Omul de afaceri Claudiu Florică și fostul jucător de tenis Dinu Pescariu au fost puși sub acuzare, în aprilie 2017, pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul. În acest dosar mai sunt cercetați Ion Adrian Stănescu și Andrei Săvulescu, consilier asistent, respectiv director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor, Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, precum și Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicațiilor.
Conform DNA, faptele au fost comise în contextul în care, în luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislației în vigoare, decât prin organizarea unei licitații publice.
„În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con-Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Sandu Gabriel, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență)”, susțin procurorii.
În urma înțelegerii avute cu Pescariu și Florică, Gabriel Sandu a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru „Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare”.
Documentația care a stat la baza licitației, respectiv referatul de necesitate și caietul de sarcini, conținea condiții restrictive nejustificate, fiind favorizată în acest mod societatea D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din care făcea parte și firma Dim Soft SRL.
Conform aceleiași surse, la elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de atribuire a contractului finanțat din bani publici, Ion Stănescu, Andrei Săvulescu Andrei și Gabriel Sandu au încălcat dispozițiile legale privind achizițiile publice, precum și dispoziții din legislația privind controlul intern și controlul financiar preventiv.
DNA mai susține că și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, s-a implicat în favorizarea D.Con-Net AG, prin cooptarea SC Dim Soft SRL în cadrul asocierii de firme care urma să participe și să câștige licitația publică. El ar fi contribuit și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar societatea pe care o cooptase în cadrul asocierii, afirmă procurorii. Valoarea totală a contractului era de peste 90 de milioane de euro, plățile fiind efectuate de către minister conform graficului convenit prin contract.
„Furnizorul de licențe a facturat către SC Dim Soft SRL, membră a asocierii care a câștigat licitația, doar 38.786.000 euro reprezentând prețul licențelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale suma de 90.182.344,76 euro”, mai precizează procurorii. Prejudiciul din dosar se ridică la 51.396.344 de euro, reprezentând diferența dintre suma plătită de minister și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC Dim Soft SRL, fiind creat totodată un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.