Direcţiile regionale ANAF vor verifica marile companii pe care direcţia pentru mari contribuabili nu a avut capacitatea să-i controleze

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunţat, marţi, că a decis un transfer de competenţe către structurile sale teritoriale, care primesc competenţe de verificare pentru 80 de mari contribuabili consideraţi cu risc fiscal ridicat şi care nu au fost verificati în perioadele anterioare de către direcţia specială pentru mari contribuabili a Fiscului, din cauza lipsei capacitãţii de inspecţie din anii precedenţi.
Filip Stan
11 apr. 2017, 17:19
Direcţiile regionale ANAF vor verifica marile companii pe care direcţia pentru mari contribuabili nu a avut capacitatea să-i controleze

Decizia a fost luată în urma unei analize efectuate de cãtre Directia Generalã Coordonare Inspectie Fiscalã din cadrul ANAF asupra marilor contribuabili administrati de la începutul acestui an de cãtre Directia Generalã de Administrare a Marilor Contribuabili, care a arătat că aproape jumãtate dintre marii contribuabili nu au fost verificati în perioadele anterioare.

Totuşi, aceşti contribuabili au fãcut obiectul unei analize de risc pe baza mai multor criterii precum riscul legat de preţurile de transfer, marja de profit, neconcordanţe între declaraţiile fiscale depuse şi tranzacţii cu firme inactive sau radiate.

„În urma acestei analize de risc, structurile de inspectie fiscalã din cadrul directiilor generale regionale ale finantelor publice vor primi competenţe pentru efectuarea de controale fiscale la un numãr de aproximativ 80 contribuabili mari cu risc fiscal ridicat. Totodatã, la nivelul Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili au fost incluşi în programul de activitate al structurilor de inspecţie fiscalã un numãr de 28 de contribuabili pe baza acestor criterii”, a precizat ANAF.

Măsura face parte din planul de măsuri pentru creşterea colectării la buget.

Preşedintele ANAF, Bogdan-Nicolae Stan, îi va prezenta premierului Sorin Grindeanu, la finalul acestei săptămâni, demersurile întreprinse pânã la data de 15 aprilie în vederea creşterii colectării la bugetul de stat, a anunţat luni instituţia fiscală, după o întâlnire între şeful Fiscului şi şefii direcţiilor regionale din instituţie.

În cadrul întâlnirii, preşedintele ANAF şi şefii de direcţii regionale au analizat stadiul implementãrii mãsurilor de creştere a colectării şi conformãrii voluntare.

„La sfârşitul acestei săptămâni, preşedintele ANAF urmează să-i prezinte prim-ministrului României, domnului Sorin Grindeanu, demersurile întreprinse pânã la data de 15 aprilie, conform planului de acţiune aprobat la începutul acestui an”, a precizat ANAF, într-un comunicat.

În 7 martie, ANAF a anunţat că va implementa până în 15 aprilie mai multe măsuri urgente pentru creşterea încasărilor la buget.

Concret, Fiscul va implementa 14 măsuri, între care consilierea contribuabililor pentru plata la timp a taxelor şi completarea corectă a declaraţiilor fiscale, îndrumarea contribuabililor pentru accesarea plăţii eşalonate a obligaţiilor fiscale, în cazul în care nu-şi pot plăti la timp taxele şi impozitele, extinderea serviciului „Spaţiul Privat Virtual” la persoanele juridice şi la alte entităţi fără personalitate juridică, poprirea pe conturi doar pentru suma datorată ANAF în cazul contribuabililor care sunt executaţi silit, iniţierea de acţiuni de control în domeniul comerţului on-line şi intensificarea controlului pentru a descoperi contribuabilii care înregistrează facturi false în contabilitate.

În cazul plăţii eşalonate, Guvernul anunţă anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării. Măsura a fost aplicată de mai multe în ultimii ani, în condiţiile în care multe penalităţi impuse de inspectorii Fiscului sunt contestate în instanţă, iar până la o decizie definitivă privind valoarea datoriei către buget, sumele nu sunt încasate de către ANAF.

Preşedintele instituţiei a avut deja mai multe runde de discuţii pe această temă cu premierul Sorin Grindeanu, iar printre măsurile anunţate se numără şi anularea penalităţilor de întârziere, în cazul finalizării eşalonării, ce a mai fost deja aplicată în ultimii ani.

În cadrul discuţiilor, premierul a cerut măsuri pentru creşterea încasărilor.

Datele publicate de ANAF au sugerat o îmbunătăţire semnificativă a veniturilor bugetare în luna martie, în condiţiile în care, după primele două luni, încasările ANAF erau în scăderec u 0,9% faţă de aceeaşi perioadă din 2016.

Cifrele au stârnit îngrijorări la nivelul guvernului, iar premierul a cerut, în cadrul unor întâlniri cu ministrul Finanţelor şi cu şeful ANAF, măsuri pentru creşterea încasărilor.

Datele prezentate de ANAF sugerează că, după încasări foarte slabe în ianuarie, situaţia a dat semne de îmbunătăţire în februarie şi în martie.

Totuşi, situaţia este departe de ratele de creştere ale bugetelor publice prognozate de Guvern.

Pentru 2017, bugetul de stat prevede venituri totale de 117,1 miliarde lei, în creştere cu 15% faţă de nivelul înregistrat în 2016, iar bugetul general consolidat – care include toate bugetele, inclusiv cel de pensii şi cel de şomaj – are prevăzute venituri totale de 254,7 miliarde lei, mai mari cu 14% faţă de nivelul de anul trecut.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan