steve Brusatte, de la Universitatea Edinburgh. „Arăta un pic nostim, dar era la fel de mortal ca oricare alt tyrannosaur, poate chiar mai rapid şi mai viclean. Avea nevoie de o poreclă, aşa că botul lui lung ne-a făcut să ne gândim la nasul lung al lui Pinocchio”, a mai spus cercetătorul.
Cercetătorii cred că mai multe tipuri de tyrannosauri au trăit şi au vânat împreună în Asia, în timpul Cretacicului, ultima perioadă de măreţie a dinozaurilor.
Colţii subţiri şi scheletul uşor al lui Qianzhousaurus sinensis sugerează că vâna creaturi mai mici, precum şopârle şi dinozauri cu pene. Dar la nouă metri înălţime şi cântărind aproape o tonă, era un carnivor gigantic. „Nu ţi-ai fi dorit să te întâlneşti cu unul din ei”, a spus dr. Brusatte.
Botul lui Pinocchio era cu 35% mai lung decât al altor dinozauri de mărimea lui. De ce avea faţa lungă? „Adevărul este că încă nu ştim. Dar făcea ceva diferit faţă de alţii”, a mai spus dr. Brusatte pentru BBC News.
Exemplarul de Qianzhousaurus sinensis descoperit în China este un aproape un adult. Scheletul său este aproape intact şi conservat extrem de bine. Misterul botului lung va fi dezlegat de experţi cu ajutorul studiilor biomecanice asupra fălcilor sale, care ar putea arăta cum se hrănea.