Diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni va fi judecat la el în ţară

Instanţa română transferă Rusiei procedura anchetării diplomatului care a lovit cu maşina o tânără pe trecerea de pietoni, el urmând a fi cercetat în ţara natală pentru vătămare corporală din culpă şi refuzare de recoltare de probe biologice.
Romania TV
09 nov. 2012, 13:12
Diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni va fi judecat la el în ţară

Astfel, Judecătoria sectorului 3 Bucureşti a admis, vineri, cererea Parchetului privind trasferarea de procedură în vederea continuării cercetării diplomatutului rus, instanţa stabilind înaintarea dosarului către autorităţile judiciare din Rusia, scrie Mediafax.

Decizia instanţei poate fi contestată în termen de cinci zile, la Tribunalul Bucureşti care se va pronunţa definitiv pe această chestiune.

Miercuri, Judecătoria sectorului 3 a amânat pentru vineri dezbaterile în procesul în care procurorii parchetului acestei instanţe cer transferarea către Federaţia Rusă a procedurilor judiciare în cazul diplomatului rus care a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Bucureşti.

Instanţa a cerut, miercuri, Poliţiei şi Parchetului administrarea de noi probe în acest dosar, înainte de a delibera cu privire la transferarea anchetei către oficialii ruşi.

În acest context, instanţa a amânt judecarea cererii de transfer pentru vineri, 9 noiembrie.

Procurorii au trimis, în 23 octombrie, la Judecătoria sectorului 3 dosarul diplomatului rus care, în 21 octombrie, a accidentat grav o tânără pe o trecere de pietoni din Capitală, cu propunere a transferului de proceduri, pentru ca bărbatul să poată fi judecat în Rusia, declarau, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

După ce Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că secretarul Ambasadei Rusiei la Bucureşti beneficiază de imunitate diplomatică, poliţiştii Brigăzii Rutiere au trimis dosarul procurorilor Parchetului sectorului 3, potrivit surselor citate.

La rândul lor, procurorii au trimis dosarul la Judecătoria sectorului 3, urmând ca magistraţii să dispună, potrivit legii, transferul de proceduri astfel încât cetăţeanul rus să poată fi judecat în ţara lui pentru vătămare corporală din culpă.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a solicitat autorităţilor Federaţiei Ruse retragerea imunităţii de jurisdicţie a diplomatului implicat în accidentul din 21 octombrie, când o studentă de 19 ani din Brăila a fost accidentată de maşina condusă de un diplomat rus pe o trecere de pietoni din sectorul 3.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Sergheevici Malghinov, a declarat că, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena, este considerată imposibilă ridicarea imunităţii diplomatului implicat în accident şi a precizat că acestuia i s-a oprit mandatul şi a părăsit miercuri România.

Malghinov a precizat că ambasada îşi exprimă încă o dată „regretul profund în legătură cu consecinţele grave” ale accidentului care a avut loc duminică 21 octombrie, în urma căruia o tânără a fost accidentată. „Exprimăm sincera compasiune faţă de rude şi cei apropiaţi, pentru noi esenţială este sănătatea domnişoarei, ambasada se află într-un contact permanent cu autorităţile spitalului”, a precizat Oleg Malghinov.

Consulul rus în România Andrei Lancikov a declarat pentru Ria Novosti că diplomatul rus care a lovit o tânără pe trecerea de pietoni mergea regulamentar şi „era treaz”.

„Prim-secretarul ambasadei, Aleksandr Evsiukov, pe 21 octombrie, mergea în automobil cu soţia şi copilul şi a lovit pe trecerea de pietoni o cetăţeancă româncă. În prezent, ea se află la reanimare în stare critică”, a declarat, pentru Ria Novosti, Lancikov, adăugând că Ambasada Rusiei la Bucureşti şi-a exprimat regretul în legătură cu această întâmplare.

Lancikov a anunţat că diplomatul „conducea cu viteza regulamentară” şi „era treaz”. Cu toate că „el (Evsiukov) a refuzat testarea alcoolemiei (…), la ambasadă s-a confirmat că era treaz”, a subliniat consulul rus.

