Pentru unii politicieni, România ar fi fost mult mai departe dacă fostul politician şi afacerist ar fi fost premierul României.
În acelaşi timp, el este apreciat pentru ajutorul dat în diferite situaţii, un ajutor discret şi binevenit.
Elena Udrea, preşedintele PMP:
„E un moment trist pentru familia domnului Patriciu, pentru prietenii dânsului. Regret acest deces. Îmi exprim condoleanţele. Este un moment în care trecem peste tot ceea ce a fost conflict, nemulţumiri de-a lungul timpului. E un moment în care trebuie să fim alături, măcar cu gândul, de cei care îi plâng astăzi pierderea. Dumnezeu să îl ierte!”
Omul de afaceri Dinu Patriciu a murit marţi, la Londra, în urma unei infecţii pulmonare pentru care fusese spitalizat în ultimele zile. Funeraliile sale vor avea loc în cercul restrâns al familiei. În decembrie 2012 a fost supus unui transplant de ficat.
Mircea Ionescu Quintus, preşedintele de onoare al PNL:
”Am avut relaţii în primul rând politice, aşa ne-am cunoscut, ca liberali autentici. După aceea ne-am împrietenit, o prietenie care a durat foarte mulţi ani. Am ajuns până la asemenea apropieri încât, când am aniversat cu soţia 50 de ani de căsnicie, a dorit neapărat să fie naşul nostru de cununie de aur. De atunci am păstrat foarte bune relaţii până când, din nefericire, el s-a îmbolnăvit. Am ştiut foarte bine de la prof. dr. Voiculescu că boala e gravă, chiar şi după ce a făcut transplantul de ficat. (…) De la începutul anului, el realmente s-a izolat la Londra şi ştiu foarte bine că nu numai cu noi, dar cu niciunul din apropiaţii lui nu a mai păstrat legătura. Pur şi simplu, din ianuarie, noi nu mai ştiam nimic de la el şi nici nu aveam cum să aflăm de la nimeni. Suntem extrem de îndureraţi, pentru că a fost un prieten bun, nu numai liberal, dar şi de familie.”
Alexandru Pereş, senator PDL:
„Mi se pare că un mandat sau două (de parlamentar – n.r.) am avut privilegiul de a fi coleg cu domnul Dinu Patriciu, un om care a marcat politica românească din ultimii 25 de ani. A fost un deschizător de drum în ceea ce înseamnă privatizare şi a pus bazele noului capitalism românesc. A fost un om cunoscut şi pe care îl regretăm, dar iată că o boală cumplită, care nu iartă pe nimeni, l-a luat dintre noi.”
Ludovic Orban, vicepreşedintele PNL:
„Dinu Patriciu a fost unul dintre puţinii oameni din viaţa publică care ştia cu adevărat ce ar fi trebuit făcut în România. Poate România era astăzi mult mai sus dacă ar fi avut şansa să aibă măcar doi ani de zile în fruntea Guvernului un om ca Dinu Patriciu. Din păcate, nu s-a întâmplat lucrul ăsta, în continuare suntem într-o tranziţie care pare că nu se mai termină.”
Vasile Nistor, PC, vicepreşedintele Senatului:
„Dumnezeu să îl odihnească! Îl cunoşteam din 1990 pe Dinu Patriciu. Am fost coleg cu el prima dată la Camera Deputaţilor. Un om, la momentul respectiv, tânăr, de anvergură politică, care mai târziu a intrat în domeniul afacerilor, la fel: afaceri de succes. Îmi pare nespus de rău”.
Călin-Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului:
„Azi s-a stins din viaţă fostul nostru coleg şi prieten liberal, Dinu Patriciu. Membru al echipei care a contribuit substanţial la renaşterea PNL şi a liberalismului în România după Revoluţia din 1989, Dinu Patriciu s-a angrenat cu curaj şi perseverenţă într-o luptă deloc simplă, deloc uşoară, cu un sistem care nu dorea nici prea multă democraţie şi nici libertate economică. Practicant al unei profesii liberale, Dinu Patriciu a fost nu numai unul dintre cei mai proeminenţi liberali, dar a reuşit într-un mod excepţional şi ca întreprinzător. În ciuda faptului că am avut adesea poziţii şi opinii politice diferite în momente importante ale mişcării liberale, care au şi dus la separarea drumurilor noastre, îi păstrez lui Dinu o amintire frumoasă. Dumnezeu să-l odihnească!”
Petre Roman, fost premier:
„Am început să lucrez cu Dinu Patriciu când eram prim-ministru. A fost printre primii care au susţinut reformele pe care le-am lansat ca prim-ministru. A ţinut să fie primul care înfiinţează o întreprindere privată, în România, pe baza decretului 54 din martie 1990, pe care l-am dat atunci pentru a deschide calea întreprinderilor private economice în România. A avut primul certificat de întreprinzător.”
Bogdan Niculescu Duvăz, deputat PSD:
„E o veste extrem de tristă pentru mine, care mă şi surprinde. Eu am fost coleg cu el de facultate. Îl cunosc din studenţie şi regret enorm. A fost un om inteligent şi plin de talent şi în meseria lui, şi cred că şi pentru politică şi, cu siguranţă, şi pentru afaceri. Sunt convins că pentru cei din familie este lovitură. Transmit cele mai sincere condoleanţe. Sunt alături de ei.”
Sorin Roşca Stănescu, senator PNL:
‘Sunt extrem de afectat. Mi-a fost naş, naşul copiilor mei. Un prieten de 24 de ani. Puţină lume l-a cunoscut la adevărata lui dimensiune. Toată lumea a văzut în el un politician, uneori un politician prea dur. În 1990 a fost primul care a solicitat terapia de şoc. Poate că România, dacă s-ar fi tăiat atunci coada câinelui, ar fi avut o altă soartă. Foarte puţini oameni ştiu că Dinu Patriciu a fost unul dintre marii arhitecţi ai lumii, a avut nenumărate premii internaţionale. (…) Construcţiile pe care le-a făcut dăinuie în străinătate şi în ţară. Era un desenator desăvârşit, iar în ultimii câţiva ani, de când boala a început să-l doboare, a pictat. Are o adevărată galerie de artă cu propriile picturi la Londra, unele sunt neterminate.”