Potrivit şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău, profesorul Dumitru Ene, directoarea Grădiniţei nr.4 cu program prelungit, Victoriţa Spâneci, a demisionat din funcţie miercuri după-amiază.
„Nedorind ca situaţia să se agraveze am găsit soluţia, beneficiind şi de înţelegere din partea directoarei. Aceasta se va retrage, şi-a dat demisia astfel încât să stingem acest conflict. Mă bucur că a înţeles situaţia şi vom desemna o altă persoană dar nu din cadrul unităţii. Vom detaşa pe funcţie o educatoare dintr-o altă unitate”, a declarat, miercuri, profesorul Dumitru Ene.
El a precizat că educatoarele care au protestat nu au procedat corect, iar măsura lor i-a afectat pe copii şi pe părinţii acestora.
„Persistă de mai multă vreme o stare conflictuală în sensul că educatoarele au contestat, au refuzat prezenţa directoarei desemnate până la organizarea concursului. Din păcate, această acţiune a îmbrăcat forme cu care nu suntem deloc de acord. Educatoarele nu au aşteptat concluziile şi măsurile inspectoratului, au iniţiat această acţiune, au împiedicat accesul copiilor şi părinţilor în unitate generând nemulţumirea părinţilor în mod evident. Ziua în care nu au avut activităţi fără să se anunţe conflict de muncă va fi considerată nelucrată şi nu va fi plătită. După aceea vom vedea. Adevărul este la mjiloc, este şi un memoriu din partea fostei directoare care le reproşează nişte lucruri restul cadrelor didactice, vor face obiectul unor analize ulterioare. Erau alte etape care trebuia parcurse, ale dialogului, ale analizei şi abia după aceea se punea problema unui conflict şi a unei atitudini de acest fel”, a mai spus Ene.
Un număr de 18 educatoare de la Grădiniţa nr. 4 din Buzău au protestat, marţi şi miercuri, timp de două zile, faţă de menţinerea pe post a noului director al unităţii de învăţământ care, potrivit acestora, nu este un bun manager.
De asemenea, cadrele didactice erau nemulţumite de comportamentul directoarei Victoriţa Spâneci pe care au acuzat-o inclusiv că le înjoseşte în faţa copiilor sau a părinţilor acestora.
La rândul său, directoarea unităţii de învăţământ declara că nu a putut face nimic bun la conducerea grădiniţei pentru că nu a avut o echipă cu care să poată lucra. Totodată, ea le-a acuzat pe educatoare că ar cere bani părinţilor copiilor pentru activităţi şcolare şi extraşcolare.
Educatoarele au explicat, ulterior, că singurii bani ceruţi părinţilor sunt pentru ca preşcolarii să poată participa la concursuri şi acţiuni care se desfăşoară în grădiniţe cu aprobarea Ministerului Educaţiei.
Pe durata celor două zile de proteste, nu s-au ţinut cursuri, fiind primiţi doar copiii pe care părinţii nu au avut în grija cui să-i lase. Miercuri, din cei 200 de copii înscrişi la grădiniţă au fost prezenţi doar 35.