Potrivit acestuia, „fata a traversat drumul în fugă” şi Evsiukov „pur şi simplu nu a văzut-o”. Deşi a admis că au fost încălcate unele reguli de circulaţie, el a precizat că „deocamdată este prematur să se vorbească despre gradul de vinovăţie”.

„Conform Convenţiei de la Viena, diplomaţii au imunitate diplomatică şi sunt exceptaţi de la jurisdicţia penală şi administrativă în ţara de acreditare”, a mai spus Lancikov, precizând totodată că ambasada va clarifica circumstanţele accidentului.

Tânăra accidentată a fost transportată, în comă, la Spitalul Bagdasar-Arseni din Bucureşti.

Miercuri, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Florian Bica, a declarat, pentru MEDIAFAX, că tânăra rămâne internată la Secţia de terapie intensivă, starea ei fiind uşor ameliorată.

Potrivit unor surse din Poliţie, în 2008, intersecţia Bulevardului Camil Ressu cu strada Ilioara, în care s-a produs accidentul, a fost declarat „punct negru”, adică zonă de risc rutier ridicat, şi s-a făcut, în acest sens, o sesizare către Administraţia Străzilor din cadrul municipalităţii.

În 2009, în intersecţia respectivă s-au făcut îmbunătăţiri şi s-a pus marcaj bicolor cu vopsea termoplastică şi benzi rezonatoare. Chiar şi în aceste condiţii, anul acesta, în luna mai, acolo a mai avut loc un accident grav, în urma căruia o tânără de 23 de ani a murit.

DailyBusiness
Ai planuri pentru luna octombrie? Meteorologii anunță cum va fi vremea în fiecare zi, toată luna
Spynews
Ce relație are acum Cătălin Botezatu cu copiii lui. Designerul și-a ținut familia privată: ”Asta e cel mai important”
Bzi.ro
Ia cei mai mulți bani pentru concertele de Crăciun! Andra nu mai este primul loc
Fanatik.ro
Țara unde merg din ce în ce mai mulți turiști. Are munți spectaculoși și lacuri impresionante, prețuri mici, dar e considerată cea mai periculoasă din lume
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru români. Crește de aproape 3 ori: „S-a mărit și se va mări din ce în ce mai mult”
Playtech.ro
Doamne cum arăta Anamaria Prodan înainte să-și micșoreze sânii!!! Imaginile secrete au SCĂPAT pe net
DailyBusiness
Hotărâre drastică pentru toți românii care stau la casă!
Adevarul
„Am mâncat sandvișuri uriașe cu creveți la aceeași masă cu KGB-ul” . Jens Stoltenberg a dezvăluit cum a încercat să recruteze un agent sovietic
wowbiz.ro
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Spynews
Ziua Educației 2024. Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru învățători și profesori
Spynews
Claudia Pătrășcanu i-a făcut o urare lui Gabi Bădălău de ziua lui de naștere: ”Nu aștept să mi se răspundă niciodată”. În ce relații este cu fostul soț
Evz.ro
Dictatorul ahtiat după lux. Obiectele fabuloase purtate de Kim Jong Un
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La 40 de ani, arată mai bine ca multe tinere de 20 de ani
kanald.ro
Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?
Cancan.ro
Mario Fresh, primele declarații după despărțirea de Alexia Eram: 'A fost o decizie dificilă pentru amândoi!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Adio, maestre! A murit actorul cu voce ca de înger: O zi pe care nu doream să o trăiesc
StirileBZI
Cei care cumpără de pe Temu sau Shein vor plăti taxe mai mari! Comanda trebiie să fie mai mare de 750 de lei!
Prosport.ro
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
stirilekanald.ro
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
substantial.ro
Noi trageri Loto cu premii semnificative în joc
MediaFlux
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Insula Cailor” de la Galați, „sălașul piraților” de la Dunăre, de zeci de ani ostrov al cailor sălbatici