Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de către MAE, Ungaria reprezintă cel de-al treilea partener comercial al României, cu un volum al schimburilor comerciale, la nivelul anului 2013, de peste 7 miliarde de Euro.
Totodată, cei doi miniştri au trecut în revistă stadiul actual al relaţiei bilaterale, precum şi modalităţile de aprofundare ale acesteia, în cadrul politico-juridic oferit de Tratatul bilateral de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate din 1996, şi de Declaraţia de Parteneriat Strategic pentru Europa secolului XXI din 2002.
„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a pledat pentru privilegierea canalelor diplomatice în dialogul bilateral, care să permită abordarea de o manieră deschisă a aspectelor de interes pentru ambele părţi. Astfel, cei doi miniştri au convenit să menţină un contact direct şi apropiat”, se arată în comunicatul citat.
Citeşte şi România nu este doar un vecin pentru Ungaria, ci un aliat şi un IMPORTANT PARTENER STRATEGIC
În cadrul discuţiilor, Aurescu a reafirmat interesul părţii române pentru realizarea, în primul trimestru al anului 2015, a unei vizite oficiale în Ungaria, ca răspuns la invitaţia lansată anterior de omologul ungar, Peter Szijjarto. În acest context, precizează sursa amintită, cei doi miniştri au exprimat interes pentru pregătirea atentă a convorbirilor bilaterale extinse, care să includă atât aspectele de cooperare politică şi economică, cât şi temele sensibile aflate pe agenda bilaterală.
„Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat necesitatea reluării, cât mai curând posibil, a lucrărilor Comitetului bilateral privind minorităţile naţionale, care să permită finalizarea negocierilor pe marginea Protocolului celei de-a opta sesiuni. Cei doi oficiali au convenit ca reuniunea plenară a Comitetului să fie pregătită de o întâlnire prealabilă la nivel de secretari, care să se desfăşoare în perioada următoare”, conchide MAE.