Simona Mihaela Cremene a absolvit un colegiu economic şi a apelat la un medic de spital ca să poată face rost de o diplomă de facultate autentică. A modificat poza și nota: din 7,26, și-a acordat 9,26. Astfel, a reuşit să fie admisă. Ulterior, a fost arestată preventiv timp de o lună și condamnată pentru înșelăciune, fals și uz de fals şi a demisionat.
Femeia este în continuare în funcţia de consilier judeţean în cadrul Consiliului Județean Maramureș. Conducerea instituţiei a anunţat că mandatul ei încetează de drept după ce decizia instanţei va fi definitivă.
Simona Mihaela Cremene a câştigat concursul la spital, la care a fost singura candidată, pe postul scos la concurs la începutul lui 2020, folosind acte false. Anterior, Cremene ocupase aceeași funcție de director administrativ, timp de doi ani, dar cu delegație.
După ce a fost eliberată din arestul preventiv, femeia a recunoscut acuzaţiile şi le-a cerut procurorilor încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției. S-a angajat la SJU Baia Mare în anul 2020. Mai întâi a ocupat funcţia de şef birou administrativ, apoi pe cea de șef serviciu administrativ. Începând cu data de 1 noiembrie 2018, printr-o decizie a managerului spitalului, Cremene a fost numită cu delegație în funcția de director administrativ. Postul a fost scos la concurs abia un an mai târziu, în decembrie 2019, potrivit Libertatea.
Ca să poată ocupa postul respectiv de director administrativ trebuia să îndeplinească mai multe condiţii: să fie absolvenţi de învăţământ universitar de lungă durată, cu diplomă de licenţă sau echivalentă în profil juridic, economic, tehnic sau administrativ; să aibă cel puţin 5 ani vechime în specialitatea studiilor şi în funcţii de conducere/coordonare în domeniul juridic, economic, tehnic sau administrativ; să deţină certificat de absolvire în „managementul calităţii în spitale” și să aibă cunoştinţe de operare calculator.
Nimeni nu a verificat autenticitatea documentelor. Şefa Serviciului de resurse umane din spital, care era și secretara comisiei de examinare, a observat, cu ocazia preluării şi verificării dosarului de candidat, că diploma de licență era doar în copie xerox, nu și în original. I-a cerut colegei-candidate la concurs să aducă documentul în original, însă acest lucru nu s-a mai întâmplat, deși Cremene a promis asta. Chiar și fără diplomă în original, comisia de concurs a validat dosarul, iar ulterior, pe 25 februarie 2020, Simona Mihaela Cremene a fost declarată admisă.
Directoarea a intrat între timp şi în politică şi a fost aleasă consilier judeţean din partea PMP în cadrul Consiliului Județean Maramureș.
Abia după doi ani s-a aflat adevărul. Documentele erau falsificate. Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a transmis că a eliberat diploma respectivă pe 2 mai 2018, însă unui bărbat. Titularul documentului a spus că nu o cunoaşte pe Simona Cremene, însă a auzit de numele ei de la soție și cumnată. Ulterior, bărbatul a spus că a aflat de la familie că diploma lui a ajuns în mâna Simonei Cremene prin intermediul cumnatei sale, care lucra ca medic în cadrul spitalului din Baia Mare din 2012.
„Martora (medicul – n.r.) a rugat-o pe sora sa să îi aducă diploma de licență a soțului său, după care i-a dat-o inculpatei, fără să se gândească și că aceasta ar putea comite vreo ilegalitate. Martora nu își amintește cât timp a rămas diploma de licență în posesia inculpatei și nici momentul când i-a fost restituită, însă poate preciza cu certitudine că martorul – cumnatul său – nu a știut nimic despre acest fapt”, au precizat anchetatorii.
Simona Cremene a terminat Colegiul Universitar, Economic, Tehnic şi Pedagogic din cadrul Universității de Nord Baia Mare, specializarea Economia întreprinderii. Aceasta e singura forma de învăţământ superior absolvită. ai târziu, s-a înscris la Facultatea de Științe a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, dar nu a terminat studiile, a fost exmatriculată în 2015.
În faţa procurorilor, femeia a recunoscut că a falsificat diploma de licenţă şi două adeverinţe care atestau continuarea studiilor universitare.
Pusă sub acuzare, femeia a fost obligată să demisioneze şi să restituie salariile încasate în perioada 2020-2022, adică 234.455 de lei